Güncelleme Tarihi:
Çiçek üreticisi Erüst Tarım Üretim Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Mustafa Erüst, tarımsal üretimde sürekli yenilik arayışı içinde olduklarını belirterek, 1998'de renkli Akdeniz marulları üretimine başladıklarını, daha sonra mini sebzelere geçtiklerini söyledi. Türkiye piyasasında fazla bilinmeyen Akdeniz yeşillikleri, taze baharatları, bilinen renklerinin dışında (sarı domates, mor-yeşil, turuncu karnıbahar, içi kırmızı-yeşil turp gibi) değişik renklerde sebzeler ürettiklerini anlatan Erüst, yurt dışından gelen aşçıların isteği üzerine 5 yıl önce yenilebilir çiçek üretimine başladıklarını kaydetti.
Erüst, "Yurt dışından gelen aşçılar sıklıkla (yenilen çiçek yok mu) diye sorunca, nasıl bir şey olduğunu araştırmaya başladım. Daha sonra Hollanda'dan tohumlar getirdik. Önce bir çiçekle başladık, şu anda 6 farklı çiçek üretiyoruz" dedi.
Tanesi ortalama 40-50 kuruş olan çiçeklerin sadece özel restoranlar için üretildiğini vurgulayan Erüst, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fiyatından dolayı herhangi bir markette bulma imkanınız yok. Gelen taleplere göre üretim yapıyoruz. Anadolu'ya vermiyoruz. Çiçeğin tek bir adedi neredeyse bir ekmek parası. Bu nedenle en önemli pazarımız İstanbul'daki çok lüks restoranlar. İzmir ve Antalya'da bazı lüks otellere de zaman zaman veriyoruz. Çiçekleri adetle satıyoruz. Normal menülerde bulunmuyor, aşçılar özel sunumlarında kullanıyor."
Erüst, çok narin yapıdaki çiçeklerin solmaması için hasatlarının günlük yapıldığını, raf ömrü olmadığı için müşteriye aynı gün ulaştırıldığına dikkati çekerek, çiçeklerin ambalajlamasının da zor olduğunu söyledi.
Siparişler özel günlerde artıyor
Yenilen çiçek siparişlerinin bayram, yılbaşı ve Sevgililer Günü gibi özel günlerde arttığına işaret eden Erüst, özellikle Sevgililer Günü'nde taleplere yetişemediklerini söyledi. Kurban Bayramı öncesinde Antalya'da sadece bir otelden 6 bin adet kabak çiçeği talebi geldiğini bildiren Erüst, "Talebi karşılayamayacağımı söyledim. Kurban Bayramı öncesi siparişler çok arttı" diye konuştu.