Güncelleme Tarihi:
Modern hayatın pozitif ve hayatı kolaylaştıran getirilerinin yanında neredeyse kaçınılmaz olan negatif etkileri de var. Çoğu insanın aklına ilk sırada stres ve stresle birlikte gelen pek çok olumsuz yan etki geliyor. Bununla birlikte akıllara stresten uzak kalmanın, stres yönetimi yapabilmenin mümkün olup olmadığı soruları da geliyor. İşte 10 maddede stres yönteminde kullanabileceğiniz etkili yöntemler…
Dengeli ve sağlıklı beslenme
Dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları vücudun strese karşı dayanıklılığını azaltırken, sadece kendi başlarına bile vücutta stres benzeri tepkilere sebep olur. Kola, kahve, nikotin, çikolata ve çay gibi gıdalar stres hormonunu tetikleyerek tansiyon, kalp ritminde hızlanma gibi stres benzeri reaksiyonları beraberinde getirir. Ayrıca kortizol ve adrenalin hormonlarının üretiminde B, C vitaminleri kullanıldığı için aşırı derecede strese maruz kalmak vücutta B ve C vitamini eksikliğine sebep olabilir.
Kontrol edilebilecek stres kaynaklarından uzak kalmak
Hayatın sürekliliği içinde var olmayan ama zaman zaman strese sebep olan ve kontrolü kişinin elinde olan stres kaynaklarını düzenlemek bazı stres tepkilerini yok edecek ya da azaltacaktır. Kişinin günlük işlerini ve duygu durumunu not ettiği bir günlük yardımıyla o gün ve önceki gün hayatında neyi farklı yaptığını ve bunun kendinde nasıl sonuçlar meydana getirdiğini görmesine yardımcı olacaktır. Alkol kullanımı ve uykusuz kalmak bu tarz stres kaynaklarına örnek verilebilir.
Uygun olmayan durumlarda hayır demeyi bilmek
Kişinin programını aksatacak, onu zor duruma sokacak zor durumlarda karşısındakini incitmemek için hayır dememesi kendine stres olarak geri döner. Bu durumlarda karşıdakiyle açık bir şekilde iletişim kurmak ve hayır demek faydalı olacaktır.
Başarı kavramını değerlendirmek
Başarı herkes için farklı bir anlam taşır ve başarıya giden yollar herkes için değişir. Kişilerin başarıyı nasıl tanımladıkları ve başarılı olmak için hangi yollara başvurdukları değerlendirilmelidir. Bu süreçte kişiyi aşırı hırpalayan, gerçek dışı başarı kavramları düzenlenmeli ve daha makul bir şekilde ifade edilmelidir.
Zaman yönetimi
Zamanı efektif kullanamamak, doğru zamanda yanlış işler yapmak kişilerin zaman sıkıntısı yaşamalarına ve sıkışan zamanda bir şeylere yetişmek için strese girmelerine sebep olur. Yapılacak işleri önem sırasına göre organize etmek ve bir plana sadık kalmak zaman sıkıntısı yaşamadan bütün işlerin üstesinden gelmeyi sağlayacaktır. İhtiyaç duyulduğunda yardım istemek ve iki işin arasına kişiyi mutlu edecek bir ödül koymak kişileri motive edecektir.
Meditasyon yapmak
Meditasyon kişinin zihnini boşaltmasına, kendini dinlemesine ve olayları dışarıdan bir gözle değerlendirmesine yardımcı olacaktır. Çeşitli meditasyon teknikleri içinden kişiye en uygun olan meditasyon yöntemi tercih edilebilir.
Progresif gevşeme tekniği
Vücuttaki kas gruplarını sırasıyla kasmayı ve ardından gevşetmeyi temel alan bir tekniktir. Kişilerin kendi başlarına uygulamalarına da olanak sağlayan bu teknik stres yönetiminde sıklıkla kullanılır.
Sosyal destek
Kişilerin ihtiyaç duydukları anlarda çekinmeden aile, arkadaş çevrelerinden destek alabilmeleri gerekir. Yalnız olmadığını bilen insanların stresle baş etme konusunda daha güçlü olduğu bilinir.
Egzersiz yapmak
Hangi sporla olursa olsun bedeni aktif kullanmak stres yönetiminde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Bedensel hareket sırasında salgılanan bazı hormonların kişilerin rahatlamalarına ve daha mutlu hissetmelerine yardımcı olduğu bilinir.
Gerektiğinden bir uzmandan yardım almak
Stres başa çıkması oldukça zor bir durumdur. Kişiler zaman zaman kendilerini kapana sıkışmış ve ne yapacağını bilemez hissedebilirler. Bu durumlarda çekinmeden bir ruh sağlığı uzmanına başvurmak kişinin daha önce görmediği yeni yolları görmesine yardımcı olacaktır.