Güncelleme Tarihi:
SOCAR&Turcas Grup Şirketleri Üst Yöneticisi (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, Petkim'i 2008 yılının mayıs ayında satın alan SOCAR&Turcas Grubu'nun, rafineri-petrokimya-enerji-lojistik entegrasyonunu gerçekleştirmek üzere çalışmalara başladığını, gece gündüz süren çalışmalarla 25 Ekim'de Star Rafinerisi'nin temelinin atılması noktasına geldiklerini söyledi.
Yavuz “25 Ekim Türk sanayisi için tarihi bir gün olacak, çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miras bu rafineri olacak” diye konuştu.
Star Rafinerisi'nin Türkiye'de tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olma özelliğini taşıdığını ve yatırımın İzmir ve Türkiye için gurur abidesi olacağını kaydeden Yavuz, şöyle devam etti:
“Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılına kadar Petkim yarımadasını hammadde güvenilirliği sağlayacak rafineriye sahip, 6 milyon ton petrokimyasal üretebilen, en az 1 milyon TEU kapasiteli konteyner terminali ve entegre liman ve lojistik alana sahip, yarımadanın enerji ihtiyacının fazlasını üretebilen, yerli-yabancı yatırımcıların yer aldığı kümelenme modelini hayata geçirmiş, Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri haline dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Bu vizyonumuz çerçevesinde yapacağımız yatırımların en büyüğü 5 milyar dolar yatırım bedeli ile Star Rafinerisi'dir. 10 milyon ton kapasiteli rafinerimiz ülkemizin tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olup, son yıllarda gerçekleştirilen en büyük yerlileştirme projesidir.”
Star Rafinerisi'nin 2015 yılında devreye alınmasının planlandığını kaydeden Yavuz, “Rafineri, grubumuzun Petkim yarımadası üzerindeki 'Value-Site' projesinin temel basamağı olup, istihdam yaratarak ve rekabet gücünü artırarak, bölge ve ülke ekonomisine önemli derecede katkı sağlayacaktır. Rafineri, bölgemize çok önemli bir istihdam kaynağı da olacak. İnşa aşamasında yan sanayimiz ile birlikte yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanacak. Rafineri devreye alındığında ise yaklaşık 1000 kişiye kalıcı istihdam sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Yavuz, Petkim'in özelleştirilmesinin, “Bir Millet İki Devlet” algısına dayanan Türk-Azeri kardeşliğini ekonomik akıl ile donatarak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha da güçlendirdiğini belirterek, bu ortaklık ile “hammadde kaynağı ile pazarı birleştiren muhteşem bir sinerjinin oluştuğunu” ifade etti.
Yatırım tutarı 6 milyar dolara ulaştı
Petkim'de ham petrol ile başlayan ve nihai ürünle biten katma değer zincirini hayata geçirmeye kararlı olduklarını dile getiren Yavuz, stratejik ortaklıklarla rekabet gücünü artırmaya çalıştıklarını belirtti.
Yavuz, şöyle konuştu:
“Zorlu rekabetin yarattığı tehditleri fırsata çevirmek amacıyla düşük maliyetli hammadde ve enerji avantajına sahip diğer ülke firmalarıyla da stratejik işbirliği ile ortak üretim yapmayı ve böylece rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Enerji, lojistik ve petrokimya alanlarında çok sayıda projemiz yürüyor. Fiilen yürüttüğümüz projelerin yatırım tutarları 6 milyar dolara ulaştı. 2023 yılına kadar 10 milyar dolar yatırım yaparak Petkim yarımadasının cirosunu 20 milyar dolara, ihracatımızı 5 milyar dolara çıkaracağız.”
CARİ AÇIĞI 2 MİLYAR DOLAR AZALTACAK
Yavuz, gazetecilerin sorusu üzerine, cari açığın azaltılması için yerli üretimin artırılmasının önemine dikkat çekerek, “Rafinerideki üretimle, cari açığımız bugünkü fiyatlarla yıllık 2 milyar dolar aşağı inecek” dedi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da ithalat yerine ülkede ihtiyaç duyulan ürünlerin yerli üretimi ve yerli ürün kullanımın yaygınlaştırılmasının cari açığa karşı alınabilecek en önemli tedbirlerden olduğunu, Petkim'in rafine yatırımıyla bu gerçeği kendi özelinde gösterdiğini ve ekonomiye katkı sağladığını söyledi.
Yorgancılar, “Yerli üretimle cari açığın üstesinden gelebiliriz. Bakü'den İzmir'e uzanan kardeşlik bilincimiz Petkim yarımadasında inşa edilecek bu muhteşem yatırımla yeni bir ivme kazanacak” diye konuştu.
Türkiye'deki en önemli özeleştirme örneklerinden birinin Petkim olduğunu kaydeden Yorgancılar, Türk-Azeri ortaklığının da bu yatırımla ortaklığa dönüşmesinin önemini ifade etti.
Yorgancılar, iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin daha ileri noktalara taşınması amacıyla kendilerinin de gelecek ay Azerbaycan'ı ziyaret edeceklerini bildirdi.
YILLIK 1.66 MİLYON TON NAFTA ÜRETECEK
Toplantıda, Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in temelini atması beklenen yıllık 10 milyon ton petrol işleme kapasitesine sahip olacak Star Rafinerisi'nin özellikleri hakkında bilgi verildi.
Rafinerinin dünyanın en ileri rafineri teknolojisine ve çevre standartlarına, ayrıca tek bir petrol ürününe bağımlı kalmadan, Ural, Azeri, İran ve Kerkük petrollerini işleyebilecek esnek üretim proseslerine sahip olacağı bildirildi.
2015 yılında devreye alınması planlanan Star Rafinerisi'nde yıllık 1 milyon 660 bin ton üretilecek nafta ile Petkim'in bugün yüzde 80'in üzerinde ithalatla karşıladığı üründe dışa bağımlılığın sıfır noktasına ineceği belirtildi.
Naftanın yanı sıra rafineride, 5 milyon 950 bin ton ultra düşük kükürtlü motorin, 500 bin ton jet yakıtı, 500 bin ton reformat, 630 bin ton petrokok, 240 bin ton otogaz, 415 bin ton karışık ksilen, 74 bin ton olefinik LPG ile 145 bin kükürt üretiminin gerçekleştirileceği açıklandı.
Türkiye-Azerbaycan işbirliği ve ortaklığı kapsamında, Aliağa ilçe merkezinde Haydar Aliyev'in adını taşıyan teknik ve endüstri meslek lisesinin de 2012-2013 eğitim öğretim yılında hizmete açılacağı, 22 dönüm arazide yapılacak 24 derslikli okulda 720 öğrencinin eğitim imkanına kavuşacağı ifade edildi.
Okuldan mezun olan gençlerin de SOCAR&Turcas Grubu bünyesindeki şirketlerde ve bölgenin ihtiyaç duyduğu nitelikli iç gücünü karşılamada önemli işlev yürüteceği belirtildi.