Güncelleme Tarihi:
RAMAZAN ayının sıcak yaz günlerine denk gelmeye başlamasıyla geçen yıldan itibaren çadırları azaltıp mahalle iftarlarına yönelen belediyeler, bu geleneklerini bu yıl da sürdürüyor. Çeşitli eğlence ve etkinliklerden önce her gün ilçenin bir mahallesinde sokak iftarları düzenleyen belediyelerin bir kısmı, iftar yemeklerini kendi aşevlerinden karşılayıp maliyetleri düşürürken, bir kısmı da toplu yemek şirketleriyle anlaşıyor. İlçenin nüfusuna göre genellikle 1000 ile 5 bin kişi arasında değişen iftarlara her akşam 100 bini aşkın kişi katılıyor. Rekor denemelerinin yapıldığı günlerde bu sayı 150 bine kadar ulaşabiliyor. Yemek maliyetlerini geçen yıla göre değiştirmeyen belediyeler, her bir kişi için 4 ile 8 lira arasında ücret öderken, bazı günlerde ise hayırseverler ya da sponsorlar ücreti üstleniyor. Buna göre, bu yıl ramazan ayı boyunca 3 milyon kişi ‘gönül sofraları’nda iftar yapacak, bu yemeklerin maliyeti de 18 milyon lirayı bulacak.
Büyük çadırlar merkezlerde
Belediyeler, sıcaklar nedeniyle iftar çadırı yerine açık havada sokak iftarlarına yönelse de İstanbul’un merkezi bölgelerinde büyük çadırlar ‘klima’ çözümüyle hizmet vermeye devam ediyor. İftar çadırı denilince akla gelen ilk belediyelerden olan Üsküdar Belediyesi sahilde 6 bin kişiye çadırda iftar imkanı verirken, Fatih Belediyesi’nin klimalı en büyük çadırı ise Eminönü’nde 5 bin kişiye ulaşıyor. Şişli Belediyesi Ayazağa’da 2 bin ve Mecidiyeköy’de ise 3 bin kişilik iki ayrı çadır kurarken, Bağcılar Belediyesi her gün 2 bin 500 kişiye 16 klima tarafından serinletilen çadırla iftar yaptırıyor. Kağıthane Belediyesi Has Bahçe’de çadırda yemek sunuyor. Bahçelievler, Bakırköy, Kartal Belediyeleri de çadır geleneğini devam ettirirken, Eyüp Belediyesi ise iki yıldır çadır kurmayıp Eyüp Sultan Camii arkasındaki tarihi Cülus Yolu’nda her akşam açıkhava iftarına yöneliyor.
Yemek maliyetleri değişmedi
Fatih Belediyesi’ne bağlı Eminönü’deki çadırın yemek hizmetlerini veren Uğraş Catering’in kurucusu emekli öğretmen Semiha Bayoğlu, şunları söyledi: “Geçen yıl ile kıyasladığımızda yemeklerin ücretlerinde değişim olmadı. Aynı fiyata hizmet veriyoruz. Eminönü’ndeki çadırda günlük 5 bin kişiye sıcak yemek verirken, kamu kuruluşlarında çalışan 1500 kişiye de paketli yemek gönderiyoruz. Çadırda genellikle hayırseverler sponsor oluyor. Bu yıl sponsor konusunda biraz sıkıntı yaşıyoruz, 15 günü doldurabildik ancak ramazan boyunca sponsor talebinde bulunanlar olduğu için sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz.”
Yemek 4 liradan başlıyor
Ümraniye Belediyesi’nin 80 bin kişilik iftarına hizmet verecek olan Doruk Yemek’in Genel Müdürü Bülent Ecevit, yemeklerin maliyetleri hakkında şu bilgileri verdi: “İftar yemeğinin fiyatında mönü belirleyici oluyor. Çadırlarda genellikle 4 ya da 5 çeşit yemek veriliyor. 4’lü paketlerde fiyat 6-10 lira arasında değişiyor” dedi.
İhtiyaç sahiplerine kumanya dağıtılıyor
RAMAZANDA belediyelerin verdiği bir diğer hizmet ise ihtiyaç sahiplerine gıda paketi yardımı yapmak oluyor. Değeri 20 lira ile 30 lira arasında değişen gıda paketleri, belediyenin listelerinde daha önceden yer alan ihtiyaç sahiplerine ramazanın ilk günlerinde gönderiliyor. Hemen hemen her belediye bu hizmeti veriyor. Belediyeler tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılan paketlerin sayısı ise 50 bine yaklaşıyor.
Ramazanda iş hacmi düşüyor çadır alan telafi ediyor
DORUK Yemek Genel Müdürü Bülent Ecevit, ramazanda toplu yemek sektöründe oruç tutan kişi sayısıyla bağlantılı olarak iş hacminin düştüğünü belirterek, “Normal şartlarda yemek şirketlerinin iş hacmi azalır. Ancak belediyelerin açtıkları ramazan çadırlarının işlerini alanlar, kayıplarını bu şekilde telafi edebilir. Ramazan çadırı işi alan firmaların iş hacminde yüzde 35-40’lık artış olabiliyor” diye konuştu.
Esenler ve Ümraniye rekoru deniyor
GEÇTİĞİMİZ yıl 40 bin kişi ile aynı anda iftar yaparak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi deneyen Esenler Belediyesi’nin bu yılki hedefi daha büyük. Belediye, 20 Ağustos günü düzenleyeceği iftarda 100 bin kişinin aynı anda iftar yapmasını hedefliyor. Ümraniye Belediyesi ise 7 Ağustos günü düzenlediği iftarda 80 bin kişiye ulaşıyor.
Çorba çeşmeleri bu yılın yeniliği
SOKAK iftarlarını hayata geçiren belediyelerin bu yıl bir yeniliği daha oldu. Çorba Çeşmeleri’ni hayata geçiren belediyeler, iftar zamanında evine yetişemeyen ve iftar saatinde çalışmakta olan vatandaşları düşünerek çeşmelerden sıcak çorba ikram ediyor. Arnavutköy Belediyesinin bu ramazanda hayata geçirdiği çorba çeşmesini, Sultangazi de uyguluyor.