Güncelleme Tarihi:
Haftada bir kez daha az çamaşır makinesi çalıştırarak yılda 9 ton, 4 kişilik ailenin her ferdinin duş süresini bir dakika kısaltmasıyla 18 ton, diş fırçalamadaki özenle yılda 8 ton su israfını önlemenin mümkün olacağı belirtildi.
Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Tanıtım ve Bilinçlendirme Şube Müdürü ve Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin Artırılması (EnverIPAB) Projesi Koordinatörü Sebahattin Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su sıkıntısının ülkemizin gündemini de en çok meşgul eden konuların başında geldiğini söyledi.
Yağmursuz geçen uzun dönemlerde hemen susuz kalınacağının telaşına düşüldüğünü belirten Öz, “Bu nedenle sürekli barajlarımızdaki doluluk oranlarını takip ediyoruz” dedi. Öz, evlerde suyu tasarruflu kullanarak hem aile bütçesine önemli oranda katkı hem de çevre açısından yarar sağlanabileceğini bildirdi.
Tüketicilerden öncelikle “gizli su kaçağı” olasılığına karşı duyarlı olmasını isteyen Öz, şöyle devam etti:
“Bunu tespit etmek için bütün muslukları kapatıp su sayacını okuyun. İki saat süre ile su kullanmayın. İki saatin sonunda su sayacını tekrar okuyarak su kaçağı olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Bozuk musluklardan ve tuvaletlerden sızan su, evinizdeki toplam su tüketiminin yüzde 5'i kadardır. Saniyede bir damla akıtan musluk tamir edilirse yılda 1 ton tasarruf sağlanabilir.
Evinizde su israfına son vermek için öncelikle nerede ne kadar su tükettiğinizi bilmelisiniz. Banyo ve tuvalette tüketilen su miktarı evde tüketilen toplam suyun yüzde 70'ini oluşturuyor. Alacağınız küçük önlemlerle su tüketiminizi azaltmanız mümkün.”
Öz, tıraş olurken ve dişlerin fırçalanması sırasında gerek duyulmayan sürede suyun kapatılması gerektiğini ifade ederek, “Bir kişi günde bir kez ortalama üç dakika boyunca suyu kapatmadan tıraş olursa, yılda 10 ton su harcar. Yine aynı şekilde bir kişinin günde iki kez bir dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olur” diye konuştu.
BANYO YERİNE DUŞ
Banyo yaparken 120-150 litre su tüketilirken, duş alırken bunun 40-60 litre arasında değiştiğini anlatan Öz, şunları kaydetti:
“Haftada bir kez bile küveti doldurmak yılda 7,4 ton civarında su harcamaya neden oluyor. 4 kişilik bir ailenin her ferdinin duş süresini bir dakika kısaltmasıyla yılda 18 ton su kurtarılmış oluyor. Ayrıca duş esnasında vücudunuzu veya saçınızı sabunlar veya şampuanlarken suyu açık tutmamaya özen gösterin.
Suyu daha iyi püskürten, ekonomik duş başlıklarını tercih etmek de bir başka önlem. Klasik duş başlıkları dakikada ortalama 15-20 litre su akıtırken, düşük akımlı aeratörlü duş başlıkları dakikada 9-10 litre su tüketir. Böylece 5-6 dakikalık duş esnasında 90-120 litre yerine 45-60 litre su kullanmış olunur. Ayrıca klasik musluklar yerine kolay açılıp kapanan musluklar kullanmak da su tüketimini yüzde 25 azaltır.”
Öz, dört kişilik bir aile tasarruflu rezervuar kullanarak yılda 17,5 ton su israfının önlenebileceğini ifade ederek, tasarruf için şu önerilerde bulundu:
“Tuvalet rezervuarınızdaki su sızıntılarını mutlaka önleyin ve tuvaleti çöp olarak kullanıp gereksiz yere sifonu çekmeyin. Günde bir kez amacı dışında sifonu çekmeniz halinde yılda 4 ton su harcamış olursunuz.
Çamaşır makinesi satın alırken daha az enerji harcayan A sınıfını tercih edin. Haftada bir kez daha az çalışan çamaşır makinesi kullanımıyla yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabilir.
Evlerde tüketilen suyun yüzde 10'u mutfakta kullanılır. Kişi başına ortalama 35 litreyi bulan günlük su miktarını dikkatli kullanarak büyük oranda düşürmek mümkün. Sebze ve meyveleri önce yarısına kadar su dolu kaba koyup temizleyip sonrasında akar musluk suyunda yıkayın.”