SPK'nın Kara listesi 400'e yaklaştı

Güncelleme Tarihi:

SPKnın Kara listesi 400e yaklaştı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2002 11:34

SPK'nın işlem yasağı getirdiği kişi ve kuruluş sayısı 386'ya ulaştı. Bunların içinde 1995 yılından bu yana yasaklı olanlar da bulunuyor.

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) "kara listesi" gittikçe kabarıyor. Manipülasyon, izinsiz aracılık, yalan haber yayma gibi eylemleri dolayısıyla işlem yasağı getirilenlerin sayısı 400'e yaklaştı.

SPK'nın, sermaye piyasası mevzuatına aykırı eylemleri dolayısıyla işlem yasağı getirdiği kişi ve kuruluşların sayısı, 386 olarak gerçekleşti. Bunun 364'ünü gerçek, 22'sini ise tüzel kişiler oluşturdu. Kurul'un işlem yasağı getirdiği ve aralarında Söksa, Intermedya Holding gibi kuruluşların da bulunduğu ortaklıklar şunlar:

"AFC Gayrimenkul Pazarlama, Ana Turizm ve Ticaret, Dardanel Gıda Yatırım, Egekim, Erkul Yatırımcılık, Frank Adams Investment Funds, Gok Turizm ve Ticaret, İntermedya Holding, Karamancı Holding, Klasik İnşaat ve Ticaret, Kristal İnşaat ve Ticaret, May Madencilik, Merkez Yatırım ve Ticaret, Millenium Investors Fund, Profil İnşaat ve Ticaret, Rumeli Çimento, Selçuk Gıda, Söksa İplik Sanayii, Tam Sigorta, Tam Sigorta Memur Hizmetlileri Emekli Sandığı Vakfı, Teknik Yapı Ticaret ile Yapı ve Ticaret."

İşlem yasağı sürenler arasında 1995'ten bu yana yasaklı olanlar da bulunuyor.

MECHUR ÇOLAK YASAK ŞAMPİYONU

Mechur Çolak "yasak şampiyonu" oldu. SPK, Mechur Çolak'a çeşitli hisselerdeki işlemlerinin manipülasyon suçunu oluşturması nedeniyle tam 14 kez işlem yasağı getirdi.

Ayrıca, Atike Çolak ve Suat Olgun'a 11, Necip Paçaro'ya 10, Abdurrahman Yıldırım, Ali Ziya Sesel ve Tülay Yılmaz'a 9, Ahmet Özgür, Esat Yontunç ve Metin Çolak'a 8, Ahmet Yakut ve Halit Kartal'a 7, Gönül Uluğ, İlhami Suaydın, Semih Akkın ile Veysel Şimşek'e 6'şar defa işlem yasağı getirildi.

İŞLEM YASAĞI SÜRESİ EN ÇOK 5 YIL

Kurul, bir süre önce "süresiz" işlem yasağı uygulamasına son vererek, kademeli biçimde en çok 5 yıla kadar yasak uygulanmasını benimsemişti. Kurul'un yeni uygulaması kapsamında işlem yasağı konusunda "geçici-sürekli" ayrımı yapılıyor.

Denetleme raporu ve Kurul'ca yapılacak belirlemeler üzerine önce geçici işlem yasağı konuluyor, daha sonra ceza mahkemesince ilgili kişi için mahkumiyet kararı verilmesi durumunda işlem yasağı sürekliye çeviriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!