Sosyal medyayı yeterince kullanamıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Sosyal medyayı yeterince kullanamıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2012 13:45

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İTTD Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Gürsul, üniversitelerin ve rektörlerin sosyal ağları kurumsal anlamda yeterince kullanmadığını söyledi.

Haberin Devamı

İnsan, Toplum Ve Teknoloji Derneği (İTTD), "Yüksek Öğretimde Sosyal Medya Uygulamaları" başlıklı çalıştayda sosyal iletişim ağlarının eğitim ve öğretim amaçlı kullanımları tartışıldı.

Turkcell Plaza’da gerçekleşen ve sosyal medyanın eğitim amaçlı kullanımına ilişkin örneklerin de aktarıldığı Çalıştay’da bir konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İTTD Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Gürsul, üniversitelerin ve rektörlerin sosyal ağları kurumsal anlamda yeterince kullanmadığına dikket çekerek “Yaptığımız araştırmalara göre 78 üniversite rektörünün twitter hesabı yok. 54 üniversitenin hem kurumsal Facebook hem de kurumsal Twitter hesabı bulunmuyor. 94 devlet üniversitesinden 61’inin twitter hesabı yok”dedi.

Araştırmalarının akademi dünyasında ses getirdiğini belirten Gülsur “Yaptığımız araştırmalar sosyal medyanın üniversite dünyasındaki etkinliği konusunda çarpıcı sonuçlar çıkardı. Uzaktan eğitimin öncülerinden Anadolu Üniversitesi’nin henüz resmi bir Twitter sayfası yok. Resmi Facebook sayfası ise daha bu sene başında açılmış. 367 kişi beğenmiş doğru düzgün bilgilendirme girilmemiş. Yani bir iletişim kanalı olarak kullandığını söylemek çok zor” dedi.

Haberin Devamı

“MAKALELER BASIN YOLUYLA HALKA ULAŞMALI”

Basın ile ilişkileri çok önemsediklerini belirten Gülsur “ Sadece Türkiye’de değil bugün çoğu ülkede basın ile üniversiteler arasında ciddi bir işbirliğinden söz etmek mümkün değil. Yazmış olduğumuz çoğu makalelerin sadece akademik camia kalmasının yerine halkın anlayacağı şekilde de basın ile işbirliği içinde kamuoyuna açıklanması üniversitelerin bir görevi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda akademisyenlerin üniversite yönetimleri tarafından ciddi bir motivasyon ve farkındalık eğitimleri ile yönlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“YUMURTA DEĞİL TWEET ATIN”

Üniversitelerde yaşanan olaylarla sosyal ağlar arasındaki ilişkiye de değinen Fatih Gülsur şu değerlendirmede bulundu:

“Bilindiği üzere, son zamanlarda öğrencilerin üniversitelerde protesto amaçlı yumurta atmaları çok popüler. YÖK başkanlığına atandıktan sonra yumurtalı protestolara atıf yapan Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ‘Kutlama tweeti atan herkese çok teşekkür ederim. Hep iletişim halinde olalım. Özellikle sevgili öğrenciler, yumurta atmayın tweet atın’ diyerek öğrencileri sorunları için sosyal medyayı kullanmaları konusunda tavsiyede bulundu. Birçok üniversitede rektörlük seçimleri yaklaşmakta. Yaklaşan seçim çalışmalarında sosyal medyayı en aktif hangi rektörler kullanıyor acaba? Bugün bir çok üniversite rektörünün Twitter hesabı hala yok maalesef.”

Haberin Devamı

“ÜNİVERSİTELERİN NABZI SOSYAL MEDYADA ATIYOR”

Fatih Gülsur, üniversitelerde yaşanan gelişmeleri anlamak ve öğrencilerin nabzını tutmak açısından sosyal ağların önemi konusunda şunları söyledi:

“Üniversitenin nabzını tutmak için sosyal medya çok önemli bir iletişim platformu. Bazı üniversiteler sosyal medyayı çok aktif bir şekilde kullanıyor bunlara en iyi örnek olarak devlet üniversitelerinden Yıldız Teknik Üniversite Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’i verebilirim. Prof. Dr. Yüksek’in danışmanı Doç. Dr. İbrahim Erden ‘Twitter aracılığı ile öğrencilerin sorunlarını dinliyoruz. Öyle bir zaman geliyor ki öğrencinin bir tweeti sorunun çözümüne ilham kaynağı olabiliyor’ diyor. Bunun yanında sosyal medyayı aktif kullanıyormuş gibi hareket eden fakat öğrencilerin ya da öğretim üyelerinin sorunlarına cevap veremeyen üniversiteler de var.”

Haberin Devamı

“ÜNİVERSİTELERİN KURUMSAL TWİTTER VE FACEBOOK HESAPLARI YOK”

İTTD’den Nuray Akman Selçuk ve Murat Selçuk ile birlikte yapılan “Sosyal Medya’da En iyi İlk 10 Üniversite Araştırması’na da değinen Gülsur 62 vakıf üniversitesi ve 103 devlet üniversitesi olmak üzere toplam 165 üniversitenin incelendiği araştırma hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Yeni açılan 24 üniversitenin öğrenci sayısı ÖSYM istatistiklerinde bulunmadığı için araştırmaya dahil edilmedi. Dolayısıyla araştırmaya 47 vakıf üniversitesi ve 94 devlet üniversitesi olmak üzere toplam 141 üniversite araştırma istatistikleri veri olarak kullanıldı. Kurumsal sosyal medya hesabı olmayan üniversitelere ilişkin bulgulara göre 47 vakıf üniversitesinden 12’sinin kurumsal Twitter hesabı yok veya üniversitenin resmi web sayfasında yer almıyor.7 üniversitenin kurumsal Facebook hesabı yok. Bunlardan 6 üniversitenin hem kurumsal Twitter hem de kurumsal Facebook hesabı bulunmuyor.33 vakıf üniversite rektörünün Twitter hesabı yok. 94 devlet üniversitesinden 61’inin kurumsal Twitter hesabı bulunmuyor. 55 üniversitenin kurumsal Facebook hesabı yok. Bunlardan 54 tanesinin hem kurumsal Facebook hem de kurumsal Twitter hesabı bulunmuyor. 78 devlet üniversite rektörünün Twitter hesabı yok.”

İYİ ÖRNEKLER

Haberin Devamı

Çalıştayın "Rektörler Oturumu"nda, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, panelist olarak sosyal medya ilgili deneyimlerini paylaştılar. "Öğretim Üyeleri Oturumu"nda ise Prof. Dr. Hafize Keser (Ankara Üniversitesi), Doç. Dr. Hünkar Korkmaz (Akdeniz Üniversitesi), Prof. Dr. Gonca Telli (Okan Üniversitesi) panelist olarak sosyal iletişim ağlarının eğitim ve öğretim amaçlı kullanımlarına ilişkin kendi örneklerini sergilediler. Turkcell Plaza Konferans Salonu’nda gerçekleşen çalıştaya çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin ve öğrencilerin ilgisi büyük olurken, çalıştay sonunda İTTD Sosyal Medya Ödülleri verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!