SPK'dan suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

SPKdan suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Haklarında dava açılan sanıklardan biri mahkum olurken, diğerleri hakkında yargılama sürüyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), „yapay olarak sermaye piyasası araçlarının arz ve talebini etkilemek, aktif bir piyasanın varlığı izlenemini uyandırmak, fiyatlarını aynı seviyede tutmak, artırmak veya azaltmak“ amacıyla alım ve satımını yaparak, gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yetkilileri ve bunlarla birlikte hareket edenler hakkındaki Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47/A-2 maddesi uyarınca, 169 kişi hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulundu.

Sanıklar, Afyon Çimento, Sarkuysan, İhlas Holding, Doğusan, Erbosan, Koniteks, Sabah Pazarlama ve Sabah Yayıncılık, Alternatif Yatırım Ortaklığı, Özfinans Faktoring, Olmuksa, Emek Sigorta, Ereğli Demir Çelik ve Kristal Kola hisse senetlerinde manipülasyon yapmakla suçlandı.

Afyon Çimento’yla ilgili 34, Sarkuysan’la ilgili 11, İhlas Holding’le ilgili 8, Doğusan’la ilgili 7, Erbosan’la ilgili 9, Koniteks’le ilgili 2 ayrı davada 4, Sabah Pazarlama ve Sabah Yayıncılık’la ilgili 1, Alternatif Yatırım Ortaklığı’yla ilgili 5, Özfinans Faktoring ile ilgili 30, Olmuksa’yla ilgili 3, Emek Sigorta’yla ilgili 2, Ereğli Demir Çelik’le ilgili 2 ve Kristal Kola’yla ilgili 14 sanık hakkında dava açıldı.

Son olarak Kristal Kola’da yapay fiyat oluşturdukları iddiasıyla 39 sanıklı suç duyurusu da adalete yansıdı.

İlki oluşturan 34 sanıklı Afyon Çimento davası Şişli’de açılırken, diğer davalar Sarıyer Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Sanıklar hakkında, fiilin mahiyeti ve önemine göre birlikte veya ayrı ayrı hükmolunmak üzere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 milyon liradan 1 milyar liraya kadar ağır para cezası isteniyor.

İLK MAHKUMİYET: Koniteks hisse senetlerinde manipülasyonla suçlanan Bülent Büyükuğur hakkında, Sarıyer Asliye Ceza Mahkemesi 28 Mayıs 1999 tarihinde mahkumiyet kararı verdi.

Afyon Çimento, Sarkuysan ve İhlas Holding hisselerinde manipülasyon davalarında bazı sanıklar hakkında verilen beraat kararları, temyiz edilirken, Afyon Çimento davasında mahkum olan bazı sanıklar da temyize başvurdu. Halen yargılamalar sürüyor.

10 İFLAS: Öte yandan SPK, 15 Kasım 1999 tarihine kadar 14 aracı kurumun iflasını istedi.

Açılan davalarda, Semih, AOG Türkinvest, Çarmen, Marmara, Pasifik, Uğur, Önder, Salahsun Hekimoğlu, Birikim ve Yener Kaya Menkul Değerler şirketlerinin iflasına karar verildi.

Tür, Boğaziçi ve Emper Menkul Değerler haklarında açılan davalar reddedildi. Temyize gidilen her 3 davadan Boğaziçi Menkul Değerler ile ilgili karar bozuldu.

Kazanç Menkul Değerler’le ilgili yargılama ise sürüyor.

SPK’nın bugüne kadar 440 olayda yüzlerce kişi hakkında çeşitli iddialarla suç duyurusu bulunuyor. Ekonomi dünyasında ünlü isimlere de rastlanan bu kişilerden birçoğu hakkında dava açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!