Güncelleme Tarihi:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), haftalık gösterge repo faizinde 500 baz puan artışa gitti.
TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 30,00'dan yüzde 35,00'e yükseltildi.
TCMB, bir önceki toplantısında 500 baz puan artışa giderken, Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığa geldiğinden bu yana toplam 2150 baz puan artış gerçekleştirildi.
TCMB'nin bir sonraki toplantısı 23 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek.
Toplantıdan sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 30’dan yüzde 35 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.
Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.
Enflasyon yılın üçüncü çeyreğinde öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişi önemli ölçüde tamamlanmıştır. Yurt içi talepteki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulma ise enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği öngörülürken, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleneceği de değerlendirilmiştir. Öte yandan, jeopolitik gelişmeler, enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturmaktadır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.
Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki dengeli seyir, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.
Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.
Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlemektedir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.
Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.
Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."
"ENFLASYONDA BASKI OLDUĞU HİSSEDİLİYOR"
Doç. Dr. Yüksel Okşak - Akademisyen
Ortodoks para politikası devam ediyor. Enflasyona ne kadar yakınsarsanız piyasalardaki etkisini azaltmış olursunuz. İsrail-Filistin'dekiler altını etkiliyor ama faizde önümüzdeki aya ilişkin bekle gör politikası görebilir. Enflasyon tarafında baskı olduğunu hissediyor ki hem fikirim. 62-63 bandında enflasyonla kapatabiliriz. Merkez Bankamız kararlı duruşu sürdürüyor. Küresel risklere göre pozisyon alınacak. İsrail gelişmesiyle ilgili piyasada haberler geliyor. Başka bir devlet bu sürecin içine girilecek mi? Sahaya girilecek mi? Kara harekatına birileri bulaşacak mı? Türkiye'nin sıcak para beklentileri. Uluslararası ilişkiler olsa da sonuçları olacak. İsveç'i reddetmemiz. Merkez Bankası'nın bir ay sonra alacağı karara, kararlılığı nasıl sürdürecek sorusuna cevap olacak. İsveç'e biz hayır dersek, Filistin'de kara harekatı olması durumunda daha gevşek politika izleyebiliriz. NATO'da evet çıkması, kara harekatı olmaması, ateşkes gibi hayata geçerse merkez bankasının kararlılıkla devam edeceği düşüncesindeyim.
MAAŞLARA YANSIMASI NE OLACAK?
Ücretler noktasında son yüksek artışlar yapılabilecek diyebiliriz. Enflasyon gerileyecek. Enflasyon farkı+refah artışı yapılarak vatandaş enflasyona karşı ezdirilmedi. Yüzde 38'ler seviyesinde artış yapılacağını bekliyoruz. Memur ve memur emeklilerinde yüzde 50 civarında artış yapılacak. Özel sektöre ne olacak, biraz daha olumsuz olabilecek. AB'nin kötü olduğu dönemde işverenlerin bunu sırtlaması zor olabilir. Yeni düzenleme bekliyoruz. 16 bin bandına yaklaşacağını tahmin edebiliriz asgari ücretin. Vergi yükü var. Asgari ücretler kadar kısmından vergi alınmıyor. 11400 lira üzerinden vergi alınmıyor. Ücretler çok erken vergi dilimine giriyor. Ücretlerin vergi oranının sabitlenmesi. 2024 ortasından itibaren dezenflasyona girilmesini bekliyoruz. Şirket gideri düşük vergi veriyorsa, ücretlerde gideri varsa, elde ettiği gelirden giderleri düşerse vergide adilliğe gidebiliriz ki buna dair işaretler var.