Sökeli çiftçi yeniden pamuk ekimine yöneldi

Güncelleme Tarihi:

Sökeli çiftçi yeniden pamuk ekimine yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2009 11:19

Türkiye'nin önemli pamuk ve ayçiçeği üretim alanlarından biri olan Aydın'ın Söke ilçesinde üreticilerin, hükümet tarafından açıklanan 42 kuruşluk prim ve piyasalarda pamuk fiyatının yükseleceği beklentisiyle yeniden pamuk ekimine yöneldiği belirtildi.

Tarım Kredi Kooperatifleri İzmir Bölge Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Güney, Söke Ovası'nda bu yıl 240 bin dekar araziye pamuk ekimi yapılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Şu ana kadar 100 bin dekarın üzerinde bir araziye pamuk ekildiğini kaydeden Güney, “Ovada 90 bin dekar buğday ekili arazi var. Bazı çiftçilerin de buğday hasadından sonra ikinci ürün olarak pamuk ekmeyi düşündüklerini duyuyoruz” dedi.

Güney, pamuk ekimine eğilimin artmasını, hükümet tarafından açıklanan 42 kuruşluk prim ve piyasalarda pamuk fiyatının yükseleceği beklentisinden kaynaklandığını belirterek, “İnşallah bundan sonra pamuğun gelişmesinde ve hasadında büyük sorunlar yaşamayız. İnşallah TARİŞ de içinde bulunduğu ekonomik çıkmazdan bir an önce kurtulur” diye konuştu.

Pamuk üreticisinin erken ekimden kaynaklı sorunlar yaşadığını anlatan Adnan Güney, şöyle devam etti:
“Ancak, şansızlıklar bir türlü çiftçinin yakasını bırakmıyor. Ekim ayında yağmurların erken düşmesi ve daha sonra da aralıksız süren yağışlar nedeniyle çiftçi tarlasını süremedi. Söke Ovası'nın büyük bölümünde üretici ancak tarlaya 15 Nisan'dan sonra girdi. Tarlalar tava gelmeden sürüldü, otlanma nedeniyle de yeterince işlenemedi. Çiftçi tüm sorunları göz ardı ederek büyük bir telaşla ekim yaptı. Sonuçta pek çok arkadaşımız tohumun çimlenememesi nedeniyle ektikleri yerleri bozmak zorunda kaldı. Bilindiği gibi geçmiş yıllarda, Nisan ayının 25'inden sonra pamuk ekimi yapılıyordu. Bu nedenle geç kaldım telaşı üreticiye bildiğini unutturdu. Bozduğu yerleri bir defa daha ekecek.”

“PRİMLER BORÇLARA GİDİYOR”

Söke'de pamuk ve ayçiçeği üreticisinin toplam 35 milyon TL prim aldığını, ancak yaşanan kriz nedeniyle bu paranın önemli kısmı ile borçlarını kapatmak zorunda kaldığını dile getiren Güney, primlerin bu yıl “yüz güldürmediğini” savundu. Güney şöyle konuştu:
“İlk baktığımızda 35 milyon TL'nin büyük bir meblağ olduğunu görüyoruz. Ancak, çiftçinin o kadar fazla borcu var ki, bu parayı bir eli gördü, diğer eli görmedi. Primlerin çiftçi hesaplarına geçmesiyle, önce Sulama Birliği su borçları tahsil edildi. Bunun yanında bankalara olan borçlar, primlerden kesildi. Pek çok üreticinin prim alacağı, banka ve Sulama Birliği borçlarına bile yetmedi. Ben kendimden örnek vereyim. Benim Sulama Birliği'ne ve bankalara kredi borcum olmamasına rağmen, aldığım pamuk primi piyasaya olan borçlarıma yetmedi. Pek çok üretici de benim durumumdaydı. İnşallah bu sezon borçlarımızı sıfırlarız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!