Güncelleme Tarihi:
Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'nin demir yolu hikayesini anlatarak, 2002'den sonra bu alana tekrar yoğunlaştıklarını, 2003-2020 yılları arasında, ulaştırma ve iletişim sektörüne yapılan yaklaşık 907,2 milyar liralık yatırımın yüzde 18,6'sını demir yollarına ayırdıklarını, bu alana 169,2 milyar liraya yakın bir harcama gerçekleştirdiklerini söyledi.
Demir yolu ağını 12 bin 83 kilometreye ulaştırdıklarını dile getiren Karaismailoğlu, sinyalli hat uzunluğunu yüzde 155, elektrikli hat uzunluğunu yüzde 176 artırdıklarını söyledi.
Yüksek hızlı tren hatlarıyla sağlanan tasarruflara değinen Karaismailoğlu, bu önemli projeler sayesinde, karbondioksit emisyonu, enerji, zaman ve bakım giderleri açısından, 2019'da 4 milyar 839 milyon lira tasarruf sağladıklarını bildirdi.
"DEMİR YOLU ARAÇLARININ TÜRKİYE'DE ÜRETİLMESİ AMACIYLA YERLİ SANAYİYİ GELİŞTİRİYORUZ"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, demir yolu araçlarının Türkiye'de üretilmesi amacıyla yerli sanayiyi geliştirdiklerini belirterek, Sakarya'da hızlı tren ve metro araçları, Çankırı'da hızlı tren makasları, Sivas, Sakarya, Afyon, Konya ve Ankara'da hızlı tren traversleri, Erzincan'da yerli ray bağlantı malzemeleri üreten tesisler kurduklarını söyledi.
Bugüne kadar 403 adet yeni nesil milli yük vagonunu hizmete verdiklerini dile getiren Karaismailoğlu, 100 adet daha yerli yük vagonu üretip hizmete alacaklarını bildirdi.
Karaismailoğlu, demir yollarında yük ve yolcu taşımacılığı ile manevra hizmetleri için kendi araçlarını ürettiklerini kaydederek, milli dizel elektrikli lokomotifi ve milli elektrikli tren setini ürettiklerini, bunun yanı sıra hibrit lokomotif ve 5MW gücünde milli elektrikli lokomotif projelerinin sürdüğünü anlattı.
Demir yolu taşımacılığında sağlanan ilerlemelerden bahseden Karaismailoğlu, Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun 2023'e kadar Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmini 4,4 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarma hedefine çok önemli katkı sağlayacağını aktardı.
"DEMİR YOLU UZUNLUĞU 16 BİN 675 KİLOMETREYE ÇIKACAK"
Bakan Karaismailoğlu, demir yollarına yapacakları yeni yatırımlarla, Cumhuriyetin 100. yıl dönümüne ilişkin hayata geçirecekleri hedeflere değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel hatlardaki yeni yatırımlarımızla, 12 bin 803 kilometre olan demir yolu uzunluğumuzu 16 bin 675 kilometreye çıkaracağız. Halen 1.213 kilometrelik YHT hattımızla nüfusumuzun yüzde 42'sine verdiğimiz hizmeti, yeni yüksek hızlı tren ve hızlı tren hatlarının tamamlanmasıyla birlikte yurt sathına yayacağız. Mevcutta 175 milyon tren-kilometre olan kapasitemizi, 342 milyon tren-kilometreye ulaştıracağız. Karasal yük taşımacılığında demir yolu payını yüzde 5,15'ten, yüzde 7'ye, 2035'te ise yüzde 22'ye ulaştıracağız."
Karaismailoğlu, 2023 vizyonu doğrultusunda yolcu taşımacılığında demir yolu payını yüzde 1,3'ten yüzde 3,8'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Demir yollarında yolcu ve yük taşımacılığının artırılmasıyla sağlanacak tasarruftan bahseden Karaismailoğlu, ayrıca kazaların ve gürültü kirliliğinin azalacağını anlattı.
"DEMİR YOLLARI REFORMUNU BAŞLATIYORUZ"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, demir yollarında daha önce açıkladıkları Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve 2020-2023 Eylem Planı'ndan bahsederek, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin demir yolları reformunu başlatıyoruz. Demir yollarımızın coğrafi hakimiyet alanını ve kapsamını genişletecek bu reform süreci fiziki bir büyümeyi getirecek. Bunun yanı sıra teknolojik altyapı ve hizmet süreçleri bakımından gelişmiş, dijitalleşmiş, güvenli bir demir yolu ağına sahip olacağız. Yerli ve milli teknolojileri üretmek, hat kapsama alanımızı genişletmek, mevcut hatlarımızı rehabilite etmek, hizmet odaklı, akıllı ve katma değerli taşımacılığı geliştirmek üzere büyük bir hızla çalışıyoruz."
Karaismailoğlu, 2023 hedeflerine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin en güvenilir ulaşım markası olmak, Avrupa'nın en fazla yük ve yolcu taşıyan demir yolu markası olmak, ekspres hatlarla Avrupa'nın öncü deneyim, kültür odaklı turizm hatlarına sahip olmak ve mutlak müşteri memnuniyetini esas alan sadakat programını geliştirerek, modern bir müşteri ilişkileri yönetim modeline sahip olma hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
Karaismailoğlu, bu çalışmaları Türk Demiryolu Zirvesi ile bir kez daha ön plana çıkardıklarını sözlerine ekledi.