Güncelleme Tarihi:
Facebook'ta takipçi sayılarını artırabilmek için bazı firmalar kullanıcılara çeşitli ödüller bile veriyor. Bu çalışma, özellikle markaların bilinirliğini artırma, yeni koleksiyon veya ürünlerin duyurusu ile kampanyalardan kısa sürede milyonlarca kişinin haberdar olmasını sağlıyor.
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, yaptığı açıklamada, internette en yoğun kullanılan siteler arasında “facebook, Google ve Youtube”un ilk sıralarda yer aldığını kaydetti.
Socialbakers.com'un raporuna göre, Türkiye'nin 31 milyon 500 bin internet kullanıcısıyla dünyada 6. sırada yer aldığını ifade eden Orhun, şöyle konuştu:
“Örneğin facebook kullanıcılarının yüzde 63'ü 18-35 yaş arasında. Bu verilere baktığımızda markaların sosyal medyayı iletişim stratejileri içine entegre etmeleri kaçınılmaz hale geliyor. Ancak her mecranın kendi kullanıcıları tarafından yaratılan bir iletişim dili var.
Sosyal medya da ortaya çıkışından bugüne kadar kendi dilini ve kullanıcı alışkanlıklarını oluşturdu. Dolayısıyla bu mecraları sadece marka mesajını yayma ve takipçi toplama aracı olarak görmekten vazgeçip, bütünleşik pazarlama iletişimi stratejileriyle değerlendirmek gerekir. Burada takipçi sayısından daha çok markanızın sözcüleriyle kurduğunuz etkileşim ön plana çıkıyor.”
Orhun, son 2-3 ay içinde görsel paylaşım sitelerinin giderek ön plana çıktığına da değinerek, “İçerik ve video paylaşım derken bu yıl 'pinterest, fancy' gibi görsel paylaşım sitelerinin popülerliğini artıracağını söyleyebiliriz. Bu siteler özellikle moda, aksesuar ve ayakkabı, dekorasyon kategorilerinde satış yapan e-ticaret siteleri içinde kadın kullanıcıların büyük oranda olması nedeniyle önem taşıyor. Pek çok e-ticaret sitesi şimdiden pinterest üzerinden marka iletişimlerini yapmaya başladı” dedi.
En az maliyetle en fazla kişiyle iletişim
Hizlial.com Genel Müdürü Gülbin Çoruh da sosyal medyanın bir içeriği incelemek, okumak veya eğlenmenin yanı sıra iyi verilen bir mesajın doğru kanalla algılanması için çok uygun bir ortam olduğunu belirtti.
Bunun, kullanıcılara “eğlenceli marka”, “kazandıran marka”, “avantajlı marka”, “güven veren firma”, “iletişim kurulabilen firma” gibi algıları yaratmak adına önemli bir araç olduğunu bildiren Çoruh, şunları söyledi:
“Dolayısıyla, özellikle marka bilinirliği açısından fan sayısı ve 1, like veya follower sayısı önem kazanıyor. Çünkü bu alanlarda ne kadar çok sayıda kişiye ulaşırsanız sosyal medyanın gücü olarak en az maliyetle anlık en fazla sayıda kişiyle iletişim kuruyorsunuz demektir. Örneğin bir kozmetik ürününde yüzde 60 indirim olduğunu duyurmak için sosyal medya oldukça uygun bir iletişim kanalıdır.”
Çoruh, firma olarak, sosyal paylaşım siteleriyle entegre uygulamaların çok önemli olduğunu düşündüklerini, bu anlamda özel günlerde kullandıkları uygulamaların olduğunu belirterek, facebook sayfalarında da bu uygulamaların tanıtımlarını yapıp kullanıcıların buna entegre olmalarını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.
Müşteri hizmetleri ve etkileşime yönelik çalışmalar
Gittigidiyor.com Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kayaman da sosyal ağları, kullanıcılara ve potansiyel tüketicilere ulaşılan bir iletişim platformu olarak gördüklerini kaydetti.
Dolayısıyla sosyal ağları “buluşma noktaları” olarak kullandıklarını, bu sebeple facebook ve twitter sayfalarını önemsediklerini ifade eden Kayaman, şöyle konuştu:
“Kendi içimizde oluşturduğumuz bir ekiple bu mecralar için aktif olarak içerik üretiyoruz. Facebook ve twitter dışında, kullandığımız monitoring programıyla dijital dünyada hakkımızda konuşulan tüm siteleri yakından takip ediyoruz. Tüm mecralarda takipçi sayımızı artırmayı arzuluyoruz, ancak bir diğer konu da bu mecralarda takipçilerimizle kurduğumuz etkileşimin oranı ve kalitesidir. Tek başına takipçi sayısının anlamlı bir veri olduğunu düşünmüyoruz.”
Kayaman, sosyal medyada 3 temel kullanım alanı olduğunu gördüklerini anlatarak, “Bunlar, müşteri hizmetleri, etkileşime yönelik çalışmalar ve sosyal ticaret. İlk iki alanda şimdiye kadar Türkiye'de ve dünyada çok başarılı örnekleri gördük. Hatta 'gittigidiyor' olarak bu konuda çok başarılı işler yaptık ve ödüller aldık. Artık sırada sosyal ticaretin olduğunu söyleyebilirim. Birçok markanın da şu an odağında bu konu var” diye konuştu.
-“Sosyal medyada var olmak zorunluluk haline geldi”-
Markafoni.com Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra ise müşteri memnuniyetine önem veren ve onlarla sıcak iletişim kurmak isteyen markalar için sosyal medyada güçlü bir şekilde varlık göstermenin çok önemli olduğunu belirtti.
Hedef kitlesi öncelikli olarak internet kullanıcıları olan e-ticaret siteleri için sosyal medyada var olmak, gereklilik olmaktan öte zorunluluk haline geldiğini anlatan Afra, “Biz de kullanıcılarımızla interaktif iletişim imkanı veren sosyal medyayı çok önemsiyor ve bu konuya ciddi insan kaynağı ve bütçe ayırıyoruz” dedi.
Afra, sosyal medya üzerinden tanıtım ve pazarlamanın ağırlık kazanacağını, farklı uygulamalarla markalara yeni olanaklar tanınacağını ifade ederek, “Markaya hedef kitlesine kendisini daha iyi ifade etmesi için yeni bir zemin sağlaması ve kullanıcılara da farklı deneyimler sunması açısından tüm bu gelişmeleri olumlu görüyoruz” diye konuştu.
(FD-TAR-NİF)
11:16 21/03/12
"