SPK: Kombassan Titan'dan farksız

Güncelleme Tarihi:

SPK: Kombassan Titandan farksız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

SERMAYE Piyasası Kurulu Uzmanlarının, Kombassan İnşaat A.Ş nezdinde yaptıkları denetimler sonucu hazırladıklara rapor, Kombassan'ın tam bir 'saadet zinciri' gibi çalıştığını da ortaya çıkardı. Kombassan'ın, karda ya da zararda olduğuna bakmadan yaptığı kar payı ödemeleri nederiyle sürekli 'sıcak para' girişine gereksinim duyduğu, bunun da, bağlı ortaklık ve iştirakler zarar ettiği için ancak sisteme yeni girenlerden toplanan paralarla karşılanabileceği vurgulandı.

SPK Uzmanları Bahadır Sinan ve Arif Uğur ile Uzman Yardımcısı Nahit Akarsu tarafından yapılan denetimler sonucunda hazırlanan ve SPK'nın Kombassan ve iştiraklerinin tüm malvarlığına ihtiyati tedbir konulmasına esas oluşturan raporda, söz konusu kuruluşla ilgili ilginç tesbitler de yapıldı. Raporda, şirket tarafından mevcut hisse senedine sahip ortaklara ve ya ortak olmak amacıyla kendisine para yatıran tasarruf sahiplerine verilen, şirketin kar yada zarar ediyor olmasından bağımsız kar paylarının yıllık maliyetinin 'Mark kurundaki değişim ve buna ek olarak yüzde 17.75 puan' olduğu vurgulandı. Raporda 'saadet zinciriyle' ilgili olarak şu belirlemelerde bulunuldu:

SICAK PARAYA ŞART

‘‘Kurulan sistemde her gün tasarruf sahiplerinden para toplanıyor ve pay sahipleri her zaman ellerindeki hisseleri Şirket'e iade ederek ana paralarını alabiliyorlar. Dönem sonlarında ise faaliyet sonuçlarından bağımsız olarak belirlenmiş kar paylarının ödenmesi gerekiyor. Dolayısıyla sistem sürekli sıcak para girişlerine ihtiyaç duyuyor. Bu da yeni katılımcılardan elde edilen paralar ya da Şirket bağlı ortaklık ve iştiraklerinin faaliyet sonuçlarından elde edilebilmesi mümkün. Ancak, bu şirketlerin çoğunun faaliyetleri sonucunda önemli tutarlarda zarar ediyorlar. Dolayısıyla dağıtılan anapara ve nakit kar paylarının, ancak bu dönemde sisteme yeni giren katılımcılardan toplanan paralardan karşılanabilmesinin mümkün olduğu tesbit edilmiştir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!