Güncelleme Tarihi:
Martta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,04 düşerken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,40 arttı.
Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,46, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,80 oldu.
ZAM ŞAMPİYONU SİVRİ BİBER
Tüketici fiyatları bazında martta en yüksek fiyat artışı yüzde 17,78 ile sivri biberde, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 39,27 ile kabakta görüldü.
AYLIK EN FAZLA ARTIŞ
Aylık en yüksek artış yüzde 1,21 ile sağlık grubunda gerçekleşti.
AYLIK EN BÜYÜK DÜŞÜŞ
Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1,53 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu
Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 0,28 ve haberleşmede yüzde 0,10 düşüş gerçekleşti.
BAŞTÜRK: ENFLASYONU DÜŞÜREN KALEMLER GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER
ALB Foreks’ten Rıdvan Baştürk, enflasyon değerlendirmesinde, “Enflasyonu etkileyen en önemli kalemlerden gıda ve alkolsüz içecekler aylık bazda yüzde 1,53 ile en fazla gerileme gösteren kalem oldu. Gıdadaki geri çekilmede hükümetin kırmızı et fiyatlarındaki müdahalelerinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Yıllık bazda en fazla yükseliş ise yüzde 12,79 ile alkollü içecekler ve tütün kaleminde yaşandı. Ana harcama gruplarında üretimin artırılması ve desteklenmesi; kurda istikrarı sağlayacak güvenin tesis edilmesi ve Merkez Bankası’nın müdahale serbestisine sahip olması kısa vadede enflasyonu tek hanelerde tutmak için yapılabilecekler arasında yer alıyor” dedi.
YILLIK EN FAZLA ARTIŞ
Yıllık en fazla artış yüzde 12,79 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.
TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler (%12,39), lokanta ve oteller (yüzde 12,26), ev eşyası (yüzde 11,09), eğlence ve kültür (yüzde 9,60) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
GENEL FİYAT HAREKETLERİ
Mart 2016’da endekste kapsanan 417 maddeden; 45 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 245 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 127 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.