Güncelleme Tarihi:
Uluslararası piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına kilitlenmiş durumdaydı. ABD'de merkez bankası Fed'in karar organı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki gün süren politika toplantısını tamamladı.
Fed Başkanı Janet Yellen'in görevinden ayrılmadan önceki son toplantısında açıklanan faiz oranı 25 baz puan artırılarak, yüzde 1,25-1,50 aralığına yükseltildi. Fed toplantısının ardından, politika yapıcıların 2018 yılında üç kez faiz artırımına gidilmesini öngördüğü belirtildi.
Fed tarafından yapılan açıklamada; "Kasırgalarla ilgili dalgalamaların ortalaması alındığında, istihdam artışı sağlam ve işsizlik oranı daha da düştü," denildi ve enflasyonun kısa vadede Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında kalmaya devam edeceği, ancak orta vadede hedef yakınlarında "istikrar" bulacağı kaydedildi.
Açıklamada Fed önceki açıklamasında bahsettiği işgücü piyasasının daha da güçlenmesini beklediği yolundaki söylemine yer vermedi. Bunun yerine, para politikasının işgücü piyasasının "güçlü kalmasına" yardımcı olacağı söylemine yer verdi. Bu durum, Fed yetkililerinin, işgücü piyasasındaki iyileşmenin yavaşlamasını beklediklerini işaret ediyor.
2'ye karşı yedi oy ile alınan bu kararda, politika sıkılaştırmasına ek olarak, Fed ayrıca, merkez bankası bilançosundaki aylık daraltmanın, daha önce programlandığı üzere, Ocak ayından itibaren 10 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarılacağını teyit etti.
Fed, açıklamasında, "Kasırgalarla ilgili aksaklıklar ve bunların giderilmesi, son aylarda ekonomik faaliyeti, istihdam ve enflasyonu etkiledi, ancak ulusal ekonomi için görünümü somut bir şekilde değiştirmedi," dedi ve FOMC'nin "ekonomiye yönelik kısa vadeli risklerin büyük ölçüde dengeli olduğu, ancak komitenin enflasyondaki gelişmeleri yakında izlediği" şeklinde Haziran ayından bu yana kullandığı söylemini tekrarladı.
FED, BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ
ABD Merkez Bankası (Fed), yetkilileri ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerini yükseltti. Fed'in açıkladığı 'Ekonomik Projeksiyon' raporuna göre, 2017 yılı için büyüme tahmini yüzde 2,4'ten yüzde 2,5'e çıktı. Banka gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 2,1'den 2,5'e, 2019 beklentisini yüzde 2'den yüzde 2,1'e, 2020 tahminini yüzde 1,8'den yüzde 2'ye çıkardı. Uzun dönem beklentisini yüzde 1,8 olarak bırakıldı. Banka'nın bu yıl için işsizlik oranı tahmini yüzde 4,3'ten yüzde 4,1'e, 2018 ve 2019 beklentisi yüzde 4,1'den yüzde 3,9'a çekildi.
Banka 2020 için yüzde 4,2 olan işsizlik oranı tahminini yüzde 4'e revize ederken, uzun dönem tahminini yüzde 4,6 olarak korudu. Bankanın PCE enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 1,6'dan yüzde 1,7'ye revize edilirken, 2018 tahmini yüzde 1,9, 2019, 2020 ve uzun dönem tahmini yüzde 2,0 olarak kaldı. Çekirdek PCE için tahmin bu yıl için yüzde 1,5, 2018 için yüzde 1,9, 2019 ve 2020 tahmini yüzde 2,0 olarak kaldı. Banka yetkililerinin bu yıl için faiz tahmini yüzde 1,4, gelecek yıl için yüzde 2,1, 2019 yılı için yüzde 2,7 olarak bıraktı. 2020 tahmini yüzde 2,9'dan yüzde 3,1'e çıkarıldı. Uzun dönem için tahmin yüzde 2,8 olarak kaldı.
"FAİZ ARTIŞI, KADEMELİ SIKILAŞTIRMAYI GARANTİLEDİ"
Fed Başkanı Janet Yellen, faiz kararı sonrası düzenlediği basın toplantısında, faiz artırımının kademeli sıkılaştırmanın garantilendiğini gösterdiğini söyledi. Yellen, kademeli sıkılaştırmanın güçlü işgücü piyasasını sürdüreceğini ve enflasyonun tekrar hedefe yükselmesine yardımcı olacağını kaydetti.
Yellen, vergi politikasındaki değişikliğin ekonomik faaliyete bir miktar destek sağlayacağını belirtti. Yellen, açıklamada işgücü piyasasına ilişkin yapılan değişikliğin komitenin işgücü piyasasının güçlü kalacağını, ancak artışların ılımlı olabileceğimi düşündüğünü gösterdiğini ifade etti. Yellen, Fed'in halen gösterge faizde kademeli artış beklediğini sözlerine ekledi. Yellen, bunun son basın toplantısı olduğunu ve Jerome Powell'ın başkanlığına "yumuşak geçiş" istediğini belirtti.
DOLAR NE TEPKİ VERDİ?
Yeni güne hafif düşüşle 3.83 seviyelerinde başlayan dolar, gün içinde 3.85'i aşmıştı. Akşamki Fed kararı öncesi dolar, 3.83 seviyelerinden 3.85'e tekrar yükseldi. Sonrasında ise dolar/TL kuru 3.82 seviyesine kadar gevşedi. Dolar Fed'in faiz kararına ise herhangi bir tepki vermedi. Ancak Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamaları sonrasında 3,81 seviyesine kadar geriledi. Euro 4.51 seviyesindeyken, dolar/euro kuru ise 1,18 seviyesini gördü.
FED BİR DÖNÜM NOKTASINA İMZA ATTI
Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Gürses Fed'in kararını yorumladı. Gürses; "Fed’in bu toplantısı; hem faiz artırdığı, hem de bilanço daralttığı ilk ay oldu. Bir dönüm noktası. Fed toplantısından şu sonuçlar çıktı; birincisi, faizi 0.25 puan artırdı. İkincisi, üyelerin gelecek için faiz tahminlerinden, 2018 için en az üç faiz artışı olabileceği görünüyor. Bu; 2018 sonuna faizlerin 2.25’e çıkması demek. Üçüncüsü, enflasyon tahmini değiştirmezken, büyüme tahmini hatırı sayılır biçimde yukarı çekti; Fed Eylülde 2018 büyümesini yüzde 1.7–yüzde 2.6 Aralığında görürken, şimdi yüzde 2.2– yüzde 2.8 aralığına çekti. Fed enflasyonun orta vadede yüzde 2’yi göreceğini açıklamasına ekledi. Eğer enflasyon hızlı biçimde dönerse Fed’in daha hızlı faiz artıracağını, yani bir yıl içinde daha fazla sayıda ya da 0.50 puanlık dilimlerle faiz artırabileceğini hesaba katmak gerekir." açıklamasında bulundu.
Gürses Fed'in bu ay düzenlemiş olduğu toplantının en önemli farkını ise şöyle ifade etti; "Bu ayki Fed toplantısının en önemli farkı; hem faiz artırdı, hem de önceden planlandığı gibi bilançosundaki ABD Hazine kağıtlarının miktarında azaltacağı miktarı artırdı. Fed Aralıkta 10 milyar aşan kağıdı yeniden yerine koyacağını söylerken, Ocakta 20 milyarı aşan kağıdı yenileyecek. Anlamı: Bu ay 10 milyar dolarlık kağıdı itfa ederken, Ocakta 20 milyar doları itfa ederek piyasadan çekecek."
FED ARTIŞA BAŞLADI KARAR SIRASI MERKEZ’DE
Hürriyet Gazetesi yazarı Erdal Sağlam Fed'in kararını yorumladı. Sağlam; "ABD Merkez Bankası FED uzun süredir beklenen faiz artışını dün geçekleştirdi. 25 baz puanlık bu artıştan sonra 2018 yılında üç kez daha aynı oranda artış yapması bekleniyor. FED kararının ardından bugün Avrupa Merkez Bankası ECB ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bugün faiz kararlarını açıklaması bekleniyor. ECB’nin bu toplantıda faiz artırmayacağı beklentisi hakim. Bizim Merkez Bankası’nın ise faiz artışı yapması, FED kararından sonra, hemen hemen kesinleşmiş görünüyor. Piyasa beklentilerindeki ağırlık geç likidite penceresi oranlarında Merkez Bankası’nın 1 puanlık artış yapacağı yönünde. Faiz koridorunda ise bir değişiklik beklenmezken, özellikle haftalık faizlerde artış yapılması halinde, faiz kararının etkisini güçlendireceği konuşuluyor. İç piyasada kurlarda yaşanan aşırı hareketten sonra Merkez Bankası’nın bugünkü toplantıda faiz artışı yapacağını piyasalara duyurduğu konuşuluyor. Bu el altından yapılan duyurunun ardından kurlarda gerileme başladığını gördük. Özetle; bugün 1 puanlık faiz artışı yapılmasını iç piyasalar satın almış durumda. Bu nedenle faiz artışı yapılmaması, ya da küçük oranlarda yapılması halinde bunun kurlarda yeniden artışa yol açacağı tahmin ediliyor. 1 puanlık faiz artışı yapılması halinde ise piyasanın mevcut seyrini koruması, ancak uluslararası ilişkilere bağlı olarak önümüzdeki dönem yeniden kurlarda artış görülmesinin sürpriz olmayacağını da söyleyebiliriz."
FED BEKLENTİLERİ KARŞILADI
Hürriyet Gazetesi yazarı Zeynel Balcı Fed'in kararını yorumladı. Balcı; "Aralık'ta bir faiz artışı mesajı bir süredir veriliyordu zaten. Bu açıdan sürpriz yok. Ayrıca 2018'de üç faiz artışı beklentisi de korunuyor. Piyasalar bu beklentileri bir süredir fiyatlıyordu.Bu açıdan iyimserliğin sürdüren dış piyasalarda "sınırlı" bir etki beklenebilir. Dışarıya göre biraz daha temkinli ve zayıf görünen iç piyasalarda da benzer etkiler beklenebilir." ifadesinde bulundu.
2018 DOLAR AÇISINDAN ŞAHİN BİR YIL OLACAK
Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Birimi Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal Fed'in kararını Hurriyet.com.tr'ye özel yorumladı. Köksal; "Fed'in aralık ayı FOMC toplantısından çıkan sonuç gösterdi ki mevcut istihdam ve fiyat düzeyleri Fed'i faiz artırımına ikna edebiliyor. Uzunca bir süre iş yatırımlarının zayıflığından yakınan Fed artık bu tarafında toparlanmaya başlamasıyla daha rahat nefes almış durumda. Sene başından bu yana piyasa bazlı enflasyonun düşük kaldığı metinde yer alırken, Yellen'ın sözleri arasında enflasyondaki düşüklüğün geçici olduğu yönünde tamamlayıcı laf geldi. Buna rağmen projeksiyonda gördük ki FOMC üyelerinin enflasyon konusundaki merkezi eğilimi 0,1 puan gerileyerek 1,7-1,9 aralığına gerilemiş. Ancak işsizlik ve büyüme beklentileri güçlendirilmiş. Vergi reformunun farklı taslaklar da olsa temsilciler meclisi ve senatoda onaylanmasıyla, Trump'a bağlı olmaktan çıkıp, çoğunluk kararı oldu. Bu nedenle Trump yönetiminde siyasi riskler devam ediyor olsa da bu sefer Fed'in karar metnine siyasi ikilem olarak yansımadı. Enflasyon beklentilerini yükseltecek gelişmeler yaşanması halinde 2018 dolar açısından şahin bir yıl olabilir. Fed'de başkan değişecek olmasına rağmen, Powell Yellen'ın ekonomi anlayışının devamı olarak görülüyor. 2018'de 3 faiz artış beklentileri piyasa dengelerini ve Fed'in kredibilitesini zorlamayacak türden. Bu nedenle Fed'in doğru iletişimi piyasayı sarsmamaya devam ediyor. GOÜ para birimleri Fed'in faiz kararı sonrası hasar görmedi." ifadesinde bulundu.
YELLEN’A VEDA EDERKEN FED DE KADEMELİ SIKILAŞMA ROTASINI DA ORTAYA KOYDU
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan Fed'in kararını Hurriyet.com.tr'ye özel yorumladı. Erkan; "Elbette Fed’in ders niteliğinde olan piyasa iletişimi çerçevesinde herkes tarafından beklenen bu faiz artışı sürpriz olmamakla beraber, iki FOMC üyesi Chicago Fed Başkanı Evans ve Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’nin karara serh koyduğunu görüyoruz. 2018’de oy vermeyecek olan bu Başkanlar’ın temel argümanı da enflasyonun halen düşük olduğu ve faizlerin olduğu yerde kalması gerektiği yönünde. Bunun dışında Fed’in işsizlik ve enflasyon beklentilerinde büyük bir değişiklik söz konusu değilken büyüme beklentilerinde 2018 için yapılan yüzde 2,1’den, yüzde 2,5’e revizyon dikkat çekiyor. GSYH beklentisindeki yukarı yönlü değişim Trump’ın mali ajandasından ileri geliyor, ancak tam anlamıyla beklentilere yedirildiğini söylemek de zor. Fed kararı açıklanmadan dakikalar önce Temsilciler Meclisi ve Senato Cumhuriyetçileri’nin ortak vergi tasarısı üzerinde anlaştıkları haberi geldi. Buna göre kurumlar vergisinin yüzde 35’ten yüzde 21’e inmesi 2018’de yasalaşacak. Tabii Alabama’da alınan seçim yenilgisi nedeniyle Cumhuriyetçiler Senato’da bir koltuk kaybetti ve koltuk değişimi gerçekleşmeden Noel’den önce vergi planı işi bitirilmek isteniyor. Bunun büyümeye etkisi Fed tarafından hesaba katılmış görünüyor. Bununla beraber enflasyon beklentilerinin revize edilmemesi ve bugün gelen Kasım ayı TÜFE’si itibariyle henüz tüketici fiyatlarında istenen ivmenin yakalanamamış olması bazı soru işaretleri getiriyor. Bu yüzden 3 olan 2018 faiz artırımı sayısı beklentisi değişmedi ve nokta grafiği 3 faiz artırım pozisyonunda kalmaya devam etti. En bariz hareket 2020’ye ilişkin; medyan fonlama oranı beklentisi yüzde 2,75’ten yüzde 3,063’e gelmiş. Çekirdek PCE’yi referans alırsak, enflasyon beklentisi 2018 için yüzde 1,9, 2019 için yüzde 2 seviyesinde tutulmuş, yani Fed hedefe 2019 yılında varmayı bekliyor. 2018 ve 2019 için yüzde 3,9’a, 2020 için ise yüzde 4’e indirilen işsizlik oranı beklentileri çerçevesinde istihdam piyasasında iyileşme devam edecek görünüyor. Ancak düşük işsizlik oranının Philips kuralı gereğince neden enflasyona halen yansıyamadığını Fed açık seçik bir şekilde ortaya koyamıyor. Ancak görünen o ki, teori eninde sonunda galip gelecek ve enflasyonda artış zaman içinde gerçekleşecek. Özellikle Trump paketi etkisi büyümeye yansıdığında, ekonomideki bu ivme ile enflasyonda da artışın eninde sonunda gerçekleşeceği düşünülüyor. Bugüne kadar her türlü soruya iktisat temelleri içerisinde doğru cevaplar veren Janet Yellen, her ne kadar 31 Ocak’taki FOMC toplantısında da koltukta olacak olmasına rağmen son kez FOMC basın toplantısına çıktı. Konuşmasında öne çıkan satır başlarından birisi, vergi değişikliklerinin ekonomiye etkisinin henüz belirsiz olduğu yönünde. Dolayısıyla GSYH revizyonunda paketin geçmesinin ardından Mart 2018 FOMC’sinde de bazı revizyonlar söz konusu olabilir. Artı olarak, 2017’ye girişte 3 faiz artırımına piyasayı inandıramayan Fed’in, bu sefer ekonomik gerçekler ve beklentiler ışığında piyasa açısından daha ikna edici olduğunu; bu yüzden piyasa beklentisi dışına çıkmamakla güvercin, açıklama bazlı olarak ise şahin olduğu yorumunda bulunuyorum. Fed opsiyonları Mart 2018 FOMC’si için yüzde 63 faiz artırım ihtimali ortaya koyuyor. Hatırlarsak bu toplantı için de Eylül’de beklentiler aşağı yukarı bu seviyedeydi. Özetle ABD ekonomisi daha iyi durumda ve Fed gelecek yıl kademeli sıkılaşma patikası çerçevesinde faiz artırımlarına devam edecek görünüyor. " ifadesinde bulundu.
Erkan; "Fed beklendiği gibi 25 baz puanlık faiz artışı yaptı ve fonlama oranını yüzde 1,50’ye getirdi. Elbette Fed’in ders niteliğinde olan piyasa iletişimi çerçevesinde herkes tarafından beklenen bu faiz artışı sürpriz olmamakla beraber, iki FOMC üyesi Chicago Fed Başkanı Evans ve Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’nin karara serh koyduğunu görüyoruz. 2018’de oy vermeyecek olan bu Başkanlar’ın temel argümanı da enflasyonun halen düşük olduğu ve faizlerin olduğu yerde kalması gerektiği yönünde. Bunun dışında Fed’in işsizlik ve enflasyon beklentilerinde büyük bir değişiklik söz konusu değilken büyüme beklentilerinde 2018 için yapılan yüzde 2,1’den yüzde 2,5’e revizyon dikkat çekiyor. GSYH beklentisindeki yukarı yönlü değişim Trump’ın mali ajandasından ileri geliyor, ancak tam anlamıyla beklentilere yedirildiğini söylemek de zor. Fed kararı açıklanmadan dakikalar önce Temsilciler Meclisi ve Senato Cumhuriyetçileri’nin ortak vergi tasarısı üzerinde anlaştıkları haberi geldi. Buna göre kurumlar vergisinin yüzde 35’ten yüzde 21’e inmesi 2018’de yasalaşacak. Tabii Alabama’da alınan seçim yenilgisi nedeniyle Cumhuriyetçiler Senato’da bir koltuk kaybetti ve koltuk değişimi gerçekleşmeden Noel’den önce vergi planı işi bitirilmek isteniyor. Bunun büyümeye etkisi Fed tarafından hesaba katılmış görünüyor. Bununla beraber enflasyon beklentilerinin revize edilmemesi ve bugün gelen Kasım ayı TÜFE’si itibariyle henüz tüketici fiyatlarında istenen ivmenin yakalanamamış olması bazı soru işaretleri getiriyor. Bu yüzden 3 olan 2018 faiz artırımı sayısı beklentisi değişmedi ve nokta grafiği 3 faiz artırım pozisyonunda kalmaya devam etti. En bariz hareket 2020’ye ilişkin; medyan fonlama oranı beklentisi yüzde 2,75’ten yüzde 3,063’e gelmiş." şeklinde devam etti.
Erkan sözlerine şunları ekledi; "Çekirdek PCE’yi referans alırsak, enflasyon beklentisi 2018 için yüzde 1,9, 2019 için yüzde 2 seviyesinde tutulmuş, yani Fed hedefe 2019 yılında varmayı bekliyor. 2018 ve 2019 için yüzde 3,9’a, 2020 için ise yüzde 4’e indirilen işsizlik oranı beklentileri çerçevesinde istihdam piyasasında iyileşme devam edecek görünüyor. Ancak düşük işsizlik oranının Philips kuralı gereğince neden enflasyona halen yansıyamadığını Fed açık seçik bir şekilde ortaya koyamıyor. Ancak görünen o ki, teori eninde sonunda galip gelecek ve enflasyonda artış zaman içinde gerçekleşecek. Özellikle Trump paketi etkisi büyümeye yansıdığında, ekonomideki bu ivme ile enflasyonda da artışın eninde sonunda gerçekleşeceği düşünülüyor. Bugüne kadar her türlü soruya iktisat temelleri içerisinde doğru cevaplar veren Janet Yellen, her ne kadar 31 Ocak’taki FOMC toplantısında da koltukta olacak olmasına rağmen son kez FOMC basın toplantısına çıktı. Konuşmasında öne çıkan satır başlarından birisi, vergi değişikliklerinin ekonomiye etkisinin henüz belirsiz olduğu yönünde. Dolayısıyla GSYH revizyonunda paketin geçmesinin ardından Mart 2018 FOMC’sinde de bazı revizyonlar söz konusu olabilir. Artı olarak, 2017’ye girişte 3 faiz artırımına piyasayı inandıramayan Fed’in, bu sefer ekonomik gerçekler ve beklentiler ışığında piyasa açısından daha ikna edici olduğunu; bu yüzden piyasa beklentisi dışına çıkmamakla güvercin, açıklama bazlı olarak ise şahin olduğu yorumunda bulunuyorum. Fed opsiyonları Mart 2018 FOMC’si için yüzde 63 faiz artırım ihtimali ortaya koyuyor. Hatırlarsak bu toplantı için de Eylül’de beklentiler aşağı yukarı bu seviyedeydi. Özetle ABD ekonomisi daha iyi durumda ve Fed gelecek yıl kademeli sıkılaşma patikası çerçevesinde faiz artırımlarına devam edecek görünüyor."
FED’DEN SÜRPRİZ YOK
İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu Fed'in kararını Hurriyet.com.tr'ye özel yorumladı. Turşucu; "ABD Merkez Bankası Fed beklenildiği gibi faizini 25 baz puan arttırdı ve yüzde 1.50 seviyesine çekti. Ekonomik projeksiyonlarda 2018 yılı için 3 faiz artırımı beklentisi korunuyor. Burada bir sürpriz yok. Büyüme konusunda 2018 yılı büyüme beklentisini yüzde 2.1’den yüzde 2.5 seviyesine yukarı yönlü ve işsizlik oranını ise yüzde 4.1’den yüzde 3.9 seviyesine aşağı yönlü revize edilmiş. PCE enflasyon beklentisi ise 2018 yılı için yüzde 1.9 seviyesinde aynı bırakılmış. Genel olarak 2018 yılı için büyüme ve işsizlik konusunda ılımlı bir beklenti olmasına karşılık, enflasyon konusunda hala belirsizlikler bulunuyor. Büyüme ve işsizlikteki olumlu beklentiler, Trump’ın vergi yasalarına yönelik beklentileri yansıtıyor olabilir. 2017 yılı beklentileri yüzde 2.5 büyüme, yüzde 4.1 işsizlik oranı ve yüzde 1.7 PCE enflasyonu şeklinde görülüyor. Ancak piyasalar artık 2018 yılı beklentilerine önem vermekte. Karar metninde önemli bir tonlama yok. Enflasyon konusunda daha güçlü sinyaller olduğu belirtilmiş ancak beklentileri çok etkilememiş. 3 Fed üyesi faiz artırmama yönünde oy kullanmış. Piyasa için beklentilere paralel ve sürprizler içermeyen bir Fed kararı denilebilir. Zaten bu beklentiler piyasada fiyatlanmıştı. Mevcut fiyatlamalarda karar öncesindeki hareketlerin bir düzeltmesi yaşanıyor diyebiliriz. Şu an için dolar bir miktar değer kaybediyor. Bu zaten beklentiler yönünde olan bir gelişmenin realize olmasının bir sonucu ve piyasalarda 2018 yılında daha fazla faiz artırımı gibi bir ihtimal bertaraf edilmiş durumda. Bu Fed kararının sınırlı güvercin olarak algılanmasını sağlamış görünüyor. Fed’den ilk faiz artırımı Mart toplantısında olabilir. Beklentiler zaten şimdilik o yönde bulunuyor. Bu metin Gelişmekte Olan Ülke para birimleri için olumlu olabilir. Bakıldığında TL, Ruble, Real, Zar gibi para birimleri değer kazanıyor. USDTRY 3.82 seviyesine gerilemiş durumda. Kararın GOP’lar için esen ılımlı rüzgarı desteklemeye devam edeceği söylenebilir. USDTRY paritesi 3.8350 seviyesindeki direncinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü hareketler devam edebilir. Yarınki TCMB kararı elbette önemli olacak. Merkez Bankasından piyasa beklentilerini tatmin edici bir hareket gelmesi durumunda dolar kurundaki gevşeme daha aşağı seviyelere doğru devam edebilir. EURUSD paritesi 1.18 seviyesine doğru yükselirken, 1254 seviyesine doğru yükseliş gösteriyor. Piyasalarda sınırlı güvercin bir algı olduğu ortada." açıklamasında bulundu.
BEKLENTİLER DE ARTIŞ YÖNÜNDEYDİ
Federal Açık Piyasa Komitesi'den (FOMC) beklentilerini paylaşan Amerikalı ekonomistler, bankanın politika faizini, güçlü istihdam ve büyüme performansına bağlı olarak 25 baz puan artırmasına zaten garanti gözüyle bakıyordu.
FOMC’nin yılın son toplantısında üçüncü kez faiz artışına gitmesini halihazırda fiyatlamış olan piyasalar ise bankanın faiz kararından ziyade gelecek yıla yönelik faiz projeksiyonlarını merakla bekliyordu. Fed enflasyonun yüzde 2 seviyesinde stabilize olmasını hedefliyordu.
BİR ÖNCEKİ TOPLANTIDA NELER OLMUŞTU?
Fed 1 Kasım’da yaptığı toplantısında ise oy birliği ile aldığı kararda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1.00 - yüzde 1.25 bandında tutmuştu.
GÖREV SÜRESİ 3 ŞUBAT’TA SONA ERİYOR
ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için bankanın Guvernörü Jerome Powell'ı 2 Kasım tarihinde aday göstermişti. Böylelikle ABD Başkanı Trump son 40 yıldır ilk kez bir Fed başkanını ikinci kez aday göstermemiş olmuştu. Powell'ın Fed'in direksiyonuna geçebilmek için Senato'nun da onayını alması gerekiyor.
100 yıllık Fed tarihinin ilk kadını Başkanı olan Janet Yellen'ın görev süresi 3 Şubat 2018'de dolacak. Powell da böylelikle ilk toplantısını Mart ayında yapacak.
GÖZLER GÜN İÇİNDE TÜFE’DEYDİ
ABD'de bugün beklenen bir diğer veri ise TÜFE’ydi. TÜFE beklentiye paralel arttı. ABD'de enflasyon Kasım ayında enerji fiyatlarındaki yükselişle toparlandı. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre TÜFE Kasım'da aylık yüzde 0.4, yıllık yüzde 2.2 ile beklentiye paralel arttı. TÜFE Ekim'de yıllık yüzde 2 artmıştı. Rakamlar, enflasyonun yaz ayındaki duırgunluk sonrası toparlandığına işaret ediyor.
KRİTİK GÜN YARIN
Bugünkü Fed açıklaması sonrası gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) açıklamalarına odaklandı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), yarın yapacağı yılın son toplantısında "sürpriz" bir karara imza atması beklenmiyor. ECB Yönetim Konseyi, yarın Frankfurt’ta toplanacak. Toplantının ardından bankanın faiz kararları açıklanacak. ECB Başkanı Mario Draghi de alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenleyecek. Toplantıda ECB'nin yeni bir tedbir planı açıklaması öngörülmezken, enflasyon dinamiklerine vurgu yapması bekleniyor.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ise yarın saat 14.00'te kararını açıklayacak. TCMB için ise karar faiz oranlarında artış yaşanacağı yönünde.
FED'DEN 2018 BEKLENTİLERİ NE YÖNDE?
BlackRock'ın Asya Pasifik sabit getirili menkul kıymetler başkanı Gregor Carle, firmanın 2018 yılında Fed'in üç kez faiz artırımına gitmesini ve merkez bankalarının politikalarının farklı yönlerde ilerlemesini beklediğini kaydettti. Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de aynı yönde bir fikir açıklamasında bulunmuştu. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investor Service, Fed'in 2018 yılında üç kez faiz artırımına gideceğini öngörüyor. Piyasalarda ise durum farklı. Piyasalar, dokuz ay içerisinde ilk kez Fed'in 2018 yılında iki kez faiz artırmasını bekliyor.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR