Güncelleme Tarihi:
Bu yıl Ramazan Bayramı 4 Haziran 2019 Salı başlayıp 6 Haziran 2019 Perşembe günü sona erecek. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanlar Ramazan Bayramı tatili nedeniyle 3 Haziran Pazartesi günü yarım gün ve 7 Haziran 2019 Cuma günü tam gün idari izinli sayılacak. Tatil süresinin 9 güne çıkarılmasıyla otellerdeki bayram hazırlıkları da hızlandı.
Otel rezervasyonlarında yüzde 90 doluluğa yaklaştıklarını söyleyen ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, 9 günlük tatilin daha erken açıklanmasının bunda etkili olduğunu öne sürdü. Ailelerin bayram ziyaretlerinin ardından da tatil planları yapabileceğini anlatan İşler, "Bu yıl TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi nedeniyle yurt dışından ciddi talep aldık. Özellikle başta Antalya olmak üzere Asos’a kadar giden bantta yabancı turist talebi çok fazla olduğu için iç pazara sunacağımız oda sayısında geçen yıllara göre düşüş var. Vatandaşlarımız artık erken rezervasyon sistemine alıştı ve odalarını erken alıp önceden tatil planlıyor. Bu karakter yavaş yavaş Avrupalı turistten iç pazardaki yerli turiste yerleşmeye başladı. Erken rezervasyon fırsatı sunan otel işletmeleri yüzde 50’ye varan iskontolu satışlar yaptı" dedi. Yerli turistin daha fazla Ege Bölgesi’ndeki turistik tesisleri tercih ettiğini söyleyen İşler, şöyle devam etti:
"Antalya 2016 ve 2017’deki daralmadan dolayı iç pazara açtığı odalarını yurt dışındaki taleplere kaydırdı. İç pazara açılan oda kapasitelerinde daralma oldu. Ege’de pansiyonlar, 3, 4 ve 5 yıldızlı şirin, deniz kıyısındaki küçük butik oteller herkesin kesesine hitap ediyor. Antalya’da tesisten çıktıktan sonra uzun bir sahil olduğu için deniz kenarında oturup bir şeyler yemek şansı daha az. Çünkü orada endüstriyel 2 bin kişilik turizm tesisleri var. Ama Fethiye’den Asos’a kadar olan kıyı şeridinde denizin kenarında rahatlıkla oturup vakit geçirme şansı var. Aynı zamanda iklimi, akşamları meltemden dolayı serin havası ve nem olmaması Ege’nin tercih edilme nedenleri arasında geliyor. Gastronomi açısından baktığımızda Ege’deki otellerde sebze, ot ve balık ağırlıklı bir mutfak var. Ama en önemlisi yaşam tarzı. Gece 01.00’e kadar insanlar sokaklarda oturuyor ve dışarda vakit geçiriyor. Antalya nem nedeniyle tercih edilmezken Ege iç pazara bu açıdan da cazip geliyor. Orta Anadolu’dan gelenler de akşamları ıslak mayosunun kurumayıp nemli kaldığı Akdeniz Bölgesi yerine Ege’yi tercih ediyor."
’2023 HEDEFLERİ 2019’DA TUTTURULACAK’
ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, 9 günlük uzun bayram tatilinde Bodrum, Fethiye, Marmaris, Kuşadası, Çeşme, Foça, Ayvalık ve Seferihisar’daki taleplerde yoğunluk olduğunu belirterek, "Alaçatı, Foça ve Ayvalık birbirine benzer konseptlerde. Ekonomik olarak iyi durumda olan aileler Bodrum’u tercih ederken onların çocukları eğlenmek için tekneleriyle Çeşme’ye geliyor. Daha sakin ve karmaşadan uzak bir tatil isteyenler ise Ege’nin kasaba kültürüne sahip merkezlerine geliyor. Bunlar müzisyenler, yazarlar, ressamlar ya da doğayı olduğu gibi yaşamak isteyenlerden oluşuyor. Onlar bayramda mutlaka Ayvalık, Asos, Foça, Alaçatı ve Seferihisar’ı tercih ediyor. Bu kesim, tatil yaptığı yerde kasaba ruhunu yaşayıp, begonvillerle iç içe ve balıkçılarla sohbet ederek vakit geçiriyor" diye konuştu. Mehmet İşler, yerinde ihracat yaparak en fazla döviz girdisi ve istihdam sağlayan turizmin, artık bir sektör olmaktan öte endüstri haline geldiğini ifade etti. Türk turizminin tüm zamanların en iyi yılını geçireceğini savunan İşler, şunları söyledi: "Bizim planlamamıza göre turizmde 2023 yılındaki hedefler 2019’da tutturulacak. 2023’deki hedefimiz ise 50 milyon turist ve 50 milyar dolar girdi yerine 70 milyon turist ve 70 milyar dolar girdi olarak yenilendi. Ama asıl hedefimiz 2033 yılında 100 milyon turist ve 100 milyar dolar girdidir. Türk turizminin bunu yapmaya gücü var. Sadece mevzuat, yönetmelik ve tanıtımla ilgili değişikliklere ihtiyaç var. Kısacası bayram çok bereketli gelecek. Türk turizmi şimdiden ekonomiye can katmak adına hazırlıklarını yapmış durumda ve doluluklar yüzde 90’a yaklaştı."
ÇEŞME DIŞ PAZARDA DA İDDİALI
Ramazan ayının ilk haftasında Çeşme’de beklenen bir düşüş yaşadıklarını belirten Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir ise ayın 20’sinden sonrası için rezervasyonların arttığını söyledi. Bayramda Çeşme’nin tamamen dolu olduğuna dikkat çeken Demir, otellerde çok az boş oda kaldığını ve rezervasyonların yüzde 90’a ulaştığını dile getirdi. Demir, 23 Haziran seçimleri nedeniyle çok fazla iptal yaşamadıklarını belirterek, "Bayramda Çeşme’de ciddi doluluk olacak. İlkbahar ile yazın buluştuğu ve deniz mevsiminin açıldığı dönem için çok mutluyuz. Güneş ve sıcak havayı görenler telefona sarılıp rezervasyon yaptırıyorlar" dedi. Çeşme’de artık yabancı turistleri de sokakta ve otellerde görmeye başladıklarını anlatan Yakup Demir, Uzak Doğu, Avrupa, Amerika hatta Afrika’dan, tur operatörlerinin dışında kendi iradeleriyle çıkıp ilçeyi gezenlerin olduğunu vurguladı. Demir, "Yabancı turistin ilgisi beklediğimiz ve bugüne kadar verdiğimiz bir mücadeleydi. İlçemizde neredeyse yüzde 20 oranında yabancı turist var. Kışın da bu turistleri görüyoruz. Özellikle haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında ciddi bir sorunumuz yok. Her şekilde doluyoruz. Tüm mücadelemiz bunun dışındaki aylarda doluluğu yakalamaktı. Termal ve Alaçatı destekli doluluklarımız hızla artmaya başladı. Yeni belediye başkanımızın da gayretli bir çalışması var. Dış pazar konusunda da iddiamızı arttırmak istiyoruz. Alıp başını giden dövizle rekabet edebilmek için yalnızca iç piyasada değil uluslararası piyasada da Çeşme’yi göstermemiz gerekir" diye konuştu.
HER ŞEY DAHİLDEN KURTULMAK LAZIM
Her şey dahil tatilin bir satış politikası olduğunu söyleyen ÇEŞTOB Başkanı Demir, bu politikanın ömrünü doldurduğunu dile getirerek sözlerine şöyle devam etti:
"Oteller istemeyerek bu hizmeti veriyor. Çeşme her şey dahili sevmiyor. Biz oda-kahvaltı ve yarım pansiyon satışlarımızla özellikle Ege Bölgesi’nin diğer destinasyonlarına örnek olduk. Türkiye’nin her şey dahilden uzaklaşması lazım. Örneğin Almanya’da yıldızı bile olmayan otellerde odalar, bizim 5 yıldızlı otellerimiz fiyatına satılıyor. Ülkemizde değerli hizmet veren otellerde odaların 50-60 Euro’lara her şey dahil satılması vicdanları rahatsız ediyor. Bundan kurtulmak lazım."
GÜNEY EGE BÖLGESİNDE DOLULUK YÜZDE 90’I AŞTI
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Güney Ege Turistik Otelciler İşletmeler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin Güney Ege bölgesi ve Marmaris ilçesinde yüzde 90’ların üzerine ulaşan dolulukla geçeceğini söyledi. Bülbüloğlu, "Güney Egeli turizmciler olarak Ramazan Bayramı 9 güne çıkarılması için Sayın Cumhurbaşkanımıza talebimiz olmuştu. Verilen olumlu karar sonrası bunun meyvelerini iç pazarda güzel ön rezervasyonlarla aldık. İlk defa aylar öncesinden tatil uzatma kararı alınması turizmcileri mutlu etmiştir. Maliyet artışları nedeniyle konaklama sektöründe fiyatlarımızı artırmak zorunda kalmıştık. Bu nedenle iç pazarımızda ciddi düşüşler söz konusuydu. 9 günlük tatil ve ön rezervasyon kampanyalarıyla iç pazar talebi arttı. Ramazan Bayramı tatili için rezervasyonlarda, yurt dışında yaşayan Türk misafirlerimizden ciddi artış kaydettik. Güney Ege bölgesinde bayram güzel ve bereketli geçecektir. Yurt dışından gelecek olan Türk misafirlerimizle birlikte yüzde 90 üzerinde doluluk olacaktır. Bölgemizde yabancılara yönelik hizmet verildiği için konaklama tesislerimiz sezonu açtı, bayram tatiline de dolaysıyla hazır ve tüm misafirlerimizi bekliyoruz" dedi.
KUŞADASI’NDA BAYRAM İÇİN SON SATIŞLAR
Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Aydın’ın turistik ilçesi Kuşadası’ndaki otellerde de çok az boş yer kaldı. Bu yıl Avrupa ülkelerinden de yoğun ilgi gören ilçede, bayrama üç hafta kalmasına rağmen otellerin büyük bölümünün tamamen dolduğu açıklandı. Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Tacettin Özden, otellerdeki yerli turist rezervasyonlarının yüzde 30 ile 50 arasında değiştiğini söyledi. Özden, "Bayramda genelde doluluklar iyi. Otellerin bir kısmı doldu, bir kısmı dolmak üzere. Rezervasyonlar iyi geliyor. Bayram ile ilgili paket program veya sanatçılı galalar yok. Buna karşın hem yerli hem yabancı pazarda Kuşadası’na yoğun bir ilgi var" diye konuştu. Özden, bu yıl geçen yıllara göre otel fiyatlarında yüzde 50’ye yaklaşan fiyat artışları olduğunu, bunun da Türk müşteri sayısının düşmesine neden olduğunu kaydetti. Özden, fiyatlardaki artışının nedenini ise "Türkiye’deki otellere yabancı talebinin artması, bu talebin dövizden kaynaklı yüksek getiri sağlayacak olması, fiyatların yükselmesine yol açtı" diyerek açıkladı.
BODRUM’DA YÜZDE 100 DOLULUK BEKLENİYOR
Muğla’nın Bodrum ilçesinde de erken rezervasyonlarla birlikte doluluk oranlarının yüzde 100’e çıkması bekleniyor. Tatilcilere yer sorunu yaşamamaları için mutlaka rezervasyon yaptırmaları uyarısında bulunan Bodrum Otelciler Birliği Derneği Genel Sekreteri Orhan Kavala, "Bayramın bu sene, geçen yıla göre daha yoğun olacağı öngörülüyor. Bayramda yerli tatilci açısından ve haziran ayı olmasından dolayı yabancı turistin de yoğun olması dolayısıyla hem yerli hem yabancı misafirlerimizle yoğun bir bayram geçireceğimizi zannediyorum. Muhtemelen bayram süresince yüzde 100 doluluklara erişeceğimizi düşünüyorum. Zaten yapılan rezervasyonlarda bunu gösteriyor" dedi.
TÜRSAB Bodrum Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Yüksel Araslan da bayramda Bodrum’un yüzde 100 dolu olacağını belirterek, "Bayramda Bodrum dolu olacak, öyle bekliyoruz. Bunun sebebini ise 9 günlük bayram tatilinin erken açıklanması olarak söyleyebiliriz. Erken karar verilmesi nedeniyle insanlar erkenden planlarını yaparak rezervasyonlarını gerçekleştirdiler. Şu an yoğun bir şekilde Bodrum’daki otellerimize rezervasyon var. Biz Bodrum’un bayramı yüzde 100 dolu geçireceğine inanıyoruz" dedi.