Nurettin KURT/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2005 02:07
HAVA Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi, ihale yapmadan sözlü emir ile alım yaptıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan iki binbaşı ve beş astsubayı 1.5 yıl ila 3 yıl arası değişen hapis cezasına çarptırdı.
HAVA Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi, üs komutanının sözlü emri ile ihale yapmadan malzeme alımı yapan ve bu nedenle görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla yargılanan, iki binbaşı ve beş astsubay’ı 1.5 yıl ila 3 yıl arası değişen hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanıkların TSK’dan çıkarılmasına karar verdi.
BORÇLA ALDIK, ÖDEDİK:
Askeri Savcılık Hava Kuvvetleri Komutanlığı Ulaştırma Şube Müdürlüğünde görev yapan Binbaşı Yücel Biçmen, Binbaşı Bülent Doğankaya, Başçavuş’lar, Cumhur Tomakin, Hasan Doğu, Metin Yüksel, Osman Küçükkuray ve Refik Turgut, hakkında ‘İştirak halinde memuruyet görevini kötüye kullanmak’, ‘Şartnameye aykırı mal kabul etmek’ iddiasıyla dava açtı. Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesinde yargılanan sanıklar ifadelerinde, acil parça ihtiyacı olduğu için gerekli malzemeleri üs komutanın emri ile piyasadan borca alarak giderdiklerini ve daha sonra da bu paraların ödendiğini söylediler.
ACİL İHTİYAÇLAR İÇİN:
O dönem üs komutanlığı yapan Tuğgeneral Ahmet Ergönen’de tanık olarak ifade verdi. Ergönen, ifadesinde ‘Acil ihtiyaç doğuyordu, mümkün olduğunca kantinden para aktarıp ihtiyaçları gideriyorduk, paranın yetirsiz kaldığı zamanlarda ise Binbaşı Bülent Doğankaya, dışarıdan bazı firmalardan borçlanma yoluyla parça alarak ödenekler gelinceye kadar sorunu çözebileceğini, daha sonra borçlanılan malzemeler için ihale açılarak borcun ödeneceğini söyledi. Ben de hizmetin aksamaması için ‘bu sorunu halledin’ dedim. Yeterli stok malzemesi olmadığı için başka bir hareket tarzı benimsememiz mümkün değildir’ dedi.
AVUKATLARDAN TEPKİ:
Yargılama sonucunda sanıklar 1.5 yıl ila 3 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Mahkeme sanıkların TSK’den çıkarılmasına karar verdi. Sanık avukatları karara tepki göstererek, ‘Üs komutanı tuğgeneralin sözlü emri ile yapılan bir görev var ortada. TSK’da emre itaatsizlik ciddi bir suçtur, üstün hizmet madalyalarına sahip personelin TSK’dan çıkarılması adaletsizliktir’ dediler. Ayrıca avukatlar, mahkemenin sanık lehine olan yeni TCK’dan yargılama taleplerinin de reddedildiğini belirterek, kararı temyiz edeceklerini söylediler.