Son dakika... İstanbul Havalimanı için tarihi tören yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İstanbul Havalimanı için tarihi tören yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2018 17:30

İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk fazı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle bugün hizmete açılıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen üst düzey konukların katıldığı açılış töreni başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması öncesinde TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve İGA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İlk olarak TBMM Başkanı Binali Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu. 

TBMM Başkanı Binali Yıldırım'dan önemli açıklamalar;

* Yeni İstanbul Havalimanı'nın açılışında sizleri hürmet ve muhabbetle selamlıyorum. Bugün Endonezya'da uçak kazası oldu hayatını kaybeden insanlar var. Dost ve kardeş Endonezya halkının başı sağolsun diyorum, baş sağlığı diliyorum. 

* Bugün iki mutluluğu bir arada yaşıyoruz. Kuruluşunun 95. yılında Cumhuriyet'in şanına yakışan bu eser ülkemiz, milletimiz için hayırlı olsun. Liderlik eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a milletim adına şükranlarımı sunuyorum. İnşaatına, planlanmasına kadar her etabında Bakan ve Başbakan yer almış birisi olarak farklı bir heyecan yaşıyorum. 

* Bu projede yer alanları 42 ay gibi bir sürede ortaya çıkardıkları için teşekkür ediyorum. Yapım süresinde kararlılıkla yollarına devam ettiler ve çalıştılar. Bu eserin isimsiz kahramanları mimarlar ve mühendisler, gece gündüz çalışan işçilerimiz emekçilerimizdir. En büyük tebriği onların hak ettiğini ifade ediyor, büyük bir alkış istiyorum. Milletimizin adını medeniyet tarihine yazan bir eser meydana getirdiniz Sayın Cumhurbaşkanım.

Son dakika... İstanbul Havalimanı için tarihi tören yapıldı

*Projenin gerçekleştirilmeyeceği öne sürülmüştü, inşaata başlarken kaynak bulunamayacağı söylenmiş, acımasız eleştiriler olmuştu. Çalışmaktan uslanmadık, eleştirilerden yılmadık, hamdolsun bugünlere ulaştık. 3. Havalimanı inşa edeceğimiz bu alanda 2011'li yılları dün gibi hatırlıyorum. Burada arazi delik deşik oldu, bu arazide havalimanı nasıl olur demiştiniz, biz burada sadece havalimanı yapmayacağız, araziyi de tedavi edip, en güzel arazi yapacağım demiştim, sağolun kabul ettiniz. Bütün zorlukları bize unutturdu. 

Haberin Devamı

* Zorluklar karşısında pes etmek sizin mizacınıza uymuyor, 15 Temmuz'da, 17-25 Aralık'ta, Gezi Olayları'nda bunu gördük. Bu anlayışla çalıştık bugünlere geldik. Bölünmüş yollar, şehir hastaneleri gibi bu eserlerle şüphesiz iftihar ediyoruz. Bu eser istikbalimizin güneşi oluyor. Bu havalimanı hedeflerimizi gerçeğe dönüştüren bir eser olarak bugün burada karşımızda duruyor. Ülkemiz yeni eserlerle çağı yakalamaya devam edecek.

Haberin Devamı

* Yeni havalimanımızın bu duygularla açılışı dolayısı ile bu mutluluğa ortak olmak için gelen bakanlara, konut devlet başkanlarına, halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

Son dakika... İstanbul Havalimanı için tarihi tören yapıldı

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan açıklamasından notlar;

* Bugün de Cumhuriyetimizi taçlandıran havalimanımızın açılışının heyecanını yaşıyoruz. Bizi yalnız bırakmayan dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Her aşamasında yer alan projenin mimarı ve öncüsü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Sayın Meclis Başkanımız Binali Beyefendiye ve önceki bakanlarımıza da şükranlarımı sunuyorum. Sayın Cumhurbaşkanım değerli konuklar kıtaları birbirine bağlayan havalimanımızın birinci etabını tamamlayarak teslim ediyoruz. 

Haberin Devamı

* Bu havalimanının bulunduğu alan atıl maden ocakları çukurlarıyla doluydu. Burayı güzel bir alana çevirmek başlı başına bir olaydı. Bununla yetinmeyen hayal edilemeyenleri yapan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sayesinde bu zafer alanı oluştu. Yılda 90 milyon yolcuya tamamlandığında ise 200 milyon yolcuya hizmet verecek. 300'den fazla uçuş noktası ile en büyük havacılık merkezlerinden biri olacak. 

İGA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'in konuşmasından notlar;

* Bu sadece havalimanı değil sözünüz bizim ışığımız oldu. Siz çıtayı yükseltmeyi seven bir lidersiniz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de söylediği gibi Cumhuriyetimizi ilerletmek için sizin de yardımınızla azim ve heyecanla sürdürüyoruz. Bugün açılışını yaptığımız faza 7,5 milyar euro yatırdık. Böyle bir açılışı yaptığım için Allah'ıma hamdolsun. Sayın Cumhurbaşkanım eşsiz vizyonunuzla Yeni Havalimanı çok büyük alan üzerinde 6 bağımsız pist olarak tasarlandı. 200 milyona çıkmak için hiçbir engel yok. 

Haberin Devamı

Son dakika... İstanbul Havalimanı için tarihi tören yapıldı

TÖRENDEN NOTLAR

GOLF ARABASI KULLANDI, UÇUŞ KARTI ALDI

Erdoğan burada davetlileri selamladıktan sonra ’buggy’ isimli golf aracına eşi Emine Erdoğan ile birlikte bindi. Aracı kullanan Erdoğan havalimanın içinde kısa bir tur attı. Erdoğan golf aracıyla bilet kontuarına gelerek Ankara için temsili uçuş kartı aldı. Erdoğan ve beraberindekiler tören alanına geldi.

Sunuculuğunu, oyuncu Oktay Kaynarca ve sunucu Burcu Esmersoy’un yaptığı tarihi tören kurulan dev sahnede mini bir konser ile başladı. Konserin ardından havalimanın tanıtım filmi gösterildi.

Son dakika... İstanbul Havalimanı için tarihi tören yapıldı

KATILIMCILAR

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay, Revna Demırören, kızı Yelda Demirören ve işadamı Kıvanç Oktay, Demirören Medya Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal, İGA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Dağıstanlı boksör Habib Nurmagomedov, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, sanatçılar Yavuz Bingöl, Hülya Koçyiğit, Muazzez Ersoy da katıldı.

YABANCI KATILIMCILAR

Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Prof. Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı (Başbakan) Dr. Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve İletişimden Sorumlu Bakanı, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani (heyet başkanı), İran Dışişleri Bakanı Dr. Muhammed Cevad Zarif (heyet başkanı), Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah katıldı. Açılışta, ayrıca birçok ülkenin ulaştırma bakanları ile konuk devlet ve hükümet başkanlarına eşlik eden dışişleri bakanları da yer aldı.

Son dakika... İstanbul Havalimanı için tarihi tören yapıldı

TFF BAŞKANI YILDIRIM DEMİRÖREN TÖRENE KATILDI

Törene TFF Başkanı Yıldırım Demirören eşi Revna Demirören ve kızı Yelda Demirören, Demirören Holding Başkan Yardımcısı Meltem Demirören ve eşi iş adamı Kıvanç Oktay, Demirören Medya Grubu Başkanı ve Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal da katıldılar.

Son dakika... İstanbul Havalimanı için tarihi tören yapıldı

Son dakika... İstanbul Havalimanı için tarihi tören yapıldı

Son dakika... İstanbul Havalimanı için tarihi tören yapıldı

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

BAKMADAN GEÇME!