Soluğu dışarda aldılar krizde moral buldular

Güncelleme Tarihi:

Soluğu dışarda aldılar krizde moral buldular
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2002 01:45

Türk ekonomisi zor günler geçirirken, moralini bozmadan var gücüyle işine sarılan, hatta yeni yatırımlara imza atanlar da var. İç pazarda karşılaştıkları zorluklara rağmen ayakta kalma savaşı veren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ), yurt dışında da kendilerine yeni pazarlar yaratmaya ve iş imkanları bulmaya çalışıyor.

Türkiye'nin dört bir yanında üretim yapan bazı KOBİ'ler, mallarını satmak, ticaret yapmak için ülke ülke dolaşıyor. Hatta bazıları sadece malını satmak için gittiği bu ülkelerde kendi pazarını yarattıktan sonra, yerel ortak bulup küçük çaplı da olsa yatırım kararı alıyor. Bu örnekler arasında Konya merkezli Molino Makina, Çorum merkezli Çenesizler Seramik ve Antalyalı Yektaş Tekstil de yer alıyor.


Çenesizler, Filistin'e ‘ilk giden’ olma yolunda


Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde Çenesizler Seramik, krize rağmen yeni yatırım arayışına devam eden Anadolu firmalarından biri... Çenesizler, Ece Seramik markasıyla ürettiği vitrifiye ürünlerini ağırlıklı yurt dışına pazarlıyor.

Çorumlu Çenesizler'in Filistin'e sattığı ürünler o kadar beğenilmiş ve pazardan o kadar çok talep gelmiş ki, firma sonunda Filistinliler'le ortak fabrika kurmaya karar vermiş. Hatta 5 bin metrekarelik fabrika binasının inşaatı da tamamlanmış. Ancak bölgedeki son olaylar yüzünden yatırım durmuş.

Çenesizler Seramik Sanayi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Çenesiz, ‘‘Noblus'ta planlanan seramik üretim tesislerimizi tamamlayabilseydik bu yıl sonunda üretime geçecektik. Fabrika, Filistin'deki ilk Türk fabrikası olacaktı’’ diyor.

Erdem Çenesiz, bölgedeki sorunun kısa sürede çözümlenmesini ve fabrikalarını üretime geçirmeyi ümit ediyor. Çünkü, Çenesizler'in tesisi aynı zamanda Filistin'in de seramik sektöründeki tek yerel üretimi olacaktı...

Bu yatırımda Ece Seramik'in hissesi yüzde 30, Filistinli Inter-Field firmasının payı ise yüzde 70. Filistinli Inter-Field, 7 yıldır Ece Seramik'in bu ülkedeki distribütörü...

Çenesizler'in İsrail ile de iş bağlantıları var. Çenesizler, İsrail'in tek seramik fabrikası Parsa için de fason lavabo altı, klozet gibi vitrifiye ürünlerini Çorum'da üretiyor.

Erdem Çenesiz, yurt dışındaki yatırım arayışlarında ise şu anda Avrupa Birliği'ne en yakın ülke konumundaki Macaristan'a öncelik verdiklerini belirtiyor.


Konyalı Molino'dan dünyaya un fabrikası


Merkezi Konya'da bulunan Molino Makina, şu anda Cezayir'de iki un fabrikası kuruyor. Anahtar teslim un fabrikası kuran Molino'nun Almanya ve Fransa'da da birer un fabrikası inşaatı sürüyor. Molino, bu ülkelerin yanısıra Yunanistan, İngiltere, Suudi Arabistan, Mısır, Libya, Tunus, Fas, Dominik Cumhuriyetleri ve Irak'ta da un fabrikaları kurmuş.

Molino Makina Sanayi ve Ticaret Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salim Alaybeyi, son 18 yılda sadece Cezayir'de 33 un fabrikası kurduklarını söylüyor. Un ihtiyacı olduğu için bu sektörü teşvik eden Cezayir, pazarın artık doyum noktasına ulaşması üzerine de geçtiğimiz günlerde teşvikleri kaldırmış.

Molino'nun üçüncü kuşak yöneticisi Salim Alaybeyi, Gana'dan Peru'ya akla gelebilecek her ülkeye giderek ‘‘Nerede, kimlere un fabrikası kurabilirim?’’ sorusuna yanıt arıyor. Salim Alaybeyi, ‘‘ISO 9002 Kalite Güvence Belgesi ile şu anda tüm dünya firmalarıyla rekabet edebiliyoruz’’ diyor.

Konya'da un fabrikaları için gereken makine ve ekipmanı üreten tesislerinin teknolojisine çok güvenen Salim Alaybeyi, Almanya ve Fransa gibi gelişmiş ülkeleri de potansiyel pazar olarak görüyor. Alaybeyi, yurt dışında un fabrikasını kurmakla kalmıyor, işletmeye açılmasında da destek veriyor. Fabrika üretime geçtikten sonra da yedek parça temin ediyor.

ÜÇ NESİL

Üç nesildir değirmencilikle uğraşan Molino'nun temeli 1940 yılında dede Salim Alaybeyi'nin ekmek fırını ile atılmış. Salim Alaybeyi, oğlu Ömer Lütfi Alaybeyi'ni hububat endüstrisi konusunda eğitim almak üzere Fransa'ya göndermiş. Fransa'da lisans üstü eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönen Ömer Lütfi Bey, aynı konuda doktora da yapmış. 1965 yılında da Konya'nın ilk modern un fabrikasını kurmuş. Dedesiyle aynı adı taşıyan ve bugün dünyanın birçok ülkesine un fabrikaları kuran torun Salim Alaybeyi ise makine mühendisi ve Amerika'da değirmen teknolojileri üzerine lisans üstü eğitim yapmış.


Yektaş Macaristan'a iplik fabrikası kuruyor


Anadolu'da işini büyütüp de dışa açılan tekstil fabrikaları arasına yakında Antalyalı Yektaş Tekstil de katılıyor. Yektaş Tekstil Sanayi ve Ticaret, yurt dışındaki ilk tesisini kurmak için Macaristan'ı seçti.

Yektaş Tekstil, Macaristan'da 15 milyon dolarlık bir yatırımla iplik fabrikası kuracak. Yektaş, Macaristan'daki iplik fabrikası yatırımını yerel bir ortak olmadan, tek başına gerçekleştirecek.

Yektaş Tekstil Sanayi ve Ticaret İş Geliştirme Müdürü Tamer Tur, iç pazarda yaşanan iniş çıkışlar nedeniyle dış pazara da açılmak istediklerini söylüyor. Tamer Tur, ‘‘Sadece ihracat yaparak dış pazarlarda yer almak yerine doğrudan üretimle bu pazarlarda kalıcı olmak istiyoruz. Bunun için de Avrupa Birliği'ne girmeye en yakın aday olan Avrupa'nın kalbindeki Macaristan'ı seçtik. Bu bizim Antalya ve Türkiye dışındaki ilk yatırımımız olacak’’ diyor.

Yektaş, Macaristan'da kuracağı iplik fabrikasında yılda 5-6 bin ton iplik üretmeyi planlıyor. Firma 2003 yılında üretime geçmeyi hedefliyor. Firma, Antalya'daki tesislerinde değişik ebatlarda karde ipliği üretiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!