Güncelleme Tarihi:
Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik reformu ksapsamında uygulamaya konulacak olan Primsiz Ödemeler Yasa Tasarısı Taslağını hazırladı.
Taslakla, primsiz ödemeler, "aile ödeneği", "yaşlı aylığı", "özürlü aylığı", "Genel Sağlık Sigortası primi" ve özürlü çocuklar için yapılacak eğilim ve rehabilitasyon" ödemeleri olarak tanımlanıyor.
AİLE ÖDENEĞİ
Aile ödeneğinden, sokakta yaşayan veya fiziksel ve cinsel istismara uğrayan, madde bağımlısı olan, fuhuş ve dilencilik gibi tehlikelere karşı savunmasız bırakılan çocukları olan muhtaç ailelerle, bu türden çocuklarına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bakılmasına izin verilen aileler yararlanabilecek.
Yaşlı aylığı, 65 yaşını dolduran, Emeklilik Sigortası Yasası’na göre bir gelir veya aylık almayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün bulunmayan, mahkeme kararıyla ya da doğrudan yasayla bağlanmış düzenli bir geliri olmamayanlara ödenecek.
Özürlü aylığından, 65 yaşını doldurmadığı halde yaşlılık aylığı alma koşullarını taşıyan ve malul sayılmayı gerektirecek düzeyde özrü olan ve durumlarına uygun bir işe yerleştirilemeyenler yararlanabilecek.
SAĞLIK PRİMİ
Geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişilerin, muhtaç ailelerin, vatansız ve sığınmacıların, yaşlı ve özürlü aylığı alanların, şeref aylığı alanlar, vatani hizmet tertibinden aylık alanlar, koruma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz yararlananların Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından ödenecek.
ÖZÜRLÜ ÇOCUKLAR İÇİN YARDIM
Yasa tasarısı taslağı kapsamında öngörülen özürlü çocuklar için eğitim ve rehabilitasyon yardımlarından ise zihinsel, bedensel ve fonksiyonel veya ruhsal özrü bulunan ve ailesinin geliri asgari ücretin üç katının altında olan çocuklardan, yapılacak eğitim ve rehabilitasyon sonucunda sakatlık derecesinde azalma olasılığı bulunan ya da sakatlığının artmasına engel olması mümkün bulunan çocuklar yararlanacak.
NE KADAR ÖDENECEK?
Aile ödeneği, bir çocuk için aile muhtaçlık düzeyi tutarında aylık olarak ödenecek. İkinci çocuk için birinci çocuk için ödenen tutarın yarısı ayrıca ödenecek. Çocuk sayısı ikiden fazlayla diğer çocuklar için ödeme yapılmayacak.
Yaşlı aylığı ve özürlü aylığı kişisel muhtaçlık düzeyi tutarında aylık olarak ödenecek. Yaşlı ve özürlü aylığı alanlardan evli olanların eşlerine de yaşlı aylığının yarısı kadar aylık verilecek. Özürlü aylığı alanların eşin dışında bakmakla yükümlü olunan özürlü kişi olması durumunda her bir özürlü için ilk bağlanan kişinin aylığı yüzde 25 artırılarak ödenecek.
Özürlü çocuklar için eğitim ve rehabilitasyon yardımı ise asgari ücretle sınırlı olacak.
Devlet tarafından ödenecek Genel Sağlık Sigortası priminin miktarı ise Genel Sağlık sigortası Yasasıyla belirlenecek.