SPK sermaye piyasasında ürün çeşidini artıracak

Güncelleme Tarihi:

SPK sermaye piyasasında ürün çeşidini artıracak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2007 11:02

SPK, 2007 çalışma programını belirledi. Buna göre; SPK-İMKB gözetim sistemi kurulacak. Sermaye piyasasında işlem gören şirketlerin finansal tabloları kamuya açılacak.

Buna göre; geçmişte sadece bitmiş ve gelir getiren altyapı yatırımları için kullanılan gelir ortaklığı senetleri yeni başlayan yatırımlar için de kullanılacak. SPK-İMKB gözetim sistemi kurulacak. Sermaye piyasasında işlem gören şirketlerin finansal tabloları kamuya açılacak. İzinsiz halka arz suçu işleyen şirketler yasal zemine çekilecek. Serbest Yatırım Fonları (Hedge funds), Garantili ve Korumalı Yatırım Fonları, Girişim Sermayesi Fonları, Gayrimenkul Yatırım Fonları gibi araçlar uygulamaya girecek. KOBİ’lerin hisse senetlerinin işlem göreceği bir yapı oluşturulacak. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda işlem gören ürün çeşitliliği artırılacak.

SPK 2007 Hedefleri kapsamında, yapılacak işler şöyle:

YENİ YATIRIMA DA GELİR ORTAKLIĞI SENEDİ

Kamu altyapı yatırımlarının kamu bütçesi üzerinde yarattığı mali yükün azaltılması amacıyla, bu projelerin sermaye piyasası aracılığıyla finansmanının yolu açılacak. Yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarına dayalı modellerin yanı sıra, menkul kıymetleştirmeye yönelik düzenlemeler de hayata geçirilecek. Geçmişte sadece bitmiş ve gelir getiren altyapı yatırımları için kullanılan gelir ortaklığı senetleri ikincil piyasalarının geliştirilerek yeni başlayan yatırımlar için de kullanılabilir hale getirilecek.

SPK-İMKB GÖZETİM SİSTEMİ

SPK-İMKB Gözetim Sistemi Projesi ile organize ikinci el piyasa işlemlerinin en gelişmiş yöntem ve araçlarla takibi sağlanacak. İMKB ile SPK arasında bu konudaki koordinasyon artırılacak.

Hisse senetleri ve yatırım fonlarında uygulamaya konulan ve halen güvenli bir şekilde işleyen kaydileştirme sistemi Devlet İç Borçlanma Senetleri için de uygulamaya sokulacak.

HALKA AÇILMALARA TEŞVİK

Halka açık şirket sayısının artırılmasına yönelik olarak İMKB, şirketler kesimi ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla yakın işbirliği içinde çalışılacak. Ayrıca, AB düzenlemelerine uyum kapsamında ve sektörden gelen talepler çerçevesinde, halka açılmalarda karşılaşılan sorunların giderilmesi kapsamında, yayımlanan izahnamelerin içeriği yenilenerek, geleceğe yönelik bilgilerin açıklanmasında uygulanacak standartlar belirlenecek. Kar tahmini ve diğer projeksiyonlarla ilgili varsayımların izahnamede, bağımsız denetim görüşüyle birlikte yer almasına yönelik düzenlemeler yapılacak.

FİNANSAL TABLOLAR KAMUYA AÇILACAK

Sermaye piyasalarında işlem gören halka açık şirketlerin ve tüm aracı kuruluşların kamuyu aydınlatma amacı ile finansal tablolarının, özel durum açıklamalarının ve diğer bildirimlerinin internet üzerinden elektronik imza teknolojisi kullanılarak güvenli bir şekilde iletilmesini hedefleyen bir elektronik bilgi toplama ve yayın sistemi olan Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP), 2007 yılı sonlarına doğru hizmete girecek.

SPK kaydına alınmaksızın yapılan halka arzlar nedeniyle yatırımcılar ve şirketler açısından ortaya çıkan sorunların giderilmesine yönelik çalışmalar yapılacak, bu şirketler yasal zemine çekilecek.

Borsa şirketlerinin finansal tablolarının risk bazlı denetimi Hollanda Finansal Piyasalar Kurumu’nun desteği altında, borsa şirketlerinin finansal tablolarının risk tabanlı revizyonu için sistem geliştirilmesi çalışmaları yapılacak.

Sermaye piyasaları ve gayrimenkul sektörü arasında köprü kurmak amacıyla hazırlanmış olan “İpoteğe dayalı konut finansmanı sistemine ilişkin yasa tasarısı”nın yasalaşması ve buna paralel olarak alt düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle, bir taraftan konut sorununun çözümüne katkıda bulunulurken, diğer taraftan da tasarıda tanımlanan yeni sermaye piyasası araçlarının sisteme dahil edilerek, sermaye piyasalarının geliştirilmesine katkıda bulunulacak.

SERBEST YATIRIM FONLARI GELİYOR

Kurumsal yatırımcı tabanının geliştirilmesi, finansal araç ve ürün çeşitliliğinin artırılması için Serbest Yatırım Fonları (Hedge funds), Garantili ve Korumalı Yatırım Fonları, Girişim Sermayesi Fonları, Gayrimenkul Yatırım Fonları gibi araçların işlerliğini sağlayacak gerekli yasal düzenleme ve altyapının oluşturulması yönünde çalışma yapılacak.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin hisse senetlerinin işlem görmesine yönelik tasarlanan ve kuruluş izni verilen Gelişen İşletmeler Piyasası A.Ş. tarafından piyasanın işler hale gelmesi için yürütülmesi gereken alt yapı ve organizasyon oluşturma çalışmalarına destek verilecek.

VOB’A ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda işlem gören ürün çeşitliliğinin artırılması kapsamında, piyasa katılımcılarının talepleri ve piyasa şartları çerçevesinde ortaya çıkabilecek yeni sözleşmelerin tasarımı ve işlem görmeleri sağlanacak.

“Sermaye Piyasasında Derecelendirme Faaliyeti ve Derecelendirme Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Tebliği”, derecelendirme faaliyetinin tarafsız, şeffaf, kaliteli ve güvenilir bir biçimde yürütülmesini sağlama amacına yönelik olarak, IOSCO tarafından yayımlanan kredi derecelendirme kuruluşlarına ilişkin etik ilkeler yeniden düzenlenerek yayımlanacak.

VARANT BENZERLERİ OLUŞTURULACAK

Türkiye’de yatırımcılar tarafından benimsenen bir finansal araç olan “varant”lara ilişkin olarak aracılık sektöründen artarak süren talepler çerçevesinde varant benzeri yapılandırılmış sermaye piyasası araçları ile söz konusu araçlara ilişkin sunulacak aracılık hizmetinin, piyasa yapıcılığı dahil, usul ve esaslarının belirlenmesi ve Türk aracılık sektörü ve yatırımcısı tarafından kullanılan finansal araçların dizaynı sağlanacak.

AB ve Hollanda Hükümeti tarafından finanse edilen proje kapsamında aracı kurumların faaliyet ve iş kurallarının uzaktan gözetimine yönelik bir sistemin kurulması amacıyla karşılıklı sözleşmeler imzalandı. Projenin tamamlanması ile Türkiye, faaliyet şartlarına ve aracı kurumların müşterileri ile olan ilişkilerinde mevzuata uyumunun uzaktan gözetimini yapan, dünyada sayılı ülkelerden birisi olacak. Halihazırda tüm dünyada sadece Hollanda düzenleyici otoritesi AFM tarafından kullanılan sistemin 2 yıllık bir proje süreci sonrasında SPK tarafından kullanılmaya başlanması ile, yatırımcıların korunması fonksiyonu daha etkin sağlanabilecek, aracı kurumların gözetimi daha efektif olarak yerine getirilebilecek.

YATIRIMCILAR SINIFLANDIRILACAK

Yatırımcıların sınıflandırılması ve uygulanacak iş kurallarının (conduct of business rules) belirlenmesi 2007 yılı içerisinde, aynı zamanda AB müktesebatına uyum çalışmaları paralelinde, yatırımcıların bireysel (perakende) ve profesyonel olarak sınıflandırılması ile aracı kurumların farklı yatırımcı grupları ile olan ilişkilerinde uymaları gereken kuralların belirlenmesi çalışmaları tamamlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!