'Su akar Türk yapar'

Güncelleme Tarihi:

Su akar Türk yapar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2012 00:00

Aralarında Doğan, Doğuş ve Unit gruplarının ortaklığında 1.2 milyar dolara mal olan Sinop Boyabat Barajı’nın da yer aldığı 112 tesisi açan Başbakan Erdoğan “Su akar, Türk bakar’ sözünde olduğu gibi öyle akarsuları seyretmekle zaman harcama gibi bir lüksümüz yok. Değiştirdik şimdi onu, ‘Su akar, Türk yapar” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, aralarında Doğan, Doğuş ve Unit gruplarının ortaklığında 1.2 milyar dolara mal olan Sinop Boyabat Barajı’nın da yer aldığı 112 tesisi dün Ankara’da törenle açtı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yatırım maliyeti 16 milyar TL olan 112 tesisinin açılışı 12.12.2012’de saat 12.12’de gerçekleştirilmiş oldu. Yatırımların gerçekleştirildiği tesislerle canlı bağlantı kuruldu.  Sinop Boyabat Barajı’nın açılışı sırasında Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı’dan bilgi alan Başbakan Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:

O ÇATLAK DUDAKLARA SU

“Ağaçlandırma projeleriyle yeni bir dönemi yaşıyor. Biz yeşili iddialı bir şekilde korumanın ötesine geçiyoruz. Derdimiz şu, ülkemiz beton yığınlarına mahkum olmasın. Bir taraftan betonarme binalar yükselirken ne olursa olsun bir diğer taraftan da yeşili ülkemizde diyoruz ki artıralım. Bu 112 tesisle tam 2 milyon 345 bin dekar tarım arazisi de suya kavuşuyor. Toprakların o çatlak dudaklarına su veriyoruz, bunu başarıyoruz.

Haberin Devamı

YÜZDE 52’DEN 44’E

Bu projelerle yılda yaklaşık 8.5 milyar kilovatsaat hidroelektrik enerji üretimini Türkiye’ye kazandırıyoruz. Göreve geldiğimizde doğalgaz çevrim santrallerinden elde ettiğimiz enerji miktarı oran olarak yüzde 52 idi. Ama şu anda bunu yüzde 44’e indirdik. Artık hidroelektrik santrallarla rüzgarla, güneşle enerji elde etmeye başladığımız için doğalgazı artık sadece ağırlıklı olarak evlerde ısınmada, sanayide kullanır hale geldik.

Su akar Türk yapar
Doğan ortaklığında dev yatırım
DOĞAN Holding ortaklığında özel sektörün inşa ettiği ve 1 milyar 258 milyon dolara mal olan Sinop Boyabat Barajı dün hizmete açıldı. Tam kapasite ile çalışacak Boyabat Barajı ve HES projesi, 513 MW kurulu güç ile Türkiye’de en büyük özel sektör santrallerinden biri olacak. Proje kapsamında üretilecek olan yıllık yaklaşık 1.5 milyar kWh elektriğin, Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığının azaltılmasında önemli rol oynaması bekleniyor. Barajın yapımını Doğan, Doğuş ve Unit grupları birlikte gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

MÜHENDİSLİK HARİKASI

Deriner Barajı ile Türkiye olarak yeni bir rekorun sahibi oluyoruz. Deriner Barajı, Türkiye’de bugüne kadar inşa edilmiş en yüksek gövdeli baraj olma özelliğine sahip. 250 metre ile tüm dünya genelinde ise en yüksek 6. baraj. Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen bu baraj ülkemizin en büyük enerji projeleri arasına yer alan bir mühendislik harikası. Ülkemizde üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 6’sını bu barajdan karşılayacağız.

7 SENEDE FİNANSE EDECEK

Proje sadece 7 senede kendini finanse edecek. Deriner Barajı’nın ihalesi 1997’de yapılmış ancak 2004’e kadar fazla bir ilerleme kaydedilmemişti. Biz göreve geldik, 2004’te bu barajımızın gövde inşaatını başlattık. Hamdolsun Deriner Barajı’nı bir gurur kaynağı, bir iftihar vesilesi olarak ülkemize kazandırdık.

Haberin Devamı

ÖZAL VE KUTAN BARAJI

2010’da Çine Barajı’nın açılışında baraja Adnan Menderes Barajı adını verdik. Çünkü biz bu ülkede hizmeti olanları unutmadık, unutmayacağız. Onlar hizmeti verirken vatan, millet sevdasıyla verdiler, demokrasi uğruna da bedel ödediler. Onun için biz onları unutmadık ve unutmayacağız. Malatya’nın yıllarca beklediği Kapıkaya ve Boztepe barajlarını da bugün resmi olarak hizmete açıyoruz. Barajlardan birine Türkiye’nin dünyaya bakışında bir değişim sürecine imzasını koyan merhum Turgut Özal’ın adını, diğerine yine Malatyalı, DSİ camiasında on yıllarca çalışmış, İmar ve İskan Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapmış Recai Kutan’ın adını verdik.

Haberin Devamı

İSTANBUL’A 2071 MÜJDESİ

Cumhuriyet tarihimizin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen Sistemi’nin birinci aşamasını da tamamladık onu da resmen açıyoruz. İnşallah proje bütünüyle tamamlandığında, 2071’e kadar yani Malazgirt zaferimizin bininci yıl dönümüne kadar İstanbulumuzun içme suyu problemi kalmayacak. İşte 2071 ruhu, 2071 vizyonu budur diyerek bunu da açıklıyorum.

MİRASI YOK SAYAMAYIZ

Su akar Türk yapar
Çiçek’e baraj sürprizi
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Orman ve Su Bakanlığı’nın 112 eser açılış töreninde konuşmasında bir de sürpriz açıklama yaptı. Erdoğan konuşması sırasında, tribündeki Bakan Veysel Eroğlu’na seslendi ve “Veysel Bey, bir dakikanızı rica ediyorum. Buyurun” diyerek yanına çağırdı. Kulağına eğilerek Eroğlu ile bir şey konuşan Erdoğan, teşekkür ederek konuşmasına devam etti.
Detayı için tıklayınız

Haberin Devamı

Amacımız Anadolu’daki varlığımızın bin yıllık muhasebesini yapmak, bin yılda nasıl bir medeniyet kurduğumuza, yeşerttiğimize bakmaktır. Eğer biz tarihimizin, ecdadımızın, şehitlerimizin bize bıraktığı miras üzerinde oturuyorsak bu mirası yok sayamayız, bu mirasa ihanet edemeyiz, hiçbirimizin buna hakkı da yoktur, yetkisi de yoktur.

Akarsuyu seyretmeyiz

‘SU akar Türk bakar’ sözünü hatırlatan Başbakan Erdoğan “Bu sözde olduğu gibi öyle akarsuları seyretmekle zaman harcama gibi bir lüksümüz de yok. Değiştirdik şimdi onu, ‘su akar, Türk yapar’ dedik. İnşallah ne yapıp edip sınırlı kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak, enerjiye dönüştürmek zorundayız. Hidroelektrik enerji, sürekli ve güvenilir enerjinin sigortasıdır. İleri biyolojik arıtma sistemlerini kurmak suretiyle de artık kullandığımız suyun tekrar geri dönüşümünü arıtmayla sağlayıp, park, bahçelerimizi bu suyla sulamanın adımlarını atmaya başladık.

Özel sektör 600 HES’e talip

ÜLKE olarak 216 milyar kilovatsaat kullanılabilir hidroelektrik potansiyeline sahibiz, fakat bunun ancak 165 milyar kilovat saatini şu anda değerlendirebiliyoruz. Bu sorunu aşmak, potansiyelimizi daha etkin kullanabilmek için özel sektörün bu alana yatırım yapmasını sağladık. Şu anda özel sektör yaklaşık bin 600 adet HES’e talip. Bu santralların kurulu güç kapasitesi 30 bin megavatı aşıyor, ürettikleri enerjiyse yaklaşık 120 milyar
kilovatsaat olacak. İnşallah bu sayede enerji ihtiyacımızın önemli bir bölümünü yerel kaynaklarımızla, milli imkanlarımızla karşılamış olacağız.

Enerji ve içme suyu için HES’e mecburuz

AÇILIŞI yapılan tesisler arasında özel sektör tarafından 26 ilde tamamlanan 49 adet Hidro Elektrik Santralı (HES) projesi de bulunuyor. Toplam bunların kurulu gücü bin 800 megavat, bu tesislerle yılda 6 milyon kilovat saat enerji üretilecek. Türkiye sanıldığı gibi su zengini ülke değil aslında, bizim su kaynaklarımız sınırlı, bizim sınırsız petrol rezervlerimiz yok, sınırsız doğalgaz kaynaklarımız yok. Enerji ve içme suyu ihtiyacımızı karşılamak için barajlar, göletler, HES’ler yapmak mecburiyetindeyiz.

Erdoğan’ın adı Yusufeli Barajı’na

/images/100/0x0/55ea895df018fbb8f8866aee

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin en yüksek, dünyada ise ilk üçe girecek 270 metre yüksekli-ğindeki Yusufeli Barajı’na, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın isminin verileceğini açıkladı.


ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, açılışı yapılan 112 tesisin 16 milyar TL’ye mal olduğunu belirtti. Eroğlu, Türkiye’nin en yüksek, dünyada ise ilk üçe girecek 270 metre yüksekliğindeki Yusufeli Barajı’na, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın isminin verileceğini açıkladı. Eroğlu açılışta şunları söyledi:

TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK BARAJI

“Bu tesisler arasında 26 baraj, 30 sulama tesisi, 2 gölet, 9 içme suyu tesisi, 26 özel sektör HES projesi, 4 taşkın koruma tesisi, Uluslararası Antalya Yangın Eğitim Merkezi var, milil parklar, orman yolları var. Bu 112 tesisin toplam maliyeti 16 milyar TL. Barajları yapmak çok zor. Türkiye’nin en yüksek barajı Ermenek Barajı’ydı, 218 metre yüksekliğindeydi. Şimdi 249 metre yüksekliğindeki Deriner Barajını yaptık. Bu baraj yılda 2.2 milyar kilovatsaat enerji üretecek. Sözleşmesi yapılan ve Türkiye’nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ise dünyada ilk üçe girecek bir baraj. 270 metre yükseklikteki bu barajın adı müsaadeniz olursa Recep Tayyip Erdoğan Barajı olsun.

YATIRIM 65 MİLYAR DOLAR

Su akar Türk yapar
Kimler katıldı
AÇILIŞTA Erdoğan’a Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Doğan Holding yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Doğan Holding CEO’su ve Boyabat Barajı Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Üzdiyen, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarından ve eski Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu ve AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan da eşlik etti.

Türkiye hidroelektrik potansiyeli, yılda 165 milyar kilowatsaatten fazla. 2003’te sadece 26 kilovatsaati kullanıyorduk. Bunu bugün 67 kilovatsaate yükselttik. Sadece hidroelektrik santrallardan elde ettiğimiz enerjiyle 10-12 milyar dolarlık daha az doğalgaz alınıyor. Özel sektörü de devreye soktuk. Özel sektör bin 500 hidroelektrik santrala talip oldu. Burada yapılacak yatırım 65 milyar dolar.
Sulama yapılmadan yeteri kadar zirai mahsül almak mümkün değil. Şu ana kadar biz 10 yılda 18 milyon dekar alanda modern sulamayı gerçekleştirdik. Böylece suda yüzde 40’a varan bir tasarruf sağladık. Bütün dünyada ormanlar azalırken Türkiye’de artıyor. 2012 yılı sonunda 2 milyon 300 bin hektar yani 23 milyon dekarlık arazide çalışma yapalım diye karar aldık. Şu andaki rakam 2 milyon 400 bin hektar alan. Yılda 70 bin hektarlık alanda çalışma yapılırken, biz bu yıl 500 bin hektar alanda çalışma yaptık.”

RECAİ KUTAN BARAJI

Recai Kutan ise, 1952 yılında göreve DSİ’de başladığını belirterek, “Açılışı yapılan iki baraj benim memleketim olan Malatya’da. Başbakanımız kendine has vefakarlığı ile talimat vermişler. Bu iki baraja iki Malatyalı’nın adını verelim diye. Birine rahmetli arkadaşım Turgut Özal’ın diğerine ise benim adım verildi” dedi.

İşte 112 tesis

26 baraj, 30 sulama tesis, 2 gölet, 9 içme suyu tesisi, 26 özel sektör HES Projesi, 4 taşkın koruma tesisi, Uluslararası Antalya Yangın Eğitim Merkezi, şehir ormanları, bal ormanları, orman içi dinlenme yerleri, yangın havuzları ve göletleri, orman yolları, iki adet meteorolojik radar, otomatik meteorolojik gözlem istasyonnları, deniz gözlem istasyonları, milli park projeleri, milli ağaçlandırma seferberliği, anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi, Okullar hayat Olsun Projesi, yol kenarı ağaçlandırmaları.
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!