Güncelleme Tarihi:
Toplumu merkez alarak farkındalık yaratan, sürdürülebilir ve az maliyetle kâr amacı gütmeden ilerleyen organizasyonlara sosyal girişim denir. Sosyal girişimlerin en önemli özelliği maddi bir kazanç kaygısı gütmeden, toplumun temel sorunlarına dikkat çekmek ve aktif bir şekilde harekete geçmektir. Sivil toplum kuruluşları, özel kuruluşlar, belediyeler ve devlet kuruluşları bu girişimlerde bulunabilir.
Sosyal girişimciliği, geleneksel girişimcilikten ayıran bazı noktalar vardır. Bunlara dikkat edildiği sürece başarılı olmak mümkündür. Okuma ve yazma, kıyafet paylaşımı, bilgi paylaşımı ve toplumsal ortaklık amacıyla yapılan sosyal girişimler, teknolojinin de desteğiyle günümüzde sanıldığından çok daha etkili olabiliyor.
Sorunu Gerçekten Çözüyor mu?
Sosyal girişimler genelde özel kuruluş ve devlet desteği ile hayata geçirilir. Ancak bunun için etkileyici bir proje hazırlamak gerekir. Bu girişimlerin, toplumun bir sorununa ve ihtiyacına gerçekçi bir çözüm bulması gerekir. Faaliyette bulunulan alanlar, o toplumun yaşadığı sorunu kısa vadede çözebilmelidir.
Profesyoneller Tarafından Yönetim
Her ne kadar bir toplumsal girişim hareketi olsa da sosyal girişimlerde profesyonel olarak hareket etmek gerekiyor. Plan, proje, bütçe ve bunun gibi yapısal işlemlerin sponsorlar ve kamu desteği ile sağlanması için kurumsal bir yapıda bulunmak önemli.
Kârın Kullanımı
Genelde sosyal girişimler kâr amacı gütmeyen organizasyonlardır. Fakat bazı girişimlerde kâr elde edilebilir. Burada önemli olan elde edilen kazancın yeni bir sosyal girişim amacıyla kullanılmasıdır. Kazanç, kişilerin değil kurumun etki alanında kullanıldığı sürece büyük bir girişim hareketi oluşabiliyor.
Sürdürülebilirlik
Sosyal girişimlerin toplumun dinamikleri doğrultusunda gelişen ihtiyaçlarla hareket etmesi, güncel olması ve devamlı olması esastır. Toplumsal faydanın uzun vadede gerçekleşmesi amaçlandığı sürece sosyal girişimde başarı elde edilir.
İşbirlikçi Olma
Toplumsal fayda sağlamak amacıyla bir araya gelen kişilerin belediyeler, sivil toplum kuruluşları, özel kuruluşlar ve kamu kurumlarından fon alması, destek görmesi bu süreçte başarıyı yakalamak için önemli bir adım. Bu destekler, halkın algısını da etkiler. Projenin üzerinde destekleyen kuruluşun adını görmek, girişime katkı sağlayacak insanlarda güven duygusunun oluşmasını sağlar. Dolayısıyla işbirliği ile hareket etmek maddi ve manevi anlamda girişimlere destek sağlar.