Son güncelleme: 12:20

Güncelleme Tarihi:

Son güncelleme: 12:20
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2001 00:00



Devlet memurları ile memur emeklileri ve sözleşmeliler, temmuzda yapılacak genel zamma kadar her ay ek zam alabilecek.

Maaşlarına yılın ilk yarısı için yüzde 10 zam yapılan, ancak mart ayı sonunda enflasyonun yüzde 10.7'e ulaşması sonrasında, Bütçe Kanunu gereğince aradaki farkı ''2 puanlık refah payı'' ile birlikte alması gereken devlet memurlarına, 15 Nisan'da zamlı maaş verilecek.

Söz konusu zam, 31 Aralık tarihi itibariyle maaşlara yüzde 2.7, mart ayı maaşlarına ise yüzde 2.5 olarak yansıyacak. Katsayılar, nisan ayı maaşlarını marta göre yüzde 2.5 arttıracak şekilde yeniden belirlenecek. Bu şekilde toplam zam oranı, yüzde 10'dan 12.7'ye yükselecek.

TEMMUZ'A KADAR AYLIK ZAM

Ancak zam uygulaması bununla bitmiyor. Bütçe Kanunu'nun ilgili hükmü uyarınca yıl içinde hangi ay memur maaş zammı, dönem enflasyonunun altında kalırsa, aradaki farkın 2 puanlık refah zammıyla birlikte maaşlara yansıtılması gerekiyor.

Bu durumda aylık enflasyonun yüksek çıkması beklenen nisan ve mayıs aylarının ardından da memura ek zam ihtiyacı doğacak.

Nisan ayı enflasyonu yüzde 2 çıkarsa, 4 aylık enflasyon, ek zamla yüzde 12.7'ye ulaşacak memur maaş artışını geride bırakacak. Bu durumda 15 Mayıs'ta memura 'refah payı' ile birlikte yeniden yüzde 2.1'lik bir fark verilmesi gerekecek. Aylık enflasyona paralel bu fark da büyüyecek.

Mayıs ayı enflasyonu da aynı tabloyu ortaya çıkaracak. Bu ayda da aylık enflasyon yüzde 2 olduğunda, 15 Haziran'da memur yine zamlı maaş alacak.

TEMMUZ'DA YARIYIL ZAMMI

Temmuz ayında ise memur maaşlarına yılın ikinci 6 aylık dönemine ilişkin genel zam yapılacak. Bu zammın ardından da bu yıl içinde yapılan toplam zam, enflasyonun altına düştüğünde, Bütçe Kanunu'nun ''aradaki fark artı 2 puanlık refah zammı'' ilkesi devreye girecek.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, mevcut hükümler uyarınca maaş katsayılarının temmuza kadar enflasyon farkı artı 2 puanlık refah payı dışında arttırılamayacağını belirtiyor. Memura daha yüksek bir ara zam için ise kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor.

Maliyeciler, bütçedeki düzenlemenin, enflasyonun maaş artışını aşması halinde her ay bu durumu telafi zammına imkan verdiğini, bu şekilde memurların da enflasyona ezdirilmediğini ifade ediyor. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!