Güncelleme Tarihi:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı.
Nisan ayında TÜFE yüzde 0,78 arttı. TÜFE yıllık yüzde 6,57 oldu.
Bu şekilde yıllık enflasyon Mayıs 2013 yılından bu yanaki en düşük seviyeye inmiş oldu.
Reuters'ın yaptığı ankette, TÜFE'de Nisan'da yüzde 1 artış bekleniyordu.
İŞTE ZAM ŞAMPİYONU
Tüketici fiyatları bazında nisanda en yüksek fiyat artışı yüzde 42,79 ile spor müsabakalarına giriş ücretinde, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 53,93 ile sivri biberde görüldü.
ASH: ÇETİNKAYA'NIN ŞANSI
Nomura Bank’ın Gelişen Ülkeler Araştırma Birimi Başkanı Tim Ash, enflasyon rakamları sonrasında geçtiği değerlendirmede, “Çetinkaya bu konuda şanslı görünüyor. Çetinkaya tam da büyük deflasyon trendleri devreye girdiği bir dönemde Merkez Bankası Başkanı oldu. Bu şekilde daha fazla faiz indirimi gelebilir ve Merkez Bankası’nın politikacılarla olan potansiyel sorunlarının önüne geçebilir” dedi.
BAŞTÜRK: FAİZ İNDİRİMLERİ GELEBİLİR
ALB Forex Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk, TÜİK tarafından açıklanan 2016 yılı nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.
Rıdvan Baştürk’e göre, enflasyondaki iyileşme Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin devamını getirebilir.
Baştürk, “Enflasyonda görülen iyileşme neticesinde yeni Başkan Çetinkaya’nın sadeleştirme politikasına devam edeceğiz görüşü destek bulabilir ve bu kapsamda önümüzdeki aylarda Merkez Bankası’ndan faiz indirimlerinin devamı beklenebilir” dedi.
AYLIK EN BÜYÜK ARTIŞ
Aylık en yüksek artış yüzde 12,60 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti
Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Nisan ayında endekste yer alan gruplardan eğitimde yüzde 0,87, eğlence ve kültürde yüzde 0,76, ev eşyasında yüzde 0,70 ve ulaştırmada yüzde 0,62 artış gerçekleşti.
AYLIK DÜŞÜŞ SADECE TEK GRUPTA
Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 1,48 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu
Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Nisan ayında endekste yer alan gruplardan sadece gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 1,48 oranında düşüş gerçekleşti.
YILLIK EN FAZLA ARTIŞ
Yıllık en fazla artış yüzde 12,84 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti
TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller (yüzde 11,35), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 11,25), ev eşyası (yüzde 10,38), sağlık (yüzde 9,58) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.
YURTİÇİ ÜRETİCİ FİYATLARI
Yurt içi üretici fiyatları da Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.52 artış, yılın ilk dört aylık döneminde yüzde 1.27, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.87 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5.47 arttı.