Soma duruşması 13 Nisan’da

Güncelleme Tarihi:

Soma duruşması 13 Nisan’da
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2015 01:38

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1992-2013 arasındaki 22 yılda iş kazaları sonucu engelli hale gelip iş göremezlik geliri bağlanan çalışan sayısının 46 bin 358 kişi olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın soru önergesine Çelik’in verdiği yanıtlar, genelde kamuoyunun gündemine trajik veya toplu ölümlerle gelen iş kazası istatistiklerinden “görünmeyen” boyutlarını ortaya koydu. Buna göre 1992-2013 arasında 1 milyon 928 bin 184 işçi, iş kazası geçirdi. Bu olaylarda 24 bin 559 kişi yaşamını yitirdi. 46 bin 358 işçi ise iş kazasından dolayı çalışamaz hale geldiğinden sürekli iş göremez maaşı bağlandı. İş kazalarının 1 milyona yakını 2002-2013 arasında AK Parti iktidarı döneminde meydana geldi. Bu dönemde 13 bin 510 işçi yaşamını yitirdi, 20 bin 386’sı da engelli hale geldi.

MANİSA’nın Soma ilçesinde 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciayla ilgili hazırlanan iddianame geçen hafta Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) dosyanın düşmesiyle duruşma tarihi de belli oldu. İlk duruşma facianın yıldönümünden bir ay önce, 13 Nisan’da başlayacak.
8’i tutuklu 45 sanıklı, 162 mağdur yaralı, 487 maktul müşteki ve 436 tanıklı dava özel olarak düzenlenen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde yapılacak. Tutuklu sanıklar, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy; Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik bulundukları Şakran Cezaevi’nden Akhisar’a getirilecek. Müşteki ve diğer sanıklar için Akhisar dışındaki yerlerde bulunanlara talimat evrakı çıkartıldı. Talimat evrakı gönderilen kişiler isterlerse bulundukları yerde ifade verebilecek.

Haberin Devamı

KESİNTİSİZ SÜRECEK

Mağdurun avukatlığı üstlenen, yargı sürecinin yakın takipçisi Manisa Barosu eski Başkanı Zeynel Balkız “8 tutuklu sanık bizzat mahkemeye gelerek ifade vermesi tabii hakim (kendi hakimi) ilkesi ve adil yargılama açısından önemlidir. İlk duruşmada sadece sanıkların ve mağdur müştekilerin ifadelerinin şikayetlerinin alınmasından sonra görgü tanıklarının ifadelerle bağlantılı sonraki oturumlarda ifadelerinin alınmasını da doğru bir yaklaşım olarak görüyorum. Ayrıca duruşma kesintisiz tüm tensip işlemleri tamamlanıncaya kadar sürecek. Duruşma 10 gün ya da fazla da sürebilir. Ucu açık, hafta sonu dahil kesintisiz yapılacak” dedi.

Haberin Devamı

Ne ceza isteniyordu?

AKHİSAR Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede tutuklu 8 sanığın olası kastla öldürme suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Tutuksuz 37 sanığın ise ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!