Güncelleme Tarihi:
POLAT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Türk yatırımcıları Macaristan’da yatırım yapmaya çağırdı. Aynı zamanda Türk-Macaristan İş Konseyi
ORTAM MÜSAİT
Macaristan’ın Avrupa’nın en düşük vergilerine sahip olduğunu, verdikleri teşvik ve desteklerin de çok üst düzeyde olduğuna dikkat çeken Polat, “AB ülkesi olması sebebiyle Macaristan’da üretilen ürünler ‘Made in Europe’ olarak hiçbir engelle karşılaşmadan tüm Avrupa’ya satılabiliyor. Türkiye’ye karşı bazı AB ülkelerinin olumsuz tavrı devam edecek gibi gözüküyor. Bu kötü tavır Macaristan’da yapılacak yatırımla aşılabilir. Ayrıca bulunduğu konum gereği neredeyse tüm Avrupa ülkelerine üretilen ürünler rahatlıkla ulaştırılabiliyor. Macaristan hükümeti de Türkiye’yi çok seviyor. Türkiye’ye yönelik olan AB’deki tüm olumsuzlukların karşısında Türkiye ile birlikte yer alıyor. Bu anlamda Macaristan AB’deki son kalemiz olma özelliğini taşıyor. ‘Son kaleye’ sahip çıkmamız gerekiyor. Türkler için ortam müsait ve burayı değerlendirmeliyiz” dedi.
300 MİLYON EURO
Macaristan’da yaptıkları bazı yatırımlar hakkında bilgi veren Adnan Polat, “Hükümet eski binaların yenilenmesi için çalışmalar başlattı. Biz de Polat inşaat olarak en eski inşaat şirketlerindeniz. Macaristan’da bazı projelere başladık. Yeni konut da yapıyoruz, tarihi bina restorasyonu da. Şu anda toplam mevcut projelerin toplam yatırım değeri 300 milyon Euro. Başka yatırımcılar da geliyor. Türklerin ekonomi de yer edinmeleri o ülkede söz sahibi olmalarını da sağlıyor. Yaklaşık 1 milyar Euro’luk Türk yatırımı var Macaristan’da. 100’ün üzerinde aktif çalışan Türk şirketi var” diye konuştu
Bazı ülkelerin ayağına bastık
POLAT Holding’in şirketi ALX Polat’ın daveti üzerine gittiğimiz Macaristan’da açıklamalarda bulunan Adnan Polat, Türkiye ve Macaristan ilişkilerinin iyi olması için çalıştığını söyledi. Polat, “Mevcut hükümet birçok ülkenin ayağına bastı. Bundan önce herkes ‘Yes sir’ diyordu. Ancak Recep Tayyip Erdoğan, ‘Biz büyük devletiz. Bir şey yapılacaksa bize de soracaksınız’ dediği için dengeler değişti” ifadelerini kullandı.
Darbe gecesi 6 telefon görüşmesi
MACARİSTAN’ın 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında ilk açıklama yapan ülke konumunda olduğuna vurgu yapan Adnan Polat, “AB ülkeleri yarım ağız açıklama yaparken, Macaristan Dışişleri Bakanı ilk açıklamayı yaptı. Hemen arkasından da Türkiye’ye geldi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile 15 Temmuz gecesi tam 6 kez telefon ile görüştüm. Sürekli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın durumu konusunda bilgi aldı. AB basını sürekli Türkiye aleyhinde haberler yaparken, Macaristan hep yanımızda yer aldı” dedi.
TÜRKİYE ve Macaristan’ın 3 milyar dolarlık ticareti olduğunu söyleyen Macaristan Dış İşleri ve Ekonomiden Sorumlu Bakan Peter Szijjarto da, “2023’e kadar 5 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz. Burada su, savunma, tarım, enerji sektöründe iyi hareket edebilirsek 5 milyar dolara rahatlıkla erişebiliriz. Biz sadece ekonomide değil, politikada da birlikte hareket ediyoruz. Biz Avrupa’nın Türkiye’ye karşı saygı duyması gerektiğini söylüyoruz. Türkiye hakkında Avrupa’nın yaptığı hareket ve konuşmaları tasvip etmiyoruz. Türkiye ile Avrupa arasında stratejik anlaşma yapılmasını istiyoruz. Türkiye’deki politik stabilize durumu destekliyoruz. Eğer Türkiye’de politik durum stabilize olmazsa Avrupa’ya bütün mülteciler akın eder. O zaman AB bu mültecilerle karşılaşacağı durumdan kazançlı çıkamaz ve zor durumda kalır. Eğer Türkiye’nin güvenliğini rencide edici hareketler yaparsanız kendi güvenliğinizden yoksun kalırsınız. Türk hükümetinin üyelerini Macaristan’da saygı ve sevgiyle karşılıyoruz. Ekonomi Bakanı Avusturya’da istemiyorlar. Bu saygısızca bir tavır. Biz kendilerini buraya bekliyoruz, saygı ve sevgiyle karşılarız” dedi.
SÖZLERİNİ TUTMALILAR
AB’den Türkiye hakkında gelen negatif hiçbir şeye Macaristan’ın imza atmadığına dikkat çeken Bakan Peter Szijjarto sözlerini şöyle sürdürdü: “Birleşmiş Milletler’de de Türkiye aleyhine alınan kararların yayımlanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bize göre AB mültecilerle ilgili verdiği sözleri yerine getirmeli. 3 milyar Euro söz verdik, ödesinler. AB, Türkiye hakkında saygısızlık yaptı. Vizesiz seyahat ile mültecilerin durumu ortak bir konu. Biz AB’ye vize olayında söz vermeyin, Türkiye yalan söylemeyin, kandırmayın, dedik. Onlar söz verdi ve sözünü tutmadı. Türkiye üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdi. Ayrıca verdikleri maddi karar desteğini de acilen yerine getirmeleri konusunda AB’ye baskı yapıyoruz.”
AB kendilerine saldırı olunca terör sayıyor
FETÖ terör örgütü hakkında da açıklamalarda bulunan Szijjarto, “AB ülkeleri arkasında duruyorlar mı bilmiyorum. Bence Batı Avrupa politik olarak bunu yapıyor. Bu konuyla ilgili bir şey söylemek istemiyorlar. Çünkü onlar sadece kendilerine saldıranı terör örgütü olarak görüyorlar. Türkiye ile terör örgütleri konusunda dayanışma içinde değiller. Bu nedenle bize göre terör örgütü ile darbe girişimi arasında fark yoktur” dedi.
Şirketlere büyük destek
MACARİSTAN ekonomisinin şu anda farklı bir boyuta taşındığı bilgisini veren Szijjarto, “Yenir bir yola girdik. Geçen yıllarda iyi bir üretim ülkesi olduğumuzu kanıtladık, şimdi de iyi bir Ar-Ge ülkesi olduğumuzu kanıtlayacağız. Ülkemizde Ar-Ge çalışması yapacakların yaptıkları bütçenin iki katını o şirketler vergiden düşecek. Yatırım ajansımız da Macaristan genelinde yatırım yapacaklara yatırımın yüzde 50’sin kadar nakit finans kaynağı verecek. Bu AB’den gelen para değil, kendi devletimizden sağlıyoruz. AB’den gelseydi çok bürokratik yollardan geçecekti ancak kendimiz verdiğimiz için çok daha kolay ilerletiyoruz süreci” ifadelerini kullandı.
Batı ülkeleri gaz yolunu engelledi
MACARİSTAN’ın gaz yolunun ülkelerinden geçmesi için çalıştığını kaydeden Peter Szijjarto, “AB Güney Akımı projesini öldürdü. Bu Rusya’dan Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan hattını kapsıyordu. Bu hatta Orta Avrupa’daki küçük enerji şirketlerine iş düşecekti onu engellemek istediler. Aynı kurul Kuzey Akımı’nı engellemek için hiç olumsuz bir adım atmıyor. Çünkü onu Batı Avrupa’nın büyük enerji şirketleri yapacak. Çifte standart uyguladılar. Mevcut durumda bizim güneyden gaz almamız lazım. Biz Ruslarla geçen hafta anlaşma imzaladık. Türk Akımı’nın ikinci hattı, yıllık 16 milyar küp gaz kuzeye çıkacak. Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan’a gelecek. Yeni bir hat yapılmayacak. Bu üçlü hat yenilenecek. Aralarında modern geçişler yapılacak. Bu projeyle Türkiye ile Macaristan arasında güçlü bir enerji hattı oluşacak” diye konuştu.