Güncelleme Tarihi:
Sakarya Akyazılı Tayfun Demir’in (36) işi, başaklarının kimlik bilgilerini kullanarak kredi çekme, kredi kartı çıkartma üzerine kurulu. Hiç bir şeyden haberleri olmayan mağdurlar grubu, bankalardan kendilerine gelen ödeme emirlerini gördükten sonra ilk önce kısa bir şok hali yaşıyor, ardından savcılığın yolunu tutuyor
SUÇ DOSYASI KABARIK
Tayfun Demir önceki hafta İstanbul Ataköy’de gözaltına alındı sonrasında çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. hurriyet.com.tr, “Sıkıysa Yakala” filminin baş
Savcılık sorgusunda evli ve sanayide işçi olduğunu söyleyen Demir’in esas uzmanlık alanı bilişim. Firmaların bilgi işlem alt yapısını kurduğunu söyleyen Demir, sanayide çalıştığını söylese de yaptığı iş SMS yolu ile bir tür kredi avcılığı... Ancak tek kuruş krediyi de tek bir kredi kartını da kendi kimlik bilgileri üzerine almıyor.
TELEFON DA KİMLİK DE BAŞKASININ
Bu iş için kullandığı belgeler, başkalarına ait nüfus cüzdanları, ehliyetler, SGK Hizmet Dökümleri, sahte gelir belgeleri ve imza sirküleri. Demir’in, başkasına ait nüfus cüzdanı üzerinde yaptığı tek değişiklik photoshop programı ile resmi değiştirmek oluyor. Kimlikteki diğer tüm bilgiler başka bir gerçek kişiye ait. SMS başvurusu yaparken kullandığı GSM hattı da yine kimlik bilgilerini ele geçirdiği kişilere ait.
Kimlik bilgilerini kullandığı kişilerin tamamına yakınını ise 1970-80 dönemi arası doğan kişiler olduğu gözlemlendi.
ONLARCA KİŞİNİN BİLGİLERİ ÜZERİNDE KREDİ ÇEKTİ / FOTO GALERİ
AYNI GÜN İKİ AYRI BANKA İKİ AYRI KİMLİK
Şimdilerde Bakırköy 6 ve 12. Ağır Ceza’da yargılanan Demir’in ‘çalıştığı’ bankaların daha çok SMS yolu ile kredi dağıtım kanalına ağırlık veren bankalar olduğu anlaşıldı. Demir’in, kimi zaman aynı gün içinde iki ayrı bankada işlem yaptırdığı bile oldu.
Bir başka ifade ile bir bankadan çıkıp diğerine girdi. 4 Mart 2011 günü, bir gün önceki SMS başvurusu sonrası, 14 bin TL kredi talebinde bulunan, aynı gün yine aynı ilçedeki başka bir bankanın şubesinde 7.200 TL bireysel kredi ve 3.500 TL limitli kredi talebinde bulundu. Polis kayıtlarına geçen her iki işlemi de, hiçbir şeyden haberi olmayan İsmail Cihangir’in (42) kimliğini kullanarak yaptı.
12 TEMMUZ’DA HÂKİM KARŞISINDA
Hakkında çok sayıda soruşturma yürütülen Tayfun Demir şimdilerde cezaevinde. Hakkında yürütülen iki ayrı dava bulunuyor. Söz konusu davalardan biri Bakırköy 2 Ağır Ceza diğeri ise Bakırköy 8 Ağır Ceza Mahkemesi'nde. Demir'in hâkim karşısına çıkacağı ilk duruşma ise 22 Hazirantarihli. Kimlik bilgileri kullanılarak üzerlerine kredi çekilen çok sayıda kişi ise bir yandan Tayfun Demir ile ilgili yargılama sürecini takip ederken, diğer yandan karşı karşıya kaldıkları banka ile sorunlarını çözme çabasında.
BANKALAR GÜVENLİĞİ ARTIRMALI
Avukat Fırat Epözdemir, söz konusu sahtecilik olayının çok yaygın olduğunu, benzer durumdaki çok sayıda dosyaya batkılarını ifade ederek çeşitli uyarılarda bulundu. Av. Epözdemir, “İnsanlar her önüne gelen ile kimlik bilgilerini paylaşmasın" derken ikinci önemli uyarıyı bankalara yapıyor: “Bankaların güvenlik sistemlerini daha da güçlendirmeleri gerekiyor. Yine Nüfus Müdürlükleri ile bankalar arasında işbirliğinin olması gerekir.
Bazı durumlarda kişilerin kimlik bilgilerinin tümünü ele geçiremiyorlar. Bu durum da banka ile nüfus müdürlüğü ile yakın temasta olursa durum kısa sürede ortaya çıkar” dedi.
Av. Epözdemir, kimlik bilgileri çalınarak kredi çekilen veya kredi kartı alınan kişilerin bankaya karşı bir borçtan dolayı sorumlu tutulamayacaklarını, bu kişilerin açılan ceza davalarına müdahil olma hakları olduğuna işaret etti.
Dinçer GÖKÇE- hurriyet.com.tr