Güncelleme Tarihi:
Geçen 13 Mayıs’ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait maden ocağında çıkan yangın sonrasında, 301 işçi yaşamını yitirdi. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli soruşturma sonrasında ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bunun yanı sıra can veren işçilerin aileleri firma aleyhine yüzlerce maddi ve manevi tazminat davası açtı. Yine Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. bünyesinde çalışan yaklaşık 6 bin işçi ile ilçedeki diğer iş kollarında çalışanların da yoğun olarak sürdürdüğü dava süreçleriyle ilgili, ihtisas mahkemesine duyulan ihtiyaç da artmış oldu.
BARO’NUN BAŞVURUSU OLUMLU KARŞILANDI
İlçede iş davalarına bakan Birinci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin hem bu konularda uzmanlaşmamış olması hem de iş yükünün aşırı artmasından dolayı, özellikle avukatlar bunun sıkıntı yaratacağını sık sık dile getirdi. Bunun üzerine Manisa Barosu da, Soma’da iş mahkemesi kurulması için HSYK’ya başvurdu. Bu başvuruyu değerlendiren HSYK, talebi olumlu karşılayıp ilçede iş mahkemesi kurulmasına karar verdi. Bu konudaki yazısını da, Soma’nın bağlı olduğu Ahkihar Adalet Komisyonu Başkanlığı’na da gönderdi.
İKİ HAKİM GÖREVLENDİRİLDİ
HSYK, iş mahkemesinin önümüzdeki Eylül ayında başlayacak olan yeni adli yıl ile birlikte faaliyete geçmesine de karar verdi. İş mahkemesinde görev yapmaları için de iş hukuku davalarına bakan Yargıtay 7’nci Hukuk Dairesi’nde görevli olan tetkik hakimi Hamit Çakmak ile yine Konya’nın Cihanbeyli İlçesi’ndeki iş mahkemesinde görevli hakim Battal Şener Soma’ya atadı. Bu hakimlerin de yine adli yılla birlikte göreve başlayacakları öğrenildi. Maden faciasıyla ilgili tazminat davaları ile şirketlerle yaşanan iş anlaşmazlıklarının artık bu mahkemede görüleceği açıklandı.
İŞLEMLER DAHA KOLAY OLACAK.
İş mahkemesinin açılmasının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız şunları söyledi:
"Bizler burada yaşamını yitiren işçilerimizin aileleri için önemli çalışmalar yaptık, davalar açtık. Ancak ilçede iş mahkemesi yoktu. Bunun için görevlendirilmiş olan mahkemenin yükü de oldukça fazlaydı. Bunun üzerine HSYK bünyesinde gerekli adımları attık. Onlar da bunu olumlu karşıladı. Soma Adliyesi’nde iş mahkemesinin kurulmasına yönelik gerekli yazı, buranın bağlı olduğu Akhisar Adalet Komisyonu Başkanlığı’na geldi. Adli yılla birlikte iki hakimle faaliyete geçecek. Artık davalar, bu konuda ihtisaslaşmış bir mahkemede görülecek. İşlemler daha kolay yürüyecek."
TÜM İHTİLAFLARA MAHKEME BAKACAK
Tazminat, maden ve iş sağlığı konusundaki tüm ihtilafları bu mahkemesinin çözeceğini belirten Baro Başkanı Balkız şöyle devam etti:
"Soma’da Asliye Hukuk mahkemesi vardı. İş mahkemesi yoktu. Soma gibi işçi yoğunluğu olan ilçede iş mahkemesi olmalıydı. 13 Mayıs’daki 301 işçimizin şehit olduğu kazanadan sonra Akhisar Adalet komisyonu ve Manisa Barosu’nun istekleri doğrultusunda iş mahkemesi kuruldu. Maden ocaklarındaki her türlü sıkıntı iş güvenliği, iş akdi tazminat gibi işleri, iş mahkemesi çözecek. Bugüne kadar Soma’da adli yargıda bir sıkıntı vardı. 100 bin nüfusun üzerindeki yerlere 2’inci sınıf hakim atanması gerekirken, Soma’da yıllardır bu kural uygulanmadı. Soma’da en az 4 yılı geçkin kıdemde hakim olması gerekirdi. İlk defa atamalar bu kademelerinde üstünde oldu. 1’inci sınıf 2 hakim İş Mahkemesi’ne atandı."