Split klimalar yaygınlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Split klimalar yaygınlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Pencere tipi klimalar yerini split klimalara bırakıyor. Dünyada kullanımı artık tamamıyla azalan klasik pencere tipi klimalar, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kısa sürede yaygınlaştı.

1994 yılından bu yana klima pazarında faaliyet gösteren Raks, pazarla birlikte hızla büyüdü. Bugün yaklaşık 70'den fazla klima markasının bulunduğu pazarda, Raks ilk üç arasında yer alıyor.

Raks, Shizen, Fujitsu, Trane ve American Standard markalarıyla pazarda klima satışı gerçekleştiriyor. Raks yetkilileri, Türkiye klima pazarı ve Raks'ın pazardaki faaliyetleriyle ilgili olarak şunları söylediler:

Türkiye'de klimanın bir sektör haline gelişi hangi dönemde başladı. Raks bu sektördeki yerini ne zaman aldı?

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak son 10 yıl içerisinde klima piyasasında da bir hareketlenme başladı. Özellikle merkezi sistemler dışında bireysel ve toplu tüketim amacıyla kullanılan split tipin son 3-4 yıldır klima piyasasında hızla yayılması piyasayı hızla büyüttü. Halen Türkiye'de 70'den fazla marka ile klima satılıyor. Prensip olarak en ileri teknolojileri Türkiye'ye adapte etmeyi amaçlayan Raks, Türkiye'nin koşullarının sınırlılığı yüzünden bu konuda yatırım yapması güç olduğu için bu alandaki faaliyetlerine dünyanın tanınmış markalarını Türk tüketicisine ulaştırma şeklinde başladı. Bu bağlamda ilk adımı 1994 yılında Japon klima devi Fujitsu'nun distribütörlüğünü alarak atmıştır.

Temelde klimalar kaç gruptur ve Türkiye'de yaygın kullanımda olan hangileridir?

Merkezi, split ve pencere tipi olmak üzere 3 temel gruba ayırabileceğimiz klimalar, kullanım yerleri ve kapasite seçeneklerine göre de kendi içlerinde alt gruplara ayrılıyor. Dünyada kullanımı artık tamamıyla azalan klasik pencere tipi klimaların yanı sıra tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kısa sürede yaygınlaşan kullanışlı ve konforlu split klimalar ve son olarak da paket tipi klimalar, chiller, soğutma grupları gibi 50 bin BTU aralığına kadar çok geniş bir aralıkta seçim olanağının olduğu merkezi sistemler.

Son yıllarda ülkemizde split klima kullanımında hızla bir artış gözleniyor. 7 bin BTU'den 60 bin BTU aralığına kadar her kullanım alanına uygun geniş bir kapasite yelpazesi sunan split tip klimalar ayrıca kullanışlı olmaları ve ferdi kontrol imkanı sağlayan sistemleriyle de öncelikle tercih ediliyor.

Raks'ın ürün gamında hangi klima tip ve modelleri mevcuttur?

Türkiye'deki tüm tüketici profillerine hitap etmek prensibiyle yola çıkan Raks, halen biri pencere tipi olmak üzere toplam 5 markanın satışını yapıyor.

Raks Pencere tipi: Raks markası ile satılan pencere tipi klimalar, OEM olarak yurtdışında Raks için, Amerikan lisansıyla ve tümüyle en son teknolojiyle modern tesislerde üretiliyor. Raks için üretilen klimaların gerek tasarımları gerekse üretimleri aşamasında, üretici firma ile yoğun görüş ve bilgi alışverişinde bulunan Raks, pazara kendi markasıyla sunduğu bu klimalarda fiyat ve kalite uygunluğu sağlamaya çalışıyor.

Shizen Split klima: Tümüyle Japon teknolojisi ile yılda yaklaşık 800 bin adet split klima üretmekte olan Uzak Doğulu bir firmaya OEM olarak ürettirdiğimiz bu markamızı pazara sunmamızın temel amacı pencere tipi klima almakta olan tüketicileri split klimaya yöneltmektir. Şu anda 5 farklı kapasitede sunum yaptığımız bu üründeki satış, pazarlama ve fiyat politikamız pencere tipi klima almayı düşünen tüketicileri split klimanın konforu ile tanıştırmayı amaçlamaktadır.

Fujitsu Split klima: Dünyanın en büyük klima üreticilerinden biri olan Fujitsu\General firmasının yıllık cirosu 40 milyar ABD Dolarıdır. Buzdolabı ve benzeri ev aletlerinin yanı sıra, multimedya alanında plazma televizyonlar, dünyada yaygın olarak kullanılan software programları, elektronik parçalar geniş bir alanda hizmet, teknoloji, mamul ve komponentler üretiyor. Yıllık split klima üretimi 2 milyon adedin üzerinde olan firmanın farklı tip ve 7-60 bin BTU kapasite aralığında ürünleri mevcuttur. Bu zengin ürün çeşitliliği, her mekana ve talebe uygun çözümler üretme olanağı veriyor. Raks'ın Türkiye pazarına sunduğu 20 farklı tip klima, Türkiye'nin iklim koşulları, konut ve büro mimari özellikleri, Türk insanının estetik anlayışı dikkate alınarak Türk tüketicisine en uygun çözümler sunabilmek amacıyla özenle seçilmiş modellerdir. Raks, 1994 yılından bu yana, büyüyen Türkiye klima pazarında satışlarını pazar trendinin üzerinde artırarak Fujitsu markasını 3'üncü sıraya taşıdı. Bunda Fujitsu gibi teknoloji üreten bir markanın temsilcisi olması, ürünlerin performansı ve kalitesi, yeni ürünlerin Japonya ile aynı anda Türkiye'ye sunumu gibi faktörlerin yanı sıra Raks'ın güçlü bayi ve servis teşkilatına sahip olması da önemli bir rol oynuyor.

Trane Split klima: 1885 yılından bu yana soğutma sektöründe bulunan Trane tesisat fittings malzemeleri, seramik, banyo, lavobu, tuvalet takımları, ABS ve EBS fren sistemleri de üretmekte olan Amerikan Standart grubuna bağlıdır. Kuzey Amerika'da klimatize edilmiş mekanların yüzde 50'sinden çoğunda Trane cihazları kullanılıyor. Özgürlük anıtı, Paris'teki Orsay müzesi, Kennedy uzay merkezi gibi... Raks 45 bin BTU kapasiteden 200 bin BTU'ya kadar merkezi sistem taleplerini ise American Standard markası ile karşılıyor.

Split klima alırken nelere dikkat edelim?

Klima cihazları, kapalı mekanda hava sıcaklığının, nem oranının, sirkülasyonunun ve temizliğinin yıl boyunca istenilen koşullarda tutulmasını sağlayan cihazlardır.

Bu cihazlar, günümüz çevre ve yaşam koşullarında hayatımızı kolaylaştırıcı, verimliliği arttırıcı ve sağlığımızı koruyucu özellikleri ile yaşamımızda vazgeçemeyeceğimiz cihazlar arasında yerini almaya başladı.

Türkiye klima pazarında 90 civarında klima ithalatçısı ve klima markası bulunuyor. Klima tercihi yaparken, bilinçli bir tüketicinin dikkat etmesi gekeren unsurlar şunlardır.

Üreticisi, ithalatçısı ve bayisinin kimler olduğu ve referansları.

Teknik servis ve yedek parça güvencesinin ve mevcudiyetinin olup olmadığı.

Doğru mekan için doğru kapasite ve modelin seçilip seçilmediği.

Bu sorular, klimanın kalitesini, üretim aşamasındaki kalite kontrol koşullarını, satın alma sonrası montaj ve arıza karşısında sağlanan güvenceleri içerdiği için çok önemlidir. Olumlu referanslara sahip ve klima konusundaki tecrübesi kanıtlanmış olan ciddi bir firma tercih edilmelidir. Bu firmanın temsil ettiği üretici firmanın da kim olduğu sorulmalıdır.

Ciddi ve köklü bir ithalatçı ve imalatçının ciddi bir satış ve teknik servis ağı ile yedek parça destek stoğu güvencesi olacağı unutulmamalıdır. Gerekli olduğu anda, yedek parçanın hemen temin edilip edilemeyeceği sorulmalı ve bunun güvencesi istenilmelidir.

Klima cihazının hangi normlara uygun üretildiği kalite güvencesi açısından önemlidir. ISO genel kalite standartlarının yanı sıra, CE, TUV gibi kalite belgelerinin hangilerinin mevcut olduğunu anlamak kanıtlanmış bir kalite tercihine yol açacaktır.

Diğer önemli bir unsur ise, doğru mekan için doğru kapasite ve modelin seçilmiş olmasıdır. Model seçimi yapılırken, özellikle fiyat unsuru baz alınarak seçim yapılmamalı, elektrik sarfiyatına ve gürültü durumuna dikkat edilmelidir. Kapasite seçiminde ise, mekanın alan olarak büyüklüğü, pencere, tavan, kapı, aralık ve bölmeler, mekan içerisindeki insan, ısı üreten araçlar gibi özellikler incelenmelidir. Tüm bu kararlar, yukarıda belirtilen unsurlarda, olumlu yanıtlar alınan bir klima firması ile doğru bir şekilde verilebilir.

Bu kararlar sonucunda gelinen son aşama istenilen mekana split klimanın montajıdır. Split klima montajı, soğutma tekniğine uygun hareket eden, tecrübeli klima montaj teknik elemanları tarafından yapılmalıdır. İç ünitenin montaj yeri seçilirken dikkat edilmesi gereken unsurlardan bazıları şunlardır:

Soğuk ya da sıcak havanın etkili bir şekilde sirküle edilebileceği,

Hava giriş ya da çıkışının bir engelle bloke edilmediği,

Bir ısı kaynağının yanında olmadığı ya da direk güneş ışığına maruz kalmayacağı,

Suyun kolayca drenajının yapılabileceği,

Monte edilecek duvarın yeterince kuvvetli olduğu,

Su ya da yağ buharına maruz kalmayacağı,

Güç kordonu ve bağlantı kablosunun, Tv, radyo, stereo, telefon ve diğer sinyal güç kablolarından en az 1 metre uzakta olması unsurlarına dikkat edilmelidir.

Dış ünitenin montajı için dikkat edilmesi gereken unsurlar şöyle:

Dış fandan çıkan havanın ya da çalışma sesinin komşuları rahatsız etmeyeceği bir konumun seçilmesi.

Kuru ve iyi havalanan bir yerin seçilmesi.

Yanıcı gazların sızabileceği bir yerin seçilmemesi.

Askılı bir konsol üzerine monte edilmemişse, askıların sağlam olması gibi unsurlara dikkat edilmeli.

Tüm bu unsurlara, teknik servisi sağlayan ekibin teknik bilgi ve becerisinin de eklenmesi gerekir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!