Strateji hazır sıra eylemde

Güncelleme Tarihi:

Strateji hazır sıra eylemde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 11:02

Orta Anadolu İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran, sadece stratejik eylem planı yapmanın yeterli olmadığına işaret ederek, "İş sadece strateji üretmekte olsaydı, bugün Türkiye'de her şey çok daha farklı olurdu. Türkiye için önemi geç de olsa farkedilen makine sektörü için eylem planının hayata geçirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bursa'da düzenlenen 'Makine Sektör Buluşması'nda konuşan Orta Anadolu İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, yıllarca finansman desteği verilmeyen makine sektörüne Türk Eximbank ve Halkbankası'nın destek vermesi ile önemli bir eksiğin kapandığını söyledi. Bu kredi finansmanı ile Türkiye tarihinde bir ilk yaşandığını aktaran Dalgakıran, "Burada başrolü oynayacak oan sizlersiniz. Bir endüstrinin lokomotifi olacaksanız ciddi şekilde desteğe ihtiyacınız var. Eğer makine sektörünü güçlendirsek kendi teknolojimizi üretirsek Türkiye'nin cari açık problemi konuşulmayacak. Türkiye'de de Almanya,Kore, Japonya'daki gibi kendi ürettiğimiz ürünleri tercih etmeliyiz. Herkes şapkasını önüne koyarak benim cari açıkta payım ne diye düşünmeli. Artık yabancılar bizden iyi yapar düşüncesinde kurtulmalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği ülkelerinde 850 milyar dolarlık makine üretimini 20 bin firma gerçekleştirirken, Türkiye'de toplam 20 milyar dolarlık üretimin 20 bin firma tarafından yapıldığına dikkat çeken Adnan Dalgakıran, "Makine sektörü için strateji yapmak yeterli değil. İş sadece strateji üretmekte olsaydı, Türkiye'de bugün her şey çok daha farklı olurdu. Türkiye'de biliyorsunuz önce strateji yapılır, sonra kendi haline bırakılır. Bugüne kadar Devlet Planlama Teşkilatı planlarının sadece yüzde 5'i hayata geçirilebilmiş. Türkiye için önemi geç de olsa farkedilen makine sektörü için yapılan eylem planı ve stratejinin hayata geçirilmesini istiyoruz" dedi. Makine sektörünün 2010 yılında yüzde 13 büyüdüğünü, 2013'ten sonra bu oranın yüzde 20'lere yükseleceğini belirten Dalgakıran, makine ihracatının 2023'te 150 milyar dolara kadar yükselebileceğine işaret etti.

Sektör 4.8 milyon TL'lik kredi kullandı

Halkbankası Ticari Pazarlama Daire Başkanı Hüseyin Kuru ise makine sektörüne Halkbankası'nın verdiği kredi hakkında bilgi vererek, gelecekte de makine sektörünü desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Makine sektörünün her ülke için önem taşıdığını vurgulayan Kuru, "İki haftada 50'ye yakın müşteriye 4.8 milyon TL'lik kredi kullandırdık. 300 adet müşteri ile 10 milyon TL ve 15 milyon euro tutariında kredi kullanımı için başvuru oldu, bu başvuruların da birkaç gün içinde sonuçlanacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hedefimiz ilk 10'a girmek


OAİB Başkan Yardımcısı Serol Acarkan, makine sektörünün öneminin geç de olsa anlaşıldığını dikkat çekerek, "Makine artik stratejik bir sektör oldu. Bize düşen ithal makinelerle ve yurt dışında rakiplerimizle savaşmak" diye konuştu. Acarkan, eskiden sektörden bile sayılmayan makine için artık strateji üretilmeye başlandığını belirterek, "Türkiye'nin makine ihracatı 2008'de 10.3 milyar dolar, 2009'da 8.1, 2010'da ise 10. milyar dolara ulaştı. Sektör artık krizde kaybettiklerini geri almaya başladı. Çin ithalatta yüzde 30 artış sağladı. Bizim de Çin'e uzanmamız, sadece mal alan değil Çin'e mal satan bir pozisyona gelmeliyiz. Türkiye makine sanayinin dünya ticaretinde aldığı pay sadece yüzde 0.5. Dünya makine ihracatında 29'uncu sıradayız. Hedefimiz ilk 10'a girmek. 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma sayımız 793. Bu rakamı 2-3 binlere çıkarmalıyız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!