Son dakika... Altın fiyatları için şok tahmin

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Altın fiyatları için şok tahmin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2021 10:10

Avustralya bankası ANZ, ons altın için 1600 dolar seviyesini beklediğini açıkladı. Piyasalar ise Fed'in faiz artırım hamlesine odaklanmış durumda. Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ve Işık Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak altın fiyatları üzerinde yaşanan son gelişmeleri ve olası beklentileri hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Fed'in tahvil alımlarını azaltmasından sonra faiz artırım hamlesinde bulunması bekleniyor.

Avustralya bankası ANZ ise ons altın için fiyat tahmininde bulundu. Kuruluş, bir süredir dar banda sıkışan ons altın için 1600 dolar seviyesini destek olarak gösterdi. 

Fed'in faiz artırımı yapması halinde yatırımların dolar tarafına kayacağı beklentisi altın fiyatlarında gerilemeye neden oluyor.

Ons altın bugün içerisinde en yüksek 1791 dolar seviyesini; en düşük ise 1783 dolar seviyesini gördü. Ons altın, şu dakikalarda ise yüzde 0.28 oranında yükselişle 1790 dolardan işlem gördü.

Son dakika... Altın fiyatları için şok tahmin

Haberin Devamı

GRAM ALTIN DENGEYE OTURMA ÇABASINDA

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 778 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 783 lira seviyeden başladı. Gram altının fiyatı, güne yükselişle başlarken; gün içerisinde en yüksek 789,01 lira seviyesini, en düşük ise 771,43 lira seviyesini gördü.

Gram altın, dolar kurunda ve ons altın fiyatında yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, saat 13.27 itibarıyla yüzde 1,55 oranında yükselişle 786,83 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1284 lira, Cumhuriyet altını da 5 bin 284 liradan işlem görüyor.

Son dakika... Altın fiyatları için şok tahmin

ONS ALTIN 1625 DOLARA KADAR GERİLEYEBİLİR
Eral Karayazıcı - Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü

Kasım ortasında 1870 dolara kadar yükselen ons altın, geride kalan üç haftada yüzde 4,5 değer kaybına sahne olarak 1789 puana geriledi. Bu hareket 15 Aralık'ta ABD Merkez Bankasının (Fed) varlık alımlarında kesinti hızını arttırması ve 2022 yılı içinde faiz artırımlarını başlatması beklentiyle ilişkilendirilebilir.

Son 5-6 işlem gününde ons altın bir dengelenme çabası içinde görünse de Fed beklentisi ile ABD tahvil faizlerinin yükseliş yaşaması en önemli riski. Geride kalan 18 aylık dönemi ağırlıkla 1700-1900 dolar bandında dalgalanarak geçiren bu cephede ben bir süre daha bunun devam etmesi ihtimalini daha yüksek buluyor, 2022 ilk yarısı içinde 1625 dolar civarına düşecek olursa bunun risk almak adına ilgi çekici bir seviye olacağını düşünüyorum. 2022 ikinci yarısı altın cephesinde kalıcı değer artışları adına daha elverişli bir parkur olmaya aday görünüyor.

Haberin Devamı

Gram altın ise tamamen Türk Lirası'nın seyrine bağlı ve bu cepheye senaryo üretmek var olan bilgi seti ile güç.

ALTIN FİYATLARI ÜZERİNDE FED VE OMİCRON VARYANTI ETKİSİ
Yusuf Kavak – Işık Menkul Araştırma Müdürü

Ons altında son zamanlarda karmaşık görünüm izlenmekte. Zaman zaman Omicron varyantının zayıf seyredeceği ve/veya aşıların varyant üzerinde etkili olabileceğine dair söylemler; ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 15 Aralık’taki FOMC kararlarında “şahin” bir tutum içerisinde olacağına dair beklentileri artırarak ABD Doları ve ABD tahvil faizlerini yukarı yönlü hareket ettirirken, buna karşın ons altında satış baskısı ortaya çıkmakta.

Zaman zaman ise aynı sebepten emtianın talep artışı beklentileriyle pozitif yönde etkilendiği görülmekte. Tersi durumda, yani Omicron varyantının güçlü olduğu ve aşıların etkisiz kalabileceğine dair gelen haber akışları da; bazen borsalarda satışlara neden olup ons altında güvenli liman alımlarını desteklerken, bazen de talep azalışı kaygıları ile birçok emtiada olduğu gibi satış getirmekte. Fiyatlar üzerinde gelgitlere neden olan Omicron varyantına dair gelişmeler ve Fed’in 15 Aralık FOMC kararlarına dair öngörüler önümüzdeki 1 haftalık süreçte de yine önemli olacak. 15 Aralık tarihinde açıklanacak olan Fed/FOMC kararları ile fiyatlardaki sıkışmanın bozulması muhtemel gözükmekte.

Haberin Devamı

Teknik olarak baktığımızda ise; H4(4 saatlik) periyottaki grafik görünümünde bir Omuz-Baş-Omuz formasyonu oluşmuş durumda. Bu kapsamda olası geri çekilmelerde 1759, yukarı yönlü hareketlerde 1815 seviyeleri kritik olacak. 1759’un kırılması durumunda formasyon bağlamında hızlanan satışlar görülebilir. 1815’in kalıcılıkla geçilmesi ve formasyonun bozulması durumunda ise; ilk etapta 1876 seviyesine doğru alıcılı işlemler ön plana çıkabilir. Diğer yandan, ons altın grafiğine D1(Günlük) periyotta baktığımızda ise; 50, 100 ve 200 günlük basit ve üssel hareketli ortalamaların 1790-1798 bandında sıkıştığı görülmekte. Bu kapsamda yukarı yönlü denemelerde 1815 direnci öncesinde bu ortalamaların geçilip geçilmeyeceği de teknik olarak önem arz edecektir. 

Haberin Devamı

FED TOPLANTISI BEKLENİYOR

QNB Finansinvest altın fiyatları için analizde bulundu. Kuruluş, "Ons altının yatay görünümü geçtiğimiz haftalardan beri devam etmekte. 14-15 Aralık’taki Fed toplantısını bekleyen ons altında 1770 desteğinin kırılması halinde 1750 desteğini takip edeceğiz. 1800 ve 1825’i önemli direnç seviyeleri olarak izlemeye devam ediyoruz. Bu seviyeler yeni bir yükseliş trendinin başlaması için geçilmesi gereken kritik eşikler. Gram altın döviz kurlarındaki yüksek seyir sebebiyle tarihi zirvesine çok yakın seviyelerde. 792 yeni tarihi zirve ve direnç, 760 ve 742 destek seviyeleri olarak belirtilebilir." değerlendirmesini yaptı.

1765 DOLARA DÜŞÜŞ OLABİLİR

Haberin Devamı

Ikon Menkul'ün değerlendirmesi ise şöyle: "Sarı metal 1680’den gelen kısa vadeli uptrend çizgisi bölgesinde fiyatlanmayı sürdürüyor. Ancak baskının devam ettiğini de görüyoruz. 1795 direncinin altında kalmaya devam eden fiyatlar, baskının da devam ettiğini gösteriyor. 1795 üzerine çıkabilirse baskının hafiflemesi öngörülebilir. Ancak daha yukarıda 1810 ve 1832 dirençlerinin de önemli olduğunu belirtmemizde fayda var. Baskı devam ederse olası düşüşlerin devamında 1765 desteği önemli olacaktır. Bu desteğin kırılması halinde negatif eğilimin güçlenerek devam etmesi söz konusu olabilir. Destekler: 1765 – 1748 – 1722 Dirençler: 1795 – 1810 – 1832"

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!