Spartalılar Soma’yı andı

Güncelleme Tarihi:

Spartalılar Soma’yı andı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2014 01:36

MOSKOVA’daki deri ve kürk fuarına Soma faciası damga vurdu.

Haberin Devamı

Rus mankenler, Soma yazılı siyah pankart taşıdı. Bazı mankenler, yüzlerini siyaha boyayarak madencilere atıfta bulunurken, modacılar da ‘Soma’ yazılı siyah tişörtler giydi.

DERİ ve konfeksiyon sektörünün önemli pazarların-dan Rusya, 17.’si yapılan Uluslararası Deri ve Kürk Fuarı’na (LESHOW) ev sahipliği yaptı. 20-22 Mayıs tarihleri arasında Moskova’da yapılan ve kendi alanında dünyanın en büyük 3. organizasyonu olan fuara, 109’u Türkiye’den toplam 183 firma katıldı. 10 bine yakın kişinin ziyaret ettiği fuarda, firmalar yeni ürünlerini tanıttı.

YÜZLERİNİ SİYAHA BOYADILAR

20’e yakın firmanın ürünleri ise defilelerle tanıtıldı. Rus mankenlerin sahne aldıkları defilelerde 301 kişinin yaşamını yitirdiği Soma faciası damga vurdu. Pandas markasının hazırladığı koleksiyonu sergileyen ve Spartalı savaşçıları simgeleyen Rus mankenler, defilenin sonunda siyah zemine yazılı Soma pankartı taşıdı. Bazı mankenler de, yüzlerini siyaha boyayarak madencilere gönderme yaptı. Defilede, ‘Soma’ yazısının taşınması izleyicilerden büyük alkış aldı. Defile sonrası modacılar da, Soma yazılı tişörtlerleler ziyaretçileri selamladı. Pandas Deri’nin sahibi Mehmet Kaya, Hürriyet’e “Koleksiyonları, Soma faciasından bir ay kadar önce Rusya’ya göndermiştik. Yoksa, bizim esas yapmak istediğimiz tüm koleksiyonu madencilerin giysileri üzerine kurgulamaktı” dedi.
Fuarı organize eden Türkel Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Işıl Yazgan, fuarın Türkiye’de kendi alanında bir ilk olduğunu ifade etti. Yazgan fuarın ilkini 1998’de yaptıklarını anlattı. İlk fuara 50 firmanın katıldığını ifade eden Yazgan, Rusya ile ticaretin katılımcı firma sayısını arttırdığına işaret etti. Yazgan, başlangıçta sadece Türkiye’den firmaların katıldığı fuara yabancı firmaların da katılımı ile uluslararası bir boyut kazandığını ifade etti.
Yazgan, fuar kapsamında Türkiye firmalarının 500 milyon dolarlık iş bağlantısı yapmalarını beklediklerini ifade etti.
Sektörün en temel sorunu olarak hammadde öne çıkıyor. Ham deri ve yarı işlenmiş derinin önemli bir bölümü Avrupa Birliği ülkelerinden ithal ediliyor. Türkiye Deri Vakfı Başkanı Ruken Mızraklı, yılda yaklaşık 70 milyon küçükbaş hayvan derisinin ithal edildiği ifade ederek, hammadde temininde yaşadıkları sorunun, hayvancılıkta yaşanan gerileme ile paralel olduğuna işaret etti.

YENİ PAZAR ARAYIŞI

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak ise, yeni pazar arayışlarının yoğunlaştığını, Çin’e büyük bir ağırlık verdiklerini ifade etti. Türkiye ile 25 yıldır ticaret yapan Rus Dimitri Konstantin ise, Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’da işlerin yüzde 30 daralma yaşadığını ifade etti. Rusya’da hemen her evin gardırobunda, Türkiye’de üretilen 2-3 kürk veya deri montun bulunduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

RAKAMLARLA DERİ SEKTÖRÜ

Yıllık ihracat: 4 milyar dolar
Çalışan sayısı: 400 bin
Tesis sayısı: 23 bin
Bavul ticareti: Toplam ihracatın yüzde 50’si

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!