Güncelleme Tarihi:
RESMİ Gazete'de bugün yayınlanan çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dahil edilmesine ilişkin esasları belirleyen yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, BES'ten cayma ve ayrılma hakkını kullanmış olanlar, üç yıl içinde sisteme otomatik olarak bir defalığına tekrar dahil edilecekler.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi bir yıla kadar azaltabilecek veya 5 yıla kadar artırabilecek.
Değişiklik öncesinde sistemden cayma veya ayrılma işlemi gerçekleştiren çalışanlar iki yılda bir tekrar sisteme dahil ediliyordu.
"YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER OLUMLU"
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, genel olarak yapılan değişiklikleri olumlu bulduklarını, muğlak olan alanların netleştirildiğini ve katılımcı şirketlere ikinci şans tanındığını söyledi.
Erkan firmanın yeni kurulmuş olması veya çalışan sayısının artması halinde sisteme girişlerin nasıl olacağının netleştirildiğini belirtti.
Eski mevzuattaki iki yıl uygulamasının üç yıla dönüştürülmesinin katılımcı açısından olumlu olduğunu söyleyen Erkan, "Bu sayede biraz daha zaman kazanılmış oldu. Bir süre daha düşünme şansı olacak dolayısıyla katılımcı açısından olumlu. Ayrıca düzenlemede üç yılın sonunda değil, üç yılın içinde deniyor dolayısıyla illa yılsonunu beklemesi gerekmeyecek" dedi.
Yapılan düzenlemede çalışanların emeklilik planına dahil edilmesine ilişkin geçiş hükümleri de düzenlendi.
Buna göre çalışanlarını otomatik olarak emeklilik planına dahil etmesi gerektiği halde bu yükümlülüğünü yerine getirmemiş olan işverenlere bağlı çalışanlar en geç 2 ay içerisinde ücretlerinden işveren tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal ettiği tarih itibarıyla emeklilik planına dahil edilmiş sayılacak.
Şirketlerin çalışan sayılarına bağlı olarak sisteme faz faz dahil edildiğini hatırlatan Erkan, "Bu çerçevede bir sonraki fazda olmasına rağmen sisteme erken girmiş veya geç girmiş olan şirketler vardı. Şimdi bu şirketlere ceza yerine af getirerek hepsini zamanında sisteme girmiş kabul edecek" dedi ve şöyle devam etti:
"Hala sisteme hiç girmemiş olan şirketler var, örneğin çalışan sayısı 10-49 aralığında olan grupta sisteme girmemiş firma sayısı epey fazla, bunların yüzde 73.4'ü girmişti. Yeni düzenleme ile sisteme girmesi gerektiği halde girmeyen firmalara iki aylık süre veriliyor ve bu süre içinde girmesi halinde yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılıyor. Böylece hiç girmeyenlere bir şans verilmiş oluyor."
Öte yandan ilgili kanunlar kapsamında çalışan sıfatını haiz olmak kaydıyla 18 yaşını doldurmamış çalışanlar da yönetmelik kapsamında emeklilik planına dahil edilecek.
Buna göre 16-18 yaş aralığında olup SGK'ya tabi olanlar da BES'e girebilecek.
Yönetmeliğin 8. maddesine eklenen maddelere göre, çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, emeklilik planına dahil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınacak.
Bu maddenin yayım tarihi olan bugün itibarıyla emeklilik planına dahil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde ise 1 Ocak 2017 tarihi esas alınacak.
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre 14 Aralık itibariyle Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcı sayısı 6.9 milyon, katılımcıların fon tutarı ise devlet katkısı dahil 86.7 milyar TL seviyesinde. Otomatik Katılım Sistemi'nde (OKS) ise çalışan sayısı 5.02 milyon, çalışanların fon tutarı 4.47 milyar TL seviyesinde.
Sektör yetkililerinin geçen yıl yüzde 60-65 civarında olduğunu bildirdiği OKS'deki yüksek cayma oranlarından rahatsız olan hükümet bu oranları düşürmek üzere çeşitli adımlar atıyordu.
Bu çerçevede Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Ağustos'ta Yeni Ekonomi Yaklaşımı'nı açıkladığı toplantıda bireysel emeklilik sistemini yeniden yapılandırarak tasarruf ve sermaye birikimiyle ilgili çok önemli adımlar atacaklarını duyurmuştu.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR