Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni yatırım teşvik sisteminde Türkiye 6 bölgeye ayrıldı. Genel, bölgesel, stratejik ve büyük yatırımlar olarak 4 ayaklı hazırlanan sistemle yatırımcılara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi gibi destekler verilecek. Cari açığa çözüm olacak stratejik yatırımlara önemli destekler veriliyor. Bunlardan KDV iadesi desteği ise ilk kez uygulanıyor. Bölgesel bazlı sistemden il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçilirken; savunma, havacılık, uzay ve eğitim yatırımları bölge ayrımı olmadan 5’nci bölge desteklerinden yararlanacak. Yeni teşviklerin ayrıntılarını bugün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açıklayacak.
Teşvik neyi hedefliyor
Yeni teşvik sisteminin temel hedefini “Öncelikle bu yeni sistemle, cari açığın azaltılması amacıyla, ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin, ülkemizde yatırım ve üretiminin artırılmasını hedefliyoruz. En az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerinin artırılmasını, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesini, destek unsurlarının etkinliğinin artırılmasını, kümelenme faaliyetlerinin özellikle desteklenmesi, teknolojik dönüşümü sağlayacak yüksek ve orta yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesini bu yeni sistemle hedefliyoruz” sözleriyle açıklayan Erdoğan, sistemin “genel teşvik uygulamaları, bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımların teşviki, stratejik yatırımların teşviki” olarak 4 ana bileşenden oluştuğunu söyledi. Yeni teşvik sistemi, KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği (asgari ücret üzerinden), faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği, KDV iadesi desteği sağlayacak.
Her ilde desteklenecek
Başbakan Erdoğan, desteklerin tamamından ya da bir bölümünden yatırımın büyüklüğüne, bölgesine ve konusuna göre değişen oran ve sürelerde yararlanma imkanı olacağını bildirdi. Sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak stratejik yatırımları özellikle destekleyeceklerini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Böylece ithal etmek zorunda kaldığımız malların ülkemizde üretimini teşvik etmiş olacağız. Bu kapsamda yatırım yapılacak yere, yatırımcı karar verecek. Bu çerçevede hangi ilde yapılırsa yapılsan, stratejik yatırımlar aynı desteklerle ve aynı koşullar altında desteklenecek.”
Stratejik yatırımlara şu destekler verilecek:
Yatırım malı ithal makine ve teçhizat için Gümrük Vergisi muafiyeti.
Makine ve teçhizat için KDV istisnası.
Yatırımı tamamlanmasını müteakiben 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği.
Yatırım tutarının yüzde 50’sine tekabül eden miktarda vergi indirimi imkanı.
Kullanılacak yatırım kredileri için 50 milyon liraya ulaşan faiz desteği.
Yatırım yeri tahsisi.
Cari açık azaltılacak
Stratejik yatırımların teşviki ile ithalat bağımlılığı bulunan ürünlerin Türkiye’de üretilmesini, cari açığın da buna bağlı olarak azaltılmasını hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, “İnanıyorum ki, hem yerli yatırımcı, hem uluslararası yatırımcı bu cazip teşviklerden yararlanacak, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirecektir” dedi.
Özel sektörün eğitim yatırımı 5’inci bölge teşviklerini alacak
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Yeni Teşvik Sistemi’nde eğitim yatırımlarını da öncelikli olarak desteklediklerini, özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımlarının hangi ilde yapılırsa yapılsın bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında 5’inci bölge desteklerinden yararlanacağını söyledi. Erdoğan, demiryolu ve deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, madencilik, turizm koruma ve gelişim bölgelerindeki yatırımların da nerede olursa olsun 5’inci bölge desteklerinden yararlanabileceğini vurguladı.
6 bölgeyi gösteren harita da hazırlandı
2009 yılından beri uygulanan bölgesel teşvik uygulamasının etkinliğini artırmayı hedefleyen yeni sistemde iller, sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyine göre 6 ayrı bölgede sınıflandırıldı. Böylece yeni teşvik uygulamasında, bölgesel sistem yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçildi. İllerin bölgesel dağılımdaki yeri, TÜİK’in periyodik çalışmalarına göre gözden geçirilecek ve bir değişim varsa illerimizin listedeki yeri de değişecek.
6’ncı bölgede asgari ücretin 251.8 liralık yükünü devlet çekecek
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, yeni teşvik paketinde 6’ncı bölgede asgari ücret üzerindeki vergi ve SSK priminin sıfırlandığını açıkladı. Erdoğan, “6’ncı bölgeye yatırım yapan asgari ücretin netini işçisine verecek o kadar” dedi. Böylece, 886.50 liralık brüt asgari ücretin üzerindeki 251.86 liralık vergi
ve primi devlet karşılayacak.
YENİ teşvik paketinde, en önemli desteği Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki 15 ili kapsayan 6’ncı bölge aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, 6’ncı bölgede yatırım yapanlar SSK işveren payı, SSK işçi payı ve Gelir Vergisi stopajından kurtulacağını belirterek, “Yani bu ne demektir? Asgari ücretle toplam maliyeti işgücünü satın almaktadır. Emeği satın almaktadır. Herşeyi, burada artıları devlet üstlenmiş oluyor ve işverene sadece asgari ücret kalmış oluyor net olarak” dedi. Erdoğan’ın açıklamasına göre, brüt 886.50 lira olan asgari ücretin üzerindeki 251.86 liralık vergi ve SSK primi yükünü devlet karşılayacak. Bu bölgedeki yatırımcı işçisine net 634.64 lirayı ödemekle yetinecek. Öte yandan, Kocaeli’nde yatırımı olan bir yatırımcı, gidip Muş’a da yatırım yaparsa yatırıma katkı oranının yüzde 80’ini Kocaeli’nde elde ettiği kazancın vergisinden düşebilecek.,
Finansman desteği sağlandı
Başbakan Erdoğan, 6’ncı bölgeye yapılacak yatırımlara verilecek teşvikleri şöyle anlattı: “Bu illerde yatırım yapacak olanların ödemeleri gereken sigorta primi, işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden tutarı 10 yıl süreyle, yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması halinde ise 12 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacaktır. Ayrıca bu illerde gerçekleştirilecek yatırımlarda istihdam edilen işçilerin asgari ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi stopajına 10 yıl süreyle terkin imkanı getirdik. Vergi indirimi desteğini de bu bölgede diğer bölgelere nazaran daha yüksek oranlarda uyguluyoruz. Buna göre 6’ncı bölgede yatırım yapacak firmaların yatırımlarının yüzde 50’sine, organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar için ise yüzde 55’ine tekabül eden tutar kadar vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacaktır. Yine bu bölgelerde gerçekleştirilecek yatırımlar için öngörülen faiz desteği tavanlarını yükseltiyoruz. Böylece bu bölgedeki yatırımlara finansman desteği de sağlamış oluyoruz.”
10 yıl prim desteği
Yeni teşvik sisteminde mevcut destek unsurlarında ve uygulamalarda etkinliği artırıcı bazı değişiklikler de yaptıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, “Sigorta primi işveren hissesinin destek sürelerini bölgeler itibariyle yeniden belirledik. Ayrıca bu destekten yararlanabilecek azami destek tavanlarını yükselttik. Örneğin 6’ıncı bölgede 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlanacak yatırımlarda sigorta primi desteği 10 yıl süreyle uygulanacak. Bu tarihten sonra başlanacak yatırımlarda ise 7 yıl süreyle bu uygulanacaktır. Kurumlar veya gelir vergisi indirim oranları ile yatırıma katkı oranlarını yeniden belirledik” diye konuştu.
Yatırıma batı da destek
Yeni teşvik paketinde kurumlar veya gelir vergisi indirim oranları ile yatırıma katkı oranları bölgeler itibariyle yeniden belirlendi ve bu oranlar artırıldı. Artırılan bu oranların, 2013 yılı sonuna kadar başlayan yatırımlar için geçerli olacağını ifade eden Erdoğan, şu bilgileri verdi: “Yatırımcı vergi indirimi desteğini yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına da uygulayabilecek. Örneğin, Kocaeli’nde yatırımı olan yatırımcı, gidip Muş’a da yatırım yaparsa yatırıma katkı oranının yüzde 80’ini Kocaeli’nde elde ettiği kazancın vergisinden düşebilecek. Bu düzenleme değişen oranlarda uygulanacak ve birinci bölge haricindeki tüm bölgeleri kapsayacak. 3,4,5 ve 6’ncı bölgelerde uygulanacak faiz desteğinin azami destek tutarlarını da arttırıyoruz. Gemi inşa yatırımları kapsamında istihdam edilen işçiler için sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete karşılık gelen kısmı devlet tarafından karşılanacak.”
Uzay yatırımına 5’inci bölge desteği
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, “Belli büyüklükteki savunma, havacılık ve uzay yatırımlarıyla, otomotiv veya savunma sanayine yönelik test merkezleri ve rüzgar tüneli yatırımları 5’inci bölge desteklerinden yararlanacak. Biyoteknoloji ve onkoloji ilaçları ile kan ürünleri üretimine yönelik yatırımların, da aynı şekilde 5’inci bölge desteklerinden yararlanmasını sağlıyoruz.”
Ana yurdunuza yatırım yapın
TERÖR örgütünün bölegeye ihanet ettiğini dile getiren Başbakan Tayyip Erdoğan, “Bölgede terör tehdidi olmasa inanıyorum ki, süratle ekonomik gelişmeyi o da yakalayacak” dedi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Ama terör örgütü acımasız olarak bölgesine, bölge insanına ihanet etmektedir. Bölgeye yatırım gelmemesi, bölgede yatırım yapılmaması, dolayısıyla bölgenin sorunlarının çözülmemesi için terör örgütü elinden geleni yapıyor. Biz hükümet olarak tüm bu engelleri ve bu engellemeleri aşıyoruz aşacağız. Bölge girişimcilerinin bölgeye yatırım yapmalarını çok önemsiyoruz. Kendi memleketlerine kendi baba, ana yurtlarına yatırım yapmalarını tekrar hatırlatıyorum. Ülkenin bir tarafı yoksulken diğer tarafı kalkınamaz.”
Yatırımda 50 milyon lira ve yüzde 40 katma değer şartı
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, yatırım büyüklüğü noktasında minimum 50 milyon lirayı aşmanın çok önemli olduğunu kaydederek, bir de tesisin yüzde 40 katma değer üretmesi gerektiğini söyledi. Bu durumun, stratejik yatırımlara yönelik bir adım olduğunu kaydeden Erdoğan, “Yüzde 40 katma değeri sağlayacak bir şey olacak ki buna göre de tüm bu destekleri alma hakkını elde etmiş olsun” dedi.
Yatırım yapan ilk kez KDV iadesine kavuşacak
YENİ teşvik paketinde ilk defa KDV iadesi desteği de geliyor. Asgari 500 milyon lira tutarındaki yatırımların, bina, inşaat harcamaları için KDV iadesi yapılacak. Bu çerçevede ilk defa uygulamaya koyulan KDV iadesi desteği ile yatırımcıların, yatırım dönemindeki finansman yükünün hafifletilmiş olması hedefleniyor. Stratejik yatırımların 6’ncı bölgede yapılacak olması durumunda desteklere ilave olarak, işçilerin gelir vergisi stopajı desteği de sağlanacak. Ayrıca stratejik yatırımların cari açıktaki en etkin, cari açığı minimize edecek politikayı oluşturduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “Örneğin yatırımcı geldi, ben Kocaeli’nde yapmak istiyorum, İstanbul’da yapmak istiyorum dedi. Yeterki yapsın. Stratejik yatırım 6. bölgede olursa daha fazla süreli onlardan destek almış olacak. 5 de olursa, 6 da olursa çok daha farklı olacaktır. Biz onu destekleriz. Çünkü bunlar ülkemiz için önemli adımlar” dedi.