Güncelleme Tarihi:
ABD’de, Chicago Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1960’larda geliştirilen ve 2001’den bu yana Türkiye’de de uygulanan ve şirketlerin yönetim kurulu başkanları ile CEO’ların da ilgi gösterdiği ‘Nörofeedback’ yöntemi, beyindeki elektriksel aktivitedeki düzensizlikleri, saç deri üzerine yerleştirilen küçük elektrotlar yardımıyla EEG adı verilen cihazla dijital ortamda kaydediyor. Yarım saatlik seanslarla beynin elektriksel akımını düzenleyen EEG çalışıyor. Kişinin elektrik akımı bilgisayar ekranına yansıdığında küçük ‘oyun’ başlıyor.
Beyni eğitiyor
Bu oyundaki en önemli şey, dikkati yoğunlaştırıp elleri kullanmadan düşünce gücüyle oyundaki karakteri hareket ettirebilmek ya da doğru taşı doğru yere koyabilmek. Nörofeedback yöntemi böylece beynin elektriksel aktivitesini, beyni eğiterek düzenliyor. Uzun yıllar ABD’de yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönen bu yöntemi uygulamaya başlayan Dr. Tanju Sürmeli, beyindeki elektriksel akımın bireyleri farklı kıldığını söylüyor. Bu farklılıkların ölçümlenebildiğini vurgulayan Dr. Sürmeli’nin ‘nörofeedback’ seanslarının sonunda uluslararası bilimsel makalelerde yayınlanan sonuçları şöyle sıraladı:
Performansı artırıyor
“Beyindeki elektriksel aktivitelerdeki düzensizlikleri dijital ortama kaydedip yarım saatlik seanslarla, beynin elektriksel akımını düzenleyen ‘nörofeedback’ yönteminin kullanılma sıklığı iş dünyasında giderek artıyor. Ölçümlerken beynin elektriksel akımını EEG ile dijital ortamda kaydettikten sonra bilgisayar ortamındaki veri tabanında istatistiksel bir analizden geçiriyoruz. Normal elektriksel akım ile karşılaştırıyoruz. Burada elektriksel akımdaki normaldan sapmaları, değişkenlikleri ortaya çıkarıyoruz. Bazen beynimizdeki elektriksel akım yanlış yerde daha fazla artmış ya da olması gerekenden daha az bulunuyor. Bu da beynin işlevini değiştiriyor.”
CEO’lar da geliyor
Toplam 30 seanslık çalışma sonrası beynin performansının arttığını söyleyen Dr. Sürmeli, şunları anlattı: “Karar verme yetileri daha düzgün, daha sağlıklı oluyor. Düzgün kararlar verildiği gibi tehlikenin nerede olduğunu görmek netleşiyor. ‘Şu an bu parayı buraya yatırmak doğru mu, değil mi’ sorusuna cevap verecek risk alma mekanizmasını doğru karar verecek yönde çalıştırıyor. İş dünyası ekonomik kriz nedeniyle oldukça stresli. CEO’lar stres altında ‘doğru karar’ almak istiyor. Nörofeedback’le, beynin elektriksel akımını normale getirip stresin olumsuz etkilerinin önüne geçmeyi, doğru karar almayı öğretiyoruz. Alkol problemi olan CEO’lar da son dönemde bu yöntemle tedavi olmak için başvuruyor.”
3 fabrikalı patron stresi yendi soluğu Bodrum’da aldı
TANJU Sürmeli, uygulama-larından bir örnek verirken şunları aktardı: “65 yaşında ve 3 fabrika sahibi A.C., her sabah saat 04.00’te fabrikaları dolaşmaya başlıyor, en ufak ayrıntılar karşısında sinirleniyor, ayrıntıları CEO’suyla tartışıyordu. Ardından kalp çarpıntıları başladı. Ancak check up’larda sağlığıyla ilgili bir sorun tespit edilmedi. A.C. ile tanıştık. Bir doktor arkadaşım aracılığıyla bana geldi. Herşey gözüne batıyordu. Hayatının en güzel dönemini sıkıntı, stres içinde geçirmeyi tercih etmiş gibiydi. EEG’sini çektik. Sağ ve sol beyin arasındaki elektrik akımının düzgün geçmediğini tespit ettik. Olmaması gereken şekilde beyin, ayrıntıları görüyordu. Ana hattı görmüyordu. Çok ünlü bir işadamı olduğu için 30 seansı evinde uyguladık. Şimdi 3 gün çalışıp, 3 gün Bodrum’da yaşıyor. Bir de yat aldı kendine. CEO’ları fırçalamayı bıraktı.”
Beynin ön bölgesi önemli
DİKKAT, planlama, organizasyon ve gelecekle ilgili karar verebilmek için beynin ön kısmının sağ bölümünün çok önemli olduğuna işaret eden Dr. Tanju Sürmeli, beynin ön kısmının sol bölümünde ise anlık hafıza ve bireylerin kendini ifade etme gücünün yer aldığını belirtti. “Beynin işlevleri düzgün çalışmadığı zaman kırmızı ışık yanmıyor ya da bu bölgeyi değiştir uyarısı vermiyor” diyen Dr. Sürmeli, şöyle devam etti: “Ne veriyor? Bu elektriksel akım düzgün olmazsa sıkıntılar başlıyor. Bu sıkıntıları azaltabilmek için beyindeki düzensizlikleri tekrar düzenli hale getirmeyi öğreten nörofeedback yöntemine ihtiyaç duyuluyor.”
NASA laboratuvarından çıktı 23 ‘üst düzey’e uygulandı
NÖROFEEDBACK yöntemi 1960’lardan beri dünyada uygulanıyor. İlk bilimsel çalışmalar ise NASA laboratuvarlarından çıktı. Pilotlar üzerinde uygulanan bu yöntemle en iyi pilot öğretmeninin beyin dalgalarına bakılarak ayırt edildiği belirtiliyor. Bugün Kanada, Avrupa, Uzak Doğu ve Rusya’da yaygın olarak kullanılıyor. Hatta Fortune Dergisi’nde ilk 500’e giren şirketlerin en üst düzeyindeki 23 yöneticisine uygulandı. Dikkat ve konsantrasyonu artırmak üzere uygulanan 20 seanslık EEG eğitimi ile 23 yöneticide ‘Pick performans’ (Doruk performans) düzeyine ulaşıldı. Bunun üzerine 39 üst düzeye daha uygulanan nörofeedback yönteminde odaklanmış konsantrasyonda yüzde 70’e varan artış gözlendi. Bu kişilerin yıl sonu kazançlarına bakıldığında da önceki yıla oranla artış olduğu fark edildi.