Sosyal medyadan arkadaşım: CİRO

Güncelleme Tarihi:

Sosyal medyadan arkadaşım: CİRO
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2013 00:00

Şirketlerin sanal da olsa tüketiciye dokunduğu sosyal medya, dünya ekonomisine de yön veriyor. Tüketicilerin, şirketlerin iş yapış modellerinde söz sahibi olmasını sağlayan sosyal medya sayesinde, dünya genelinde şirketler cirolarında yılda 1.3 trilyon dolar katkı görecek.

Haberin Devamı

Sanayi devriminin ardından dünya ekonomisine yön veren yeni bir devrim olarak gösterilen sosyal medya, ‘geleceğin ekonomisini’ yaratma yolunda hızla ilerliyor. Her an her yerde bilgiye erişime izin vermesi sayesinde, aynı anda birden fazla yerde olmaya imkan tanıyan internet teknolojisinin en büyük meyvesi olan sosyal medya, üretimden pazarlamaya kadar pek çok alanda şirketlere fayda sağlıyor. Firmaların tüketicilere sosyal teknolojiler üzerinden ulaşarak ürünlerini talepler doğrultusunda geliştirip, pazarlama ve müşteri servislerini de buradan yürütmesi şirketleri de oyunun içine çekti. Bugün dünyadaki şirketlerin yaklaşık yüzde 80’i sosyal mecradaki yerini almış durumda. Peki sosyal medyanın dünya ekonomisi üzerindeki etkisi ne?

6.4 MİLYAR DOLAR HARCAMA

Haberin Devamı

McKinsey Global Institute (MGI) tarafından yapılan araştırmaya göre, sosyal medya şu anda mevcut fayda potensiyelinin sadece yarısını ortaya koymuş durumda. Sosyal mecra kullanımıyla iletişim gelişimi, bilgi paylaşımı ve şirketler arası iş birliği önümüzdeki dönemde iş dünyasında karşımıza çıkacak. Şirketlerin sosyal medya üzerinden tüketicilere ulaşmak için satın aldıkları yazılımlar da her yıl yüzde 61 oranında büyüyor. Şirketlerin sadece sosyal medya yazılımları için harcadığı paranın, 2016 yılına gelindiğinde 6.4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Tabi ki bu alanda yapılan yatırımla şirketlerin kârlılıklarına da yansıyor. Henüz sosyal medyanın ciroya etkisi yüzde 3 seviyesinde olsa da, bu payın katlanarak büyüdüğünü de unutmamak lazım. Ayrıca MGI’nin hesaplarına göre, sosyal teknolojileri tam anlamıyla kullanacak şirketler, mavi ve beyaz yakalı çalışanlarının üretkenliğini yüzde 20 ila 25 oranında artıracak.

1.3 trilyon dolarlık ‘sosyal’ etki

SOSYAL teknolojiler şu anda dört ana sektör üzerinde etkisini gösteriyor: Gıda, perakende, sanayi üretimi ve hizmet. Değer zincirindeki üretkenliği artıran bu teknolojiler, dört sektöre yıllık 1.3 trilyon dolarlık değer kazandıracak.
·  Müşteri ilişkilerinde faaliyet gösteren eleman e-maille gelen talepleri şirket yönetimine aktarıyor.  Mesajlar içeriğe dönüşüyor ve iş işleyişinde hafifleme sağlıyor.
·  Örneğin internete sızmış süsü verilen ve tüketici arasında hızla paylaşılan bir cep telefonu, eleştiriler doğrultusunda üretime geçmeden son halini alabiliyor.

Haberin Devamı

DİĞER TEKNOLOJİ HABERLERİ

Avrupa’yı ‘cep’imizden çıkardık

Türkiye 2012 sonu itibarıyla, kişi başı 291 dakika ortalama aylık mobil telefonla konuşma süresi ve toplam 175 milyar adet kısa mesajla Avrupa’nın zirvesinde yer aldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Avrupa birinciliği Türkiye’nin GSM altyapısının gücüne işaret ediyor. Yıllardır yapılan yatırımlar sayesinde GSM’de Avrupa’nın en iyi altyapısına sahip ülkesiyiz” dedi. Bakan Yıldırım 2011’de 40 milyar dolar olan sektör büyüklüğünün de 2012’de 44 milyar dolara, geniş bant internet abone sayısının 20 milyona, mobil abone sayısının 68 milyona yükseldiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Dört çekirdekli Optimus G Türkiye’de

Teknoloji takipçilerinin merakla beklediği dünyanın ilk Snapdragon dört çekirdekli işlemcisine sahip akıllı telefonu LG Optimus G, Türkiye’ye geldi. LG Innotek and LG Display tarafından geliştirilen en yeni G2 Touch Hybrid ekrana sahip yeni telefon, darbelere karşı geliştirilmiş yeni teknolojisi sayesinde çok daha dayanıklı.
LG Chem’in inovatif çalışmaları ile Optimus G uzun pil ömrüne de sahip. LG Optimus G ayrıca yüksek çözünürlüklü 13.0MP fotoğraf makinesiyle kaliteli video çekimine de izin veriyor.

Bir ayda evden 3.4 milyar lira harcadık

Türkiye’de hava sıcaklıklarının düştüğü ocak ayında internet üzerinden günde 109 milyon lira alışveriş yapılırken, e-ticaret hacmi 3 milyar 373 milyon lira oldu. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, Ocak ayında internette ‘yerli ve yabancı kartlar’ ile yapılan ödeme işlem adedi, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 17,7 artarak, 15.7 milyona yükseldi. İnternetten yapılan kartlı işlemlerin tutarı ise bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 28 yükseldi. Aynı ayda yerli kartların ‘yurtiçi’ kullanımında işlem tutarı 3 milyar 196 milyon lira şeklinde gerçekleşirken, yabancı kartların yurt içi kullanım adeti işlem tutarı ise 177 milyon lira oldu.

Haberin Devamı

Derin ‘bas’ isteyene

Ünlü müzik prodüktörü Dr. Dre tarafından geliştirilen Monster ile gençler arasında hızla yayılan kulaklık akımına Sony de katıldı. Daha fazla bas ve tiz isteyenler için geliştirilen Sony MDR-XB910 kulaklık, 585 TL’ye Nisan ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacak. Yeni Advanced Direct Vibe Structure sistemine sahip kulaklık, çıkartılabilir kablo ve kablo üzerinde kumanda/mikrofon özelliği sayesinde akıllı telefonla da uyumlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!