Güncelleme Tarihi:
HÜKÜMET, Sermaye Piyasası Kurulu Başkan ve üyelerinin maaşlarında indirime yol açan muhalefet golünün ardından harekete geçti. SPK tasarısına geçici bir madde eklemeyi planlayan hükümet,bu yolla maaşlardaki indirimin 2005 yılına kadar uygulanmamasını sağlamaya çalışacak.
SERMAYE Piyasası Kanunu'nda (SPK) değişiklik öngören tasarının görüşülmesinde muhalefetten gol yiyen Hükümet, bunu telafi etmenin formülünü buldu. SPK Başkanı ve üyelerinin maaşlarında kesinti yapılmasına yol açan maddenin, 2005 yılına kadar uygulanmaması için önerge verilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda geçen perşembe günü, SPK tasarısı görüşülürken, muhalefet, DSP'nin de desteğini alarak bir girişimde bulundu. Tasarı, kurul başkanı ve üyelerinin maaşlarının, Bakanlar Kurulu kararıyla iki katına kadar arttırılmasına olanak sağlıyordu. FP, hükümete tanınan yetkiyi kaldırarak, maaşların, ‘‘En yüksek devlet memurunun her türlü ödeneği dahil aldığı ücret’’ ile sınırlandırılmasını içeren bir önerge verdi.
Önerge, bazı DSP milletvekillerinin de desteğiyle kabul edildi. Önerge, başkan ve üyelerin maaşlarının büyük ölçüde düşmesini içeriyor. En yüksek devlet memuru maaşı, her türlü yan ödemeyle birlikte 970 milyon liraya ulaşıyor. SPK Başkanı'nın, halen 2.7 milyar lira maaş aldığı bildirildi. Tasarının yasalaşmasından sonra ise başkanın maaşı, 970 milyon lira olacak.
Başkan ve üyelere, yılda 4 ikramiye ödenecek. Bir yılda ödenecek ikramiyelerin toplamı, en yüksek devlet memuruna bir yılda ödenecek ikramiyelerin toplam miktarını geçemeyecek. Bu kişilere, her ne ad altında olursa olsun, bunun dışında bir ödeme yapılamayacak. Kurul personelinin ücret ve diğer mali hakları da, kurul üyeleri için tespit edilen miktarı geçmemek üzere yeniden belirlenecek.
UZLAŞILAN FORMÜL
İktidar ortakları, sonuçta bir formül üzerinde uzlaşmaya vardı. Buna göre, tasarının sonuna bir geçici madde eklenecek. Bu düzenlemeyle 3.maddenin 2005 yılına kadar uygulanmayacağı hükmü getirilecek. Böylece SPK çalışanları, 2005 yılına kadar yüksek ücret almaya devam edecekler. Ancak DSP milletvekilleri arasında, önergeye destek konusunda fire yaşanabileceği belirtiliyor.