Güncelleme Tarihi:
Zirve Başkanı Irene Natividad, basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “Hepimiz dünyadaki kadınların sorunlarının neler olduğunu biliyoruz. Buraya sorunları konuşmaya değil, çözüm üretmeye geldik” dedi. Natividad, günümüz iş dünyasında sıkça kullanılan kazan-kazan (win-win) ilkesine göndermede bulunarak, “Biz kadınların, çözümün bir parçası olma zamanı geldi. Artık sızlanma-kazan (stop whining-start winning) dönemi başlasın” diye konuştu.
Türkiye örnek ülke
Türkiye’nin güçlü demokrasisi ve istikrarlı ekonomisi ile bölgesinde örnek alındığını belirten Natividad, Türkiye’de kadınların iş dünyasında çok önemli pozisyonlara geldiğini söyledi. Natividad, zirveye 81 ülkeden 1000’i aşkın yabancı katılımcının katıldığını hatırlatarak, “İş dünyası, siyaset ve sivil toplum alanlarındaki tecrübe ve uzmanlığı bir araya getirmeden kadınlara fayda sağlayacak uzun soluklu bir dönüşüm sağlanamaz” şeklinde konuştu.
Yabancı konuklar arasında 69 delegeden oluşan grubuyla en yüksek katılımı Çin’in sağladığını söyleyen Natividad, zirveye Tunus, Ürdün, Umman gibi ülkelerden de katılım olduğunu belritti. Natividad konuşmasında, Ortadoğu bölgesindeki çalkantılar nedeniyle bölgeden katılımın beklenenin altında olduğunu kaydederek, “Umarım bölgede istikrar bir an evvel sağlanır ve gelceek yılki zirvede daha çok Ortadoğulu kadın görürüz” dileğinde bulundu.
Coğrafi engeller aşılmalı
Zirvenin katılımcıları arasında yer alan Malezya Başbakanı Najib Tun Abdul Razak’ın eşi Datin Paduka Suri Rosmah Mansor da, Malezya’nın zirveye 60 kadından oluşan bir delegasyonla katıldığını belirterek, günümüzde kadınların artık dikkate alınması gereken bir güç haline geldiğini söyledi. Kadın girişimcilerin coğrafi engelleri kırarak yeni fırsatlara bakmaları gerektiğini dile getiren Mansor, kadınların son derece akıllı yaklaşımları bulunduğunu ve
dünyanın şekillendirilmesinde erkeklerle birlikte eşit rol üst-lenebileceklerini vurguladı. Mansor, Malezya’nın 2013 yılında gerçek-leştirilecek
Küresel Kadın Zirvesine ev sahipliği yapacağını da kaydetti.
En çok Danimarka, Finlandiya ve Türkiye’de CEO var
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Küresel Kadın Zirvesi kapsamında düzenenlenen ‘Türkiye’de İş Yapma’ konulu oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Finlandiya ve Danimarka ile birlikte en fazla CEO’ya sahip ülke olduğunu söyledi. Boyner, CEO düzeyindeki kadın oranı Avrupa’da yüzde 5’in altındayken, bu oranın Türkiye’de yüzde 12 olduğunu kaydetti. Türkiye’de toplumdaki kadın algılamasının değiştiğini belirten Ümit Boyner, “Ama bu hâlâ yeterince tatminkar değil. Kadınların pozisyonunu kuvvetlendirmek için ‘nüfusun yarısını dışlayarak güçlü bir ülke olunamaz’ mesajını vermemiz gerekiyor. Kadınların haklarını koruması, siyasi tercihlerini sunması ve uygulamaya katılmasını teşvik etmek gerekiyor. Uzun vadeli ve sürdürülebilir kalkınmaya, ancak kadınların potansiyelini kullanabilirsek ulaşabiliriz”
diye konuştu.