SPK kilidi çözdü, 240 bin borsa yatırımcısı rahatladı

Güncelleme Tarihi:

SPK kilidi çözdü, 240 bin borsa yatırımcısı rahatladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2002 02:02

SPK, işlem sırası kapalı hisse senetleriyle ilgili sorunu çözdü. Bundan sonra şirket sıraları uzun süre kapalı kalmayacak. Gerekirse yeni bir pazar açılacak veya borsa dışında işlem yapılacak.

Bu kararla yaklaşık 240 bin yatırımcı 19 Ağustos'a kadar zararlarının bir kısmını kurtarabilecek.

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK), son yıllardaki en önemli kararını alarak, sırası kapalı şirketlerde sıkışan yatırımcıların sorununu çözdü. SPK'nın aldığı kararların en ilginç ve yeni yönü, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem göremeyecek olan şirketlerin hisse senetleri için İMKB dışında, Takasbank'a ve borsaya onaylatılmak suretiyle işlem yapılabilmesine imkan tanınması. Ayrıca, gerekli görülmesi halinde ‘normalde kapalı kalması gereken şirket hisselerinin’ işlem görebilmesi için yeni bir pazar da açılabilecek.

Alınan yeni kararlar, şu anda kapalı olan şirketler için 22 Temmuz'dan itibaren işleyecek takvimle geçerli olacak ve bu şirketler en geç 19 Ağustos'ta, borsada mevcut pazarların her hangi birinde, borsa dışında veya borsada açılacak yeni bir pazarda yeniden işlem görecek. Böylece yaklaşık 240 bin yatırımcının, işlemlerin durdurulduğu tarihler itibariyle, yaklaşık 702 milyon dolarlık yatırımı kilitli kalmaktan kurtulacak.

SPK, bununla da kalmayıp, gelecekte benzeri durumların ortaya çıkması halinde, karşılaşılan sorunların kısa sürede çözümlenmesine ve yatırımcıların ellerindeki hisse senetleriyle hareketsiz kalarak, sürekli kayba uğramalarına da yeni kararlarıyla engel oldu.

YENİ UYGULAMALAR

SPK'nın aldığı yeni kararlara göre, bir şirketin işlem sırasının kapatılması halinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 5 iş günü içinde harekete geçerek, söz konusu şirketin işlem sırasını mevcut pazarların birinde veya sırf bu tipteki şirketler için kurulmuş yeni bir pazarda işleme açacak.

SPK, kapalı işlem sıraları ile ilgili olarak aldığı diğer kararları da duyurdu. Bu kararlara göre, İMKB, bir şirketin işlem sırasını kapatma tarihinden itibaren, ‘5 iş gününde’ kapatılma nedenlerini ve açılabilme koşullarını değerlendirecek. 5 iş günü sonunda bilgileri yeterli olan şirketlerin hisse senetlerinin aynı pazarda, Gözaltı Pazarı'nda ya da sadece bu şirketlerin hisse senetlerinin işlem göreceği yeni bir pazarda belirleyeceği esaslar çerçevesinde işlem sırasını açacak.

Bilgileri yeterli görülmeyen şirketlerden ise SPK'nın 26 Ekim 2001 tarihli kararında öngörülen Kamuyu Aydınlatma Bilgi Formu (KABF) isteyebilecek.

GEREKÇELİ KARAR

Borsanın, işlem sırasının kapatılma nedenini dikkate alarak bu formu istememe yetkisi bulunacak. Borsa tarafından ‘KABF’ istenmeyen şirketlerin hisse senetlerinin işlem sırasının kapalılık halinin devam etmesine karar verilmesi halinde, sırasının kapatılmasını izleyen 5 işgünü içinde bu konudaki gerekçeli kararını, internet sitesinde ve günlük bülteninde yayımlanarak kamuya duyuracak.

KABF istenen şirket, bağımsız denetim tarafından da denetlenip, onaylanmış formlarını bir ay içinde İMKB'ye gönderecek.

KABF'nın şirket taraından iletilmesini takip eden günden itibaren ‘15 iş günü’ içinde borsa tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda yeterli görülen KABF kamuya duyurulacak ve takip eden ‘5’inci işgünü', şirketlerin hisse senetlerinin işlem sırası, borsa tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde aynı pazarda, Gözaltı Pazarı'nda ya da sadece bu şirketlerin hisse senetlerinin işlem göreceği yeni bir pazarda açılacak.

Borsa dışında satılan hisseler borsaya dönebilir

YENİ düzenlemeler kapsamında borsa dışında işlem görecek olan şirket hisse senetlerinin borsa pazarlarında yeniden işlem görmeye başlayacak olması durumunda, işleme başlama tarihinden bir gün önce borsa dışındaki işlemler durdurulacak. İlgili hisse senedinin borsada işleme açılma tarihinden itibaren borsa dışında bu düzenleme kapsamında işlem yapılamayacak. İlgili hissenin fiyat oluşumu ise önceki uygulamalarda olduğu gibi fiyat oluşana kadar serbest marj uygulamasıyla gerçekleşecek.

Borsa dışı işlemler nasıl yapılacak?

Yatırımcılar ellerindeki hisseleri Takasbank'a bloke edecek.

Aracı kuruma gidilerek, hisse senedinin satış emrini verecek.

Aracı kurum, satışlarda Takasbank makbuzunu isteyecek.

Alış emirlerinde ise alış bedelini aracı kurum tahsil edecek.

İşlem, alıcı ile satıcının anlaştığı fiyatla gerçekleşecek.

Aracılar, yapacakları işlemleri ve müracaatları borsaya bildirecek.

Aracılar, müşteriden portföylerine laış ve satış yapamayacak.

Bekleyen en iyi 3'er alım, satım fiyatı ve toptan emirler hergün duyurulacak.

Takas, işlemlerin borsaya tescili beklenmeksizin aynı gün olacak.

Kurtajı aracı kuruluş belirleyecek.

Halen kapalı olan şirketler için de bu işlemler geçerli olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!