SSK'ya belediyeler taktı

Güncelleme Tarihi:

SSKya belediyeler taktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2000 00:00

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Başkan Vekili Demirhan Atasoy, kurumun 226 trilyonu belediyelerden, 923 trilyonu da özel kuruluşlardan olmak üzere toplam 1 katrilyon 149 trilyon lira prim alacağı bulunduğunu belirterek, bunları tahsil etmek için başlattıkları haciz uygulamasından olumlu sonuçlar aldıklarını bildirdi.
Haberin Devamı

Atasoy, yaptığı açıklamada, son bir yıldır son derece kararlı bir şekilde alacaklarının üzerine gittiklerini ve yeni çıkan yasaların verdiği imkanla borçlarını tahsil etmek için her türlü yolu denediklerini vurguladı.

Prim borcunu ödemeyen belediye başkanlarının maaşlarına ve belediyenin her türlü malvarlığına varıncaya kadar haciz işlemi uyguladıklarını dile getiren Atasoy, taksitlendirme yoluyla borçlarını ödemek isteyenlere de 24 eşit taksitte ödeme imkanı getirdiklerini söyledi.

Atasoy ayrıca, belediyelerin, prim borçlarına karşılık kendilerine teklif ettikleri taşınmazlardan sağlık veya idari tesis olarak kullanılabilecek nitelikte olanları borca karşılık kabul ettiklerini kaydetti.

Uygulama çerçevesinde, sigorta müdürlüklerince maaşına haciz konulan belediye ve başkanı sayısının Türkiye genelinde binin üzerinde olduğunu anlatan Atasoy, "Bu belediyelerin çoğu taksitlendirme yaptı, ödüyorlar. Belediye başkanı, özellikle kendine dokununca kurumla uzlaşma arayışı içine giriyor. Dolayısıyla iyi bir yaptırım elde ediyoruz" dedi.

"Primler en geç önümüzdeki yıl tahsil edilecek"

SSK Başkan Vekili Atasoy, özel kuruluşların da aynı işlemlere tabi tutulduğunu belirterek, "En geç önümüzdeki yılın sonuna kadar primlerin önemli bir bölümünü tahsil edeceğiz" diye konuştu. SSK'nın yeni uygulamaları ve yaptığı tasarruflarla uzun yıllardan beri ilk defa Hazine'den yardım almadan işlerini yürüttüğünü, maaşları ödeyebildiğini kaydeden Atasoy, bunun yıl sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

Kurumun aktüeryal dengeleri uzun yıllardan beri sağlanamadığından, özellikle erken emeklilik uygulamaları ve aktif-pasif dengesi uygun olmadığından geçmişten gelen önemli açıkları bulunduğunu hatırlatan Atasoy, bu açıkların kapatılması için uzun zamana ihtiyaç olduğunu bildirdi.

"Kurum iyiye doğru gitmekte"

Atasoy, kurumun kamu ve özel sektör arasında ayrıcalık göstermeden sigortacılık mantığına uygun bir şekilde yönetildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kurumun emeklilerine uygun maaş vermesi, aktüeryal dengelerine kavuşması, emeklilik uygulamalarına bağlı. Bunun için yasal tedbirlerin tümü alınmıştır. Onun için kurum iyiye doğru gitmektedir. Özellikle işsizlik sigortasıyla ilgili uygulamalar, sigortalıya işe ilk girdiğinde kendisini kuruma bildirme mükellefiyeti verilmesi, sigortasız işçi çalıştırmayı önlemiş, kaçak sigortalılık oranını azaltmış ve bu da kurumun dengelerine çok önemli bir şekilde yansımıştır. Prime esas kazancın daha uygun hale getirilmesi, prim tahsilatına ilişkin alınan tedbir ve uygulamalar, kurumun iyiye doğru gittiğini gösteren uygulamalarımız."

İstanbul'daki borçlu belediyeler

Alınan bilgiye göre, SSK'ya yüksek miktarda prim borcu bulunan İstanbul'daki ilçe ve belde belediyeleri ile borç miktarları da şöyle:

BELEDİYEBORÇMİKTARI (TL)
Güngören3 trilyon
Esenler2.5 trilyon
Kadıköy2.5 trilyon
Fatih2 trilyon
Küçükçekmece2 trilyon
Bahçelievler2 trilyon
Kartal2 trilyon
Eminönü1.5 trilyon
Beyoğlu1 trilyon
Zeytinburnu1 trilyon
Beykoz1 trilyon
Eyüp848 milyar
Bağcılar700 milyar
Gaziosmanpaşa562.5 milyar
Şile550 milyar
Avcılar316.4 milyar
Gürpınar302.8 milyar
Adalar300 milyar
Kıraç217.5 milyar
Arnavutköy189.5 milyar
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!