Son dakika... Bakan Pekcan açıkladı: Türkiye'de ilk oldu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Bakan Pekcan açıkladı: Türkiyede ilk oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2020 12:21

Bakan Pekcan, "Tarım-hayvancılık makinaları sektöründeki AgriVirtual, Türkiye'nin hem 3 boyutlu hem de yerli-milli yazılımla yapılan ilk sanal fuarı" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AgriVirtual-Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı'nın 3 farklı özelliğe sahip olduğunu belirterek, "Hem tarım ve hayvancılık makineleri sektöründe uluslararası alanda ilk sanal fuar hem Türkiye'nin ilk 3 boyutlu sanal fuarı hem de kendi yerli ve milli yazılımımızla ilk sanal fuarımız." dedi.

Pekcan, Ticaret Bakanlığının desteğiyle Makine İhracatçıları Birlikleri organizasyonunda Selçuk Üniversitesi tarafından ilk yerli ve milli yazılımla düzenlenen "AgriVirtual-Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı"nın açılışını gerçekleştirdi.

Tüm dünyanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı sağlık alanında olduğu kadar ekonomik sahada da önemli bir mücadele verdiğini ifade eden Pekcan, salgın sürecinde, kişilerin ve ürünlerin dolaşımının kısıtlandığını, yavaşladığını ve ticaretin zorlaştığını söyledi.

Pekcan, normalleşme süreciyle yenilikçi adımların atılması gerektiğinin altını çizerek, "Bugün girişimcilerimizle, ihracatçılarımızla, üniversitemizle birlikte tüm dünyaya örnek olacak önemli bir etkinliği başlatmanın memnuniyetini yaşıyoruz. Ticaret Bakanlığımızın desteği, Makine İhracatçı Birlikleri, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri ve Selçuk Üniversitemizin iş birliği ile bu sanal fuarı düzenledik. AgriVirtual Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı, içinde bulunduğumuz kısıtlayıcı koşullarda dahi bizim Türk insanı olarak üretme ve gelişme azmimizi gösteren çok önemli bir adımdır. Bu sanal fuar aynı zamanda, Türkiye’nin ve Türk üreticisinin yenilikçiliğini, vizyonunu, inovatif kapasitesini ve dijital çağda yer alma becerisini gösteren en güzel örneklerden birisidir." ifadelerini kullandı.

Bu fuarın 3 farklı özelliğe sahip olduğunu belirten Pekcan, "Hem tarım ve hayvancılık makineleri sektöründe uluslararası alanda ilk sanal fuar hem Türkiye'nin ilk 3 boyutlu sanal fuarı hem de kendi yerli ve milli yazılımımızla ilk sanal fuarımız." dedi.

Bakanlığın, salgınla hızlı bir şekilde sanal ticaret heyeti ve sanal fuar uygulamalarını hayata geçirmeye başladığına işaret eden Pekcan, sanal ticaret heyeti programlarına mayıs ayında Özbekistan, Kenya, Hindistan'a ile başladıklarını hatırlattı. Pekcan, Güney Kore, Nijerya, Pakistan, Almanya, Meksika, Kolombiya, Şili, BAE, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman'a da ticaret heyeti programı planladıklarını söyledi.

Pekcan, ilk sanal fuarı Shoe-Dex 2020 Ayakkabı ve Saraciye Fuarı 1-3 Haziran'da Ege İhracatçılar Birliğimiz öncülüğünde başarıyla gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, bu fuarın beklediklerinden de fazla ilgi gördüğünü dile getirdi.

Bugün de Türkiye için stratejik sektörlerden biri olan tarım makineleri sektörü için sanal fuarın açılışını yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten Pekcan, şöyle konuştu:

"Bu fuarımız Selçuk Üniversitesinin mühendislik imkanları ile gerçekleştirilmektedir. Ziyaretçilerin sanal gerçeklik ile üç boyutlu olarak fuar alanında gezmelerine imkan tanınmıştır. Fuarımız bu yönüyle üniversite-sanayi iş birliğinin güzel bir örneğini gözler önüne sermektedir. Firmalarımız, aynı zamanda sanal ortamdaki ziyaretçileriyle, potansiyel müşterileri ile anlık mesajlaşma veya görüntülü görüşme imkanına sahip olacaklar. Bakanlığımızın yurt dışı temsilcilikleri bulundukları ülkelerde sanal fuarımızın duyurusunu yaparak firmaları davet etmekteler. Daha fuar açılmadan fuar web sitemize büyük bir ilgi var. Bugün 61 firmamız katılım göstermektedir. Sanal fuarımız firmalarımıza olduğu kadar, ülkemizin önde gelen tarım/hayvancılık ve makine alanındaki meslek kuruluşları, kooperatif ve üretici birliklerine kendilerini uluslararası piyasada tanıtma adına büyük bir fırsat sunmaktadır."

"DİJİTALLEŞMEYİ HEP EN ÖN PLANDA TUTTUK"

Pekcan, tarım ve hayvancılık makinaları sektörünün 2020 yılı itibarıyla küresel düzeyde yaklaşık 125 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasının öngörüldüğüne dikkati çekerek, Türkiye'nin pazar büyüklüğü bakımından Almanya, İtalya ve Fransa’nın ardından dördüncü sırada olduğunu kaydetti.

Sektörün 2019 yılı itibarıyla 1 milyar dolar ihracat yaptığını anlatan Pekcan, bu rakamın sektörün potansiyelini yansıtmadığını, fuarın bu anlamda yararlı olacağını ifade etti.

Pekcan, Ticaret Bakanlığınca hazırlanan İhracat Ana Planı çerçevesinde rekabetçilik ve katma değeri ile öne çıkan makine sektörünün, hedef sektörlerden birisi olarak belirlendiğine işaret ederek, "Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gıda arz ve güvenliği bakımından sahip olduğu stratejik önemi de göz önünde
bulundurarak, tarım/hayvancılık makinelerinin üretimi, tasarımı ve teknolojisinde daha da ileri noktalara gelmek için hep birlikte çalışmalıyız. Biz bakanlık olarak destek vermeye hazırız." şeklinde konuştu.

Pazara girişte dijital faaliyetleri desteklediklerini anımsatan Pekcan, sanal fuar organizasyonları düzenleyen çatı kuruluşlara 100 bin dolara kadar destek sağladıklarını vurguladı.

Sanal ticaret heyeti ve sanal fuarların önümüzdeki dönemde çeşitlenerek devam etmesini beklediklerinin altını çizen Pekcan, bu konuda TİM ile müşterek çalışmalarının olduğunu bildirdi.

BU HAFTA ETBİS'İ TANITACAĞIZ

Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak sundukları hizmetlerde ve geliştirdikleri projelerde dijitalleşmeyi hep en ön planda tuttuklarını, bundan sonra da ön planda tutmaya devam edeceklerini belirterek, "Ülkemizin dijital ekonomi alanında ilerleme kaydetmesine ve dünyadaki sayılı ülkelerden birisi olmasına katkı sağlama gayretinde ve kararlılığındayız." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Pekcan, e-ticaretle ilgili çalışmaları da sürdürdüklerini ifade ederek, "Bu hafta içinde Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ni (ETBİS) tanıtıp, ülkemizin elektronik ticaretteki ilk resmi verilerini kamuoyu ile paylaşacağız." diye konuştu.

Haberin Devamı

TİM BAŞKANI GÜLLE

Yeni dönemde 'sanal fuarlar' gibi 'sanal ticaret heyetleri' de ayrı bir önem taşıdığını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, " Ticaret heyetlerini pandemi döneminin zorlu koşullarında dahi, sanal ortamda sürdürüyoruz. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla ilkini Özbekistan’la gerçekleştirdiğimiz ticaret heyetlerimize Kenya ve Hindistan’la devam ettik. Önümüzdeki dönemde, gerek ilkleri yaşadığımız bu fuar gibi sanal fuarların gerekse sanal ticaret heyetlerinin sayısı katlanarak artacak." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye'de gerçekleştirilen ilk üç boyutlu sanal fuar olma özelliğini taşıyan Agrivirtual Tarım ve Hayvancılık Makineleri Sanal Fuarı'nda konuşma yaptı. Dünya genelinde normalleşme adımları atılmaya devam etse de birçok sektör pandeminin etkilerini derinden hissetmeye devam ettiğini belirten Gülle, "Küresel ticarette yaşanan daralmadan sonra yaralarımızı, güvenilir tedarik kabiliyetiyle
hızla sarmaya başladık. Türk ihracatçısı, şoklara dayanıklı yapısıyla uluslararası pazarlarda bugün de gücünü kanıtlıyor. Salgın süreci her ne kadar ilk etapta fuarlar ve ticaret heyetlerini sekteye uğratsa da gerek Bakanlığımız gerekse Meclisimiz, birliklerimiz ve ihracatçı firmalar değişen şartlara sağladıkları uyum kabiliyetiyle ticaret heyetlerinin ve fuarların sanal ortamda gerçekleştirilmesi için önemli çalışmalar yaptı. Bilhassa, 2573 sayılı 'Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı sanal fuarcılık sektörü için bir dönüm noktası olarak görüyoruz." dedi.

"BU FUARIN YERLİ VE MİLLİ YAZILIM KULLANILARAK GERÇEKLEŞTİRİLMESİ BİZLERİ GURURLANDIRIYOR"

Bu kararda emeği geçen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a teşekkürlerini sunan TİM Başkanı Gülle, "Bugün ilk kez üç boyutlu olarak Tarım ve hayvancılık makineleri alanında gerçekleştirilen sanal fuar, birçok ilke imza atıyor. Ayrıca, üç boyutlu deneyiminin yanı sıra, firmaların ziyaretçileriyle anlık mesajlaşma ile görüntülü görüşme imkanları sunulması ve dört dilde çeviri hizmeti; fuarın maksimum verimle gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Yine, Ticaret Bakanlığımız desteği ile Orta Anadolu İhracatçıları Birliği tarafından organize edilen bu fuarın yerli ve milli yazılım kullanılarak gerçekleştirilmesi bizleri gururlandırıyor." şeklinde konuştu.

"YAZILIM SEKTÖRÜNÜN GÜCÜNE YÜREKTEN İNANIYORUZ"

Yazılım sektöründe Türkiye'nin birçok büyük başarıya imza attığını ve ilk Unicorn’unu bu sektörden çıkardığının altını çizen Gülle, "Önümüzdeki dönemde de bu başarılar artmaya devam edecektir, yazılım sektörünün gücüne yürekten inanıyoruz. Bunların yanında, fuar stratejik öneme sahip ürünleri kapsaması bakımından da büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

"SON 20 YILDA TRAKTÖR İHRACATI 29 KATINA ÇIKTI"

Haberin Devamı

Tarım makinelerinin; 1 milyar doları aşan ihracatıyla, dış ticaret fazlası verdiğimiz ürünler arasında yer aldığını kaydeden Gülle, "Yine, tarım ve hayvancılıkta kullanılan birçok makinenin ihracatında son yıllarda dikkate değer bir artış yaşanmış durumda. Misal, Son 20 yılda; traktör ihracatı 29 katına, süt sağma makinesi ihracatı 21 katına, çim biçme makinesi ihracatı ise neredeyse 9 katına çıktı. Aynı zamanda tarım makineleri, güvenli gıdaya erişimde ve tarımın ilerlemesinde stratejik bir rol oynamaktadır. Tarımda makineleşme sayesinde, bugün daha az insan gücüyle daha verimli üretim mümkün olabiliyor. Önümüzdeki dönemde, tarım makineleri üreticilerimizin inovatif vizyonu ve efektif çalışmalarıyla üretim ve ihracat rakamlarını tıpkı son 20 yılda olduğu gibi katlayacağına yürekten inanıyoruz." dedi.

"YENİ DÖNEMDE 'SANAL FUARLAR' GİBİ 'SANAL TİCARET HEYETLERİ' DE AYRI BİR ÖNEM TAŞIYOR"

Meclis olarak, ihracatçıların 'yeni normale' adaptasyonları noktasında yapılacak olan her tür 'Yeni Nesil Ticaret Diplomasisi' faaliyetini desteklediklerinin altını çizen TİM Başkanı, "Bu anlamda yeni dönemde 'sanal fuarlar' gibi 'sanal ticaret heyetleri' de ayrı bir önem taşıyor. Ticaret heyetlerini pandemi döneminin zorlu koşullarında dahi, sanal ortamda sürdürüyoruz. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla ilkini Özbekistan’la gerçekleştirdiğimiz ticaret heyetlerimize Kenya ve Hindistan’la devam ettik. Önümüzdeki dönemde, gerek ilkleri yaşadığımız bu fuar gibi sanal fuarların gerekse sanal ticaret heyetlerinin sayısı katlanarak artacak." şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!