ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2007 12:16
SPK Başkanvekili Turan Erol, kamuoyunda "yeşil sermaye" olarak bilinen, izinsiz halka arz gerçekleştirmiş sekiz şirketin borsaya giriş süreci ile ilgili olarak, "Kimseye ayrıcalık yapılmayacak. Hak etmedikleri bir şey vermeyeceğiz" dedi.
İttifak dışındaki Kombassan, Yimpaş gibi şirketlerin, kayıtta oldukları için borsaya açılma potansiyeli taşıdıklarını belirten Erol, "Kayıtta olmak ile borsaya açılmayı ayırmak lazım. İttifak dışındaki sözkonusu şirketlerin ortak sayısı ve sermaye yapılarını inceliyoruz. Mevzuata aykırılık bulursak onay vermeyebiliriz" diye konuştu.
Erol, ANKA'ya yaptığı açıklamada; İttifak, Kombassan, Yimpaş (üç şirketi ile), Sayha, 21. Yüzyıl Büyük Anadolu Holding ve KÜBRAŞ'ın borsaya giriş sürecine açıklık getirdi. Erol, şirketlerin, yatırımcı menfaati için borsada işlem görür hale getirilmesi çalışmasının, şirketlerin hemen yarın borsaya gireceği anlamına gelmediğini ifade ederek, İttifak dışındaki şirketlerin ortak sayısı ve sermaye yapısını bildirdiğini ancak bu bildirimlerin henüz SPK tarafından resmi olarak onaylanmadığını söyledi.
HEPSİ BORSAYA HAZIR DEĞİL
Çalışmaların sürdüğünü kaydeden Erol, sekiz şirketin, SPK kaydında olup da, ekonomik faaliyetlerine devam eden kuruluşlar olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Potansiyel olarak çıkabilme imkanları var, yoksa şu anda borsaya hazır oldukları net değil" dedi. Sekiz şirketin SPK nezdinde gerekli işlemlerini yapar halde bulunduğunu anlatan Erol, "Ama tümü şu an borsaya hazır değil" dedi. İttifak Holding'in ise tam olarak borsaya girmeye hazır olduğunu bildiren Erol, şunları söyledi:
"İttifak ile mevcut borsa şirketleri arasında şu an hiçbir fark yok. SPK'daki her şey usulüne uygun. Ama diğerlerinde birtakım sorunlar var. Kayıt altına alınmaları, mali yapısının tespiti açısından sorun var. Bildirimleri resmiyet kzanmış değil. Biz onları inceliyoruz. Hepsi bildirimini yaptı ama bizim teyit etmemiz gerek. Örneğin; bildiriyor ama kararlarını belli yıllarda yönetim kurullarından geçirmeleri gerekiyor, geçiremeyince önceki bildirim geçersiz hale geliyor."
SORUNLARINI GİDERİNCE BORSAYA GİREBİLİRLER
Halen üzerlerinde çalıştıkları sekiz şirketin, "SPK ile sorunlarını giderebilecek olan, giderildiği zaman yatırımcı açısından çok faydalı olacak" kuruluşlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Erol, "Ama onaylandıkları zaman İttifak'tan farkları kalmayacak değil mi?" sorusuna, "Evet ama onaylayabilecek miyiz onaylayamayacak mıyız o da ayrı bir sorun" yanıtını verdi.
Bildirimlerin onaylanmasının ardından borsaya resmen girmek için ayrıca başvuru yapılması gerektiğini anlatan Erol, İttifak'ın başvuruya hazır olduğunu ama diğer şirketlerin İttifak'ın uzağında bulunduğunu kaydetti. "Bildirimleri ayıklamak ayrı, hazır olup olmadığını anlamak ayrı" diyen Erol, sürecin ne kadar zamanda tamamlanacağı bilmediğini söyledi. İttifak kendisi hazır durumda olduğu için kısa sürede süreci tamamladığını belirten Erol, "İttifak kendisi hazırlandığı için biz ayrıca bir şey yapmadık ama diğerleri için aynı durum söz konusu değil" diye konuştu.
İZİN SINIRI MEVZUATA GÖRE BELİRLENECEK
Hangi şirkete ne kadar izin verileceğini ayrıca görüşeceklerini ifade eden Erol, "Hak etmedikleri halde bir şey vermiyoruz. SPK kaydında olma ile borsaya açılabilme arasında ayrım yapılmalı" dedi. Prosedürün sonunda şirketlerin borsaya girebileceklerini doğrulayan Erol, "Sürecin içindeler. Diğer tüm şirketlere uyguladığımız prosedürlerdeki şartları sağladıkları zaman. SPK'nın yaklaşımı, bunları yaparken herkese uygulanan kriterler neyse bunlara uyguladığımız kriterlerin de aynı olması. İttifak da bu şekilde hazır hale geldi" değerlendirmesinde bulundu.