Güncelleme Tarihi:
Yeni fabrika yatırımına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Şölen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elif Çoban, yılda 65 bin tonu aşkın çikolata üretim kapasitesi olduğunu, 115 ülkeye ihracat yaptıklarını, 170 çeşit ürünleri bulunduğunu ve iç pazarda 50 bin noktada olduklarını anlattı.
Çoban, Türkiye'de unlu mamuller pazarının 1,6 milyar dolarlık büyüklüğüne işaret ederek, ürün çeşitliliğindeki eksiklik ve karşılanamayan tüketici ihtiyaçlarını dikkate alarak, pazarda yer almaya karar verdiklerini söyledi.
Dünyada 145 milyar dolarlık büyüklüğe sahip sektörün büyüme hızının yüzde 3-4 düzeyinde iken, Türkiye'de yüzde 6-7 dolaylarında bulunduğunun altını çizen Çoban, pazarın Türkiye'de büyüyeceğini görerek 100 milyon dolarlık bir yatırımla pazara girdiklerini bildirdi.
Çoban, pazarda fazla marka bulunmasına karşın, çeşitliliğin çok olmadığını dile getirerek, ürün çeşidi ve pazar stratejisi olarak farklı yöntemle pazara girmeye karar verdiklerini, büyük bir Ar-Ge çalışması yürüttüklerini ve Türkiye'de ürünlerinin yüzde 25'ini yenilikçi ürünler olması yönünde hedef belirlediklerini kaydetti.
Çoban, Şölen'in unlu mamuller pazarında kekte Luppo, krakerde Krakito ve çikolatalı bisküvide Biscolata markalarıyla yer alacağını ve 20 civarında ürünle pazara girdiklerini belirterek, bu yılın sonuna kadar ürün çeşidini 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.
Pazardaki 2 oyuncunun yüzde 90'lık paya sahip olduğunu anımsatan Çoban, “Hedefimiz 2010 yılında ilk 3 marka içinde itibarlı ve kuvvetli bir konumda bulunmak” diyerek, pazar payı hedeflerinin de “kuvvetli bir üçüncülük” olduğunun altını çizdi.
YENİ FABRİKANIN ÜRETİMİNİN YÜZDE 50'Sİ İHRAÇ EDİLİYOR
Elif Çoban, Silivri Fabrikasındaki unlu mamuller üretiminin yüzde 50'sini 115 ülkeye ihraç etmeye başladıklarını ve ürünlerin beğenildiğini anlatırken, iç pazarın büyümesi nedeniyle, burada var olmayı hedeflediklerini ifade etti.
Çoban, “İhracattan ekstra gelir elde edip, Türkiye'ye yatırım yapmak gibi hedefimiz var” diye konuştu.
Yeni fabrikaya ilişkin bilgi veren Çoban, 45 bin metre karesi kapalı olmak üzere toplamda 70 bin metre karelik alanda kurulu fabrikanın, yıllık 40 bin tonluk üretim kapasitesi bulunduğunu anlattı. Çoban, başlangıç yılı için “iddialı” olan bu tonajı artırmayı planladıklarını bildirdi.
Çoban, ürünlerin büyük zincir mağazalara verilmeye başlandığını, ilk yıl için pazardan yüzde 10'luk pay ve yaklaşık 160 milyon dolarlık ciro hedefleri bulunduğunu belirterek, 50 bin satış noktasının 75 bine çıkarılmasının söz konusu olacağını kaydetti.
Zincir mağazalardaki “raf mücadelesi”ne ilişkin soru üzerine de Çoban, zincir mağazalarda hangi ürünlerin cazip olduğu ve hangi ürünlerin raflarda yer alması gerektiğinin bilindiğini vurgulayarak, kendilerinin cazip ürünlerle mağazalara gittikleri için olumlu karşılandıklarını anlattı.
Toplantıda verilen bilgiye göre, şu ana kadar 100 milyon dolar tutarında yatırım yapılan Silivri Fabrikası, Avrupa'nın “en yenilikçi” teknolojisiyle kuruldu. İlk aşamada 300 kişilik istihdam sağlanan fabrikada, kek, bisküvi ve kraker olmak üzere unlu mamuller üretilecek.