Güncelleme Tarihi:
KÜRESEL krizde birçok ülkeye göre daha dayanıklı duran Türkiye’ye aralık ayından bu yana uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırımı geliyor. Aralıktaa Fitch’in, ocak başında Moody’s’in, şubat ayı başında ise JCR’nin kredi notu artırımının ardından dün biraz geç de olsa Standard & Poors’tan (S&P) da not artırımı geldi. S&P, Türkiye’nin döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu istikrarlı şekilde azalan borç yükünü ve hükümetin ekonomiye dair politikalarda esnekliğini gerekçe göstererek bir kademe artırdı ve ‘BB-’den ‘BB’ye yükseltti.
Finans sağlam kaldı
Kredi notunun görünümünü de ‘pozitif’ olarak belirleyen S&P’den yapılan açıklamada, hükümetin ekonomi ve mali yönetimi konusunda başarılı geçmiş performansının kredi notunu desteklediğini, ancak Türkiye’nin büyük dış finansman ihtiyacının kredi notu üzerinde ana risk unsuru olduğu vurgulandı. Mali planın gerçekçi ve ihtiyatlı olduğu ve kamu maliyesi üzerindeki riskleri hafiflettiği kaydedilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Türkiye’de finans sektörü, yurtdışındaki olumsuz koşullara rağmen düzenleme kuruluşlarının da çabalarıyla istikrarını korudu. Gelişimini sürdüren yerel sermaye piyasaları hükümetin lira cinsinden 10 yıl vadeli borçlanma yapabilmesine imkan tanıdı.”
Başarı sürsün, not artar
S&P ayrıca durağandan pozitife çevrilen not görünümünün gelecek 12-24 ay arasında bir artırımı getirebileceğini belirterek, “Finans ve sermaye piyasalarında istikrarın güçlenmesi ve ülkenin global ekonomideki krizi atlatmadaki başarısı ile birlikte eskisine benzer oranlarda fakat daha az dış finansman ihtiyacı duyan bir büyüme gerçekleşirse kredi notu tekrar yükselebilir” ifadesini kullandı.
Yükselen 13 ülke arasında
Türkiye, 2009’da notu yükselen sayılı ülkelerden biri oldu. Fitch’in aralıkta ‘yatırım yapılabilir’ seviye olan ‘BBB-’ notunun bir altı olan ‘BB+’ notunu vermesi Türkiye’yi reytingi yükselen 13 ülke arasında yer almasını sağlamıştı. Yunanistan, Macaristan, İrlanda, Tayland ve Meksika’nın da bulunduğu 52 ülkenin ise kredi notu düşürülmüştü.
Yatırım için artırım şart
Fitch, Aralık ayında Türkiye’nin notunu BB+ seviyesine yükseltti. Notun ‘yatırım yapılabilir’ düzey olan BBB-’ye çıkması için bir basamak daha gerekiyor. S&P’nin dün yaptığı artırımla birlikte Türkiye’nin notu ‘BB-’den BB’ye yükseldi. Sonrasında sırayla BB+ ve BBB- (yatırım yapılabilir) olabilecek. Bunun için 2 not artırımı daha gerekiyor. 5 yıl aradan sonra Ocak başında Türkiye’nin notunu artıran Moody’s ise Türkiye’nin notunu Ba2 seviyesine çıkardı. Sonrasında sırayla Ba1 ve Baa3’e (yatırım yapılabilir seviye) yükselebilir. Bunun için S&P’de olduğu gibi yine iki not artışı daha gerekiyor.
Kim ne zaman artırdı
İlk artırım Fitch’den geldi. Kuruluş 4 Aralık 2009’da Türkiye’nin notunu BB(+)’ya çıkarttı. Bu artış iki kademe birden gerçekleşti.
Moody’s 8 Ocak 2010’da Türkiye’nin kredi notunu Ba3’ten Ba2’ye yükseltti. Cimriliği ile tanınan kuruluş ancak 1 kademelik artış yaptı.
Şubatın ilk gününde de JCR, notu BB’ye çıkardı. Türkiye ekonomisine öven kuruluşun artışı da tek hane de kaldı.
19 Şubat’ta son olarak Standard & Poor’s, Türkiye’nin döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu “BB-”den “BB”ye yükseltti, not görünümü ise “pozitif” olarak belirlendi.
Türkiye Gabon’u geçti
Standard&Poors
BBB-: Brezilya, İzlanda, Kazakistan, Peru, Hindistan
BB+: Fas, Mısır, Panama, Azerbaycan, Romanya, Letonya
BB: Türkiye, Ürdün, Uruguay, Makedonya
BB-: Moğolistan, Gabon
Moody’s
Baa3: Bulgaristan,
Brezilya, Hindistan,
İzlanda, Romanya
Ba1: Mısır, Panama,
Peru, Kolombiya, El Salvador, Kosta Rika
Ba2: Türkiye, Endonezya, Ürdün
Ba3: Uruguay, Vietnam
Fitch
BBB-: Brezilya, Kazakistan, Bulgaristan, Hindistan, Peru
BB+: Türkiye, Azerbaycan, Mısır, Letonya, Romanya, İzlanda
BB: Endonezya, Filipinler, Kostarika
BB-: Ermenistan, Gabon, Uruguay