Son 10 yılın sussuzluk rekoru kırıldı

Güncelleme Tarihi:

Son 10 yılın sussuzluk rekoru kırıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 09:45

Bu kış değil kar yağmur bile yağmadı. Özellikle Marmara’da neredeyse gök gürültüsü hiç duyulmadı. Hal böyle olunca da İstanbul barajlarında son 10 yılın susuzluk rekoru kırıldı. Barajların doluluk oranı yüzde 30,34'e geriledi. Bu rakam 2013'te yüzde 82,66'ydı. Yani İstanbullu suyu cepten 'içti'.

YIL YIL DOLULUK ORANLARI
2005 - % 79,56 / 2006- % 97,56 / 2007- % 55,67 / 2008 - % 30,4 / 2009- % 70,7 / 2010 - % 97.19 / 2011- % 90.78 / 2012 - % 84.39 / 2013- % 82.66 / 2014- % 30,34

Haberin Devamı

Sıcak kış, yaz için tehlike çanlarını çalıyor. Yetersiz yağışlar nedeniyle barajlar alarm veriyor. Son olarak İstanbul barajlarında son 10 yılın susuzluk rekoru kırıldı. Sadece 3 gün önce yüzde 30,87 ölçülen doluluk oranı 30,34'e geriledi. Şubat ayında hava sıcaklıklarının 17 dereceler seviyesini görmesi yaz adına İstanbul halkını çok zor günler beklediğinin habercisi.

Son 10 yılın sussuzluk rekoru kırıldı
YAĞMUR BOMBASI SEÇENEK DEĞİL

Öte yandan Marmara Bölgesi'nin hayat damarlarından biri olarak bilinen Sapanca Gölü'nde de su seviyesi sürekli olarak çekiliyor. Gölün su seviyesi günde ortalama 1 santim kadar çekilirken gölü besleyen Kartepe gibi kaynaklar bu yıl kar azlığından dolayı gölü besleyemiyor.

Kuraklıkla ilgili olarak geçen günlerde konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'de kuraklığın etkisinin artarak devam ettiğini, bu nedenle bir an önce tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiğini belirterek, "Yeteri kadar kar yağışı olmadığı için yeraltı suları da beslenmiyor. Tasarruf tedbirleri alınarak bu durumu vatandaşlara da anlatmak gerekir" demişti. Türkiye'deki kuraklığın etkilerinin yazın çok daha fazla hissedileceğini vurgulayan Şen, "Özellikle İstanbul yazın büyük su sıkıntısı çekebilir. İstanbul'a günde 2,5 milyon metreküp su veriliyor. Hazırda 300 milyon metreküp su kalmış." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Son 10 yılın sussuzluk rekoru kırıldı
SADECE 120 GÜN SU KALDI

Haberin Devamı

TASARRUF TEDBİRLERİ GEREKİYOR

Şen, barajların doluluk oranının yüzde 33 civarında olduğunu ifade ederek, gelecek aylarda yağış olsa bile bu oranların çok fazla artmayacağını, en fazla 40-45'lere çıkacağını aktardı.

YAĞMUR BOMBASI SEÇENEK DEĞİL

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise dün yaptığı açıklamada kış aylarının sıcak geçmesi nedeniyle yaz aylarında kuraklık yaşanacağı iddiaları üzerine B planları bulunduğunu söyledi. Eroğlu, yağmur bombasının bir seçenek olmadığını ve sonuç vermediğini dile getirdi. Eroğlu, “Yağmur duası, yağmur bombasından maliyetsiz” diye espri yaptı. Eroğlu, TBMM’deki sohbetinde, sorunun daha çok Orta Anadolu bölgesi için geçerli olduğunu dile getirerek, şunları söylemişti:

Haberin Devamı

YAĞMUR BOMBASI SEÇENEK DEĞİL

“Su sorunu yaşanmaması için önem alıyoruz, bu konuda acil eylem planlarımız var. Bölgelerdeki arkadaşlarımızla düzenli toplantı yapıyoruz. Sorun daha çok Orta Anadolu’da görülüyor. Bizim B planımız var. Yeraltı sularıyla ilgili planlama yapıyoruz. Önümüzdeki döneme ilişkin meteorolojik verileri de olumlu. Bahar yağmurları beklediğimiz gibi gelecek. Sorunu yaza gelmeden çözeceğimize inanıyoruz.
Yağmur bombası düşünmüyoruz, çünkü anlamlı bir getirisi yok. İstanbul’da Nurettin Sözen döneminde denenen ve başarısız olan yağmur bombasının faturasını biz ödedik. Bu bir seçenek değil. Yağmur duasını da çıkarız, hiç olmazsa onun maliyeti yok. Su ile ilgili karar verecek kurulda bakanlığımızın da olması gerekiyor. Yeni torba tasarıda bu düzeltilecek. Arkadaşlarla da görüştüm, suyla ilgili bir karar verilirken, bizim olmamız gerekir. Tüm teknik alt yapı zaten bizde var."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!