Skandal sınav sanıklarına 12 yıl hapis isteniyor

Güncelleme Tarihi:

Skandal sınav sanıklarına 12 yıl hapis isteniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Refahyol'un Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Necati Çelik döneminde 90 bin kişinin başvurduğu SSK sınavının sanıkları yargı önünde. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada 13 sanık için görevi kötüye kullanmak ve sahtecilik iddiasıyla 12 yıla kadar hapis isteniyor.

Refahyol'un Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Necati Çelik döneminde yapılan ‘şaibeli’ SSK sınavının sorumluları, görevi kötüye kullanmak ve sahtecilik iddiasıyla 12 yıla kadar hapis istemiyle Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı.

1996 yılının aralık ayında yaklaşık 90 bin kişi iş umuduyla Ankara'ya gelmiş, SSK sınavına girebilmek için günlerce devlet kapısında bekleyip perişan olmuştu. Sınav sonuçları açıklandığında ise kazananların büyük çoğunluğunun, dönemin iktidar partisi RP'ye yakın kişiler ve RP'li bürokratların akrabalardan oluştuğu ortaya çıkmıştı. Okuma-yazma bile bilmediği saptanan kişilerin sınavı kazanması ise şaşkınlık yaratmıştı.

Şaibeli sınavın sorumluları hakkında düzenlenen iddianameye göre, aralarında dönemin SSK Genel Müdürü Ekrem Önal, Genel Müdür Yardımcısı Mahfuz Güler, ‘İmam’ lakaplı Personel Daire Başkanı Naci Ünal'ın da bulunduğu toplam 13 sanığın, görevi kötüye kullanmak, sahte evrak ve özel belgede sahtecilik yapmaktan cezalandırılmaları isteniyor. Dönemin SSK Genel Müdürü Önal, Türk Ceza Yasası'nın 240'ıncı maddesine göre 1 yıldan 3 yıla kadar ağır hapis, bin liradan 10 bin liraya kadar ağır para cezası ve memuriyetten yoksun bırakılması istemiyle yargılanıyor. Diğer 12 sanık için ise resmi evrakta sahtekarlığı düzenleyen TCK'nın 239'uncu maddesine göre 3 yıldan 10 yıla ve 5 yıldan 12 yıla kadar ağır hapis ve memuriyetten çıkarılma isteniyor. Ankara Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Yalçın'ın hazırladığı iddianamede, dönemin SSK Genel Müdürü Ekrem Önal şöyle suçlanıyor:

Sınavların yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yapılıp sonuçlandırılması için gerekli önlemleri almadı.

Sınav komisyonu üyeleri ile bir kısım personelce gerçekleştirilen usulsüzlüklere göz yumdu.

Kurum ihtiyaçlarını gözetip nitelikli adayaların alınması yerine, siyasi iradenin isteği doğrultusunda parti üyelerinin ve parti yandaşlarının kuruma alınmasını ve kurumda kadrolaşmasını sağladı.

Bu şekilde görevini kötüye kullandı, bu suçunu çok kez tekrarladı.

KOMİSYON ÜYELERİ

1996 Aralık ayında yazılısı, 1997 Ocak ayında ise sözlüsü yapılan ‘şaibeli’ sınavın komisyon üyeleri olan Genel Müdür Yardımcısı Mahfuz Güler, Personel Daire Başkanı ‘imam’ lakaplı Naci Ünal ile A. Şahin Yalçıntürk, Yusuf Ekşi ve Mehmet Kabakçı ise şöyle suçlanıyor:

Sınavları yasa ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapmadılar.

Yanlı davrandılar.

Yazılı cevap kağıtları üzerinde silinti, kazıntı ve yeniden yazım işlemleri sonucunda önceden belirlenen adayların kazanmalarını sağladılar.

Dönemin Çalışma Bakanı Necati Çelik, Müsteşarı Ali Toptaş ile bakanlık görevlileri, SSK yöneticileri ile Refah Partisi mensuplarının istekleri doğrultusunda toplam 80 kişi için gerçeğe aykırı belge ve tutanak düzenleyerek sınavı kazanmış gibi gösterdiler ve atanmalarını sağladılar.

Bu şekilde görevi kötüye kullanma ve resmi evrakta sahtecilik suçlarını bilerek çok kez tekrarladılar.

SSK'da memur olarak görev yapan sanıklar İsmail Anayurt, Muhlis Güllü, Murat Aktaş, Üzeyir Karaaslan ve Orhan Kancan'ın ise sınav komisyonu başkan ve üyelerinin bilgisi dahilinde şu suçları işledikleri iddia ediliyor:

Sınavı kazanması istenen adayların cevap kağıtlarını bulup, ‘Silinti, kazıntı ve yeniden yazım’ işlemleri yaparak başarılı olmalarını sağladılar.

Sınav sonuçlandırılıp ilan edildikten sonra sınav sonuçlarına itiraz ettirilen 80 adayın, -sözlü sınava girmedikleri halde- yazılı cevap kağıtları üzerinde düzeltmeler yaptılar, anılan adaylar için sahte sözlü sınav tutanakları tanzim edip atanmalarını sağladılar. Bu suçlarını bilerek çok kez tekrarladılar.

Çelik, TBMM'de hesap verecek

Tüm uyarı ve itirazlara rağmen, adeta göstere göstere hile karıştırılan sınavı inatla yaptıran Refahyol'un RP'li Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Necati Çelik hakkındaki Meclis soruşturması istemi, TBMM Genel Kurulu'nda geçen hafta kabul edildi. Çelik o dönemde, sınavı onuncu dereceden bir akrabasının kazandığı ispat edilirse istifa edeceğini Meclis kürsüsünden açıklamıştı. Malatya Milletvekili Ayhan Fırat, Çelik'in öz yeğeni ve birçok akraba ve yakınının sınavı kazandığını ispatladı. Ancak Çelik istifa sözünü tutmadı.

Meclis Soruşturma Komisyonu suçlu bulursa, Çelik'in dokunulmazlığının kaldırılması Genel Kurul'da oylanacak. Dokunulmazlığının kaldırılması halinde, Çelik, Yüce Divan'da yargılanacak. Bu arada sözlü sınavına hiç girmedikleri halde girmiş gibi gösterilen ve atamaları yapılan 80 aday memurun işine son verildi. Şaibeli sınavla memur yapılan 231 kişinin memuriyetine son verilmesi yönündeki müfettiş talebi ise SSK Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu gündeminde bulunuyor. Sınavın bütün sonuçlarıyla iptal edilmesi hakkındaki dava ise halen Danıştay'da sürüyor. Çelik'in dokunulmazlığının kaldırılması ve yargılama sürecinin başlatılması konusunda Adalet Bakanlığı'na da yazı yazılmıştı. Dönemin Bakanlık Müsteşarı ve bir süre SSK Genel Müdürlüğü’ne vekalet eden Ali Toptaş, savcı iddianamesine alınmadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!