Güncelleme Tarihi:
Çağlayan, Brezilya Sanayi Odaları Birliği'nde (FIESP) düzenlenen “Türkiye-Brezilya İş Forumu”nda yaptığı konuşmada, Brezilya ve Türkiye'nin birbirini tamamlayan ülkeler olduğunu, birçok alanda işbirliği yapabileceğini kaydetti.
Bakan Çağlayan, Şili'de Brezilya'ya da örnek olmasını diledikleri serbest ticaret anlaşması (STA) yaptıklarını, Brezilya'nın da dahil olduğu Mercosur (diğer üyeler Arjantin, Paraguay, Uruguay) ülkeleriyle de benzer anlaşma yaparak önümüzdeki 3 yıl içinde Türkiye-Brezilya ticaret hacmini dengeli olarak 5 milyar dolara çıkarmak istediklerini bildirdi. Küresel kriz ortamında Avrupa ekonomisinin 17 aydır küçülmesine karşın, Türk ekonomisinin son 3 aydır büyüdüğünü, Türkiye'nin küresel krizden en erken çıkan ülkelerden biri olacağını bildiren Çağlayan, şunları söyledi:
“Siz, futboldan iyi anlarsınız. Türkiye'de de 40 futbolcunuz var. Bu ortamda defansa çekilen takımın başarılı olması mümkün değil. Daha ofansif olmalısınız. Gelin siz de defansif oynamayı bırakın, ofansif oynayın. Mercosur bölgesiyle STA imzalayalım. Bir an önce bu anlaşmanın yapılması gerekiyor. Yatırımların korunması ve teşviki, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının yapılması lazım.”
Kendisinin, avantajları bir araya getirip üçüncü ülkelerle işbirliği yapıldığında ancak buna işbirliği dediğini anlatan Çağlayan, “Bir Brezilya atasözü var. 'Şans, cesurlardan yanadır' diye. İşte bu şansı yakalamak için 100'ün üzerinde iş adamıyla buradayız” diye konuştu.
Brezilya'nın ekonomide en kısa zamanda dünya şampiyonlar liginde olacağından hiçbir kuşkusu olmadığını vurgulayan Çağlayan, Brezilya'nın devlet petrol şirketi Petrobras ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Karadeniz'de petrol aramayı içeren 800 milyon dolarlık anlaşmasını anlattı.
İki ülkenin nüfus ve ekonomik rakamlarını veren, Brezilya'nın satın alma gücü paritesiyle 9'uncu, Türkiye'nin 15'inci büyük ekonomi olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Aynı ligde oynayan, futbolda aynı kaderi paylaşan, ekonomide aynı kaderi paylaşacak olan iki ülkeyiz. Biz de bir söz vardır. 'Bir elin nesi var, iki elin sesi var' diye. Tek elin sesi çıkmıyor. Gelin iki ülke olarak bir araya gelelim” şeklinde konuştu.
Otobüs üretiminde Brezilya'nın dünya, Türkiye'nin Avrupa birincisi olduğunu bildiren Çağlayan, Türk ihracatı ve sanayisinin gücüyle ilgili rakamlar verdi. Çağlayan, iki ülkenin savunma, havacılık, inşaat, demir çelik, madencilik başta olmak üzere bir çok alanda işbirliği yapabileceğini söyledi.
"GELİN YATIRIM YAPIN"
rkiye'nin şirketlerin sadece bir günde kurulduğu ender ülkelerden biri olduğunu belirten, ülkede sermaye ve kar transferinin tamamıyla serbest olduğunu vurgulayan Çağlayan, yeni teşvik sistemini ve getirdiği kolaylıkları ve avantajları anlattı. Bakan Çağlayan, Brezilyalı iş adamlarına “gelin yatırım yapın. Biz de sizde yatırım yapalım” çağrısında bulundu. Çağlayan, Brezilya'da yatırım yapan, otobüs körükleri üreten bir Türk iş adamını da salondakilere tanıttı.
Küresel kriz ortamında artık büyük balığın küçük balığı değil, hızlı balığın yavaş balığı yuttuğunu anlatan Zafer Çağlayan, iş adamlarına, “Bir yerde bir uçak düşüyor. Uçaktan biri Japon, biri Amerikalı iki kişi kurtuluyor. Daha olayın şokunu atlatmadan, bir kaplanın kendilerine doğru geldiklerini görüyorlar. Japon hemen ayakkabılarının bağcığını bağlamaya başlıyor. Amerikalı Japon'a dönüp, 'Ne yapıyorsun, kaplan daha hızlı mı koşacaksın?' diye soruyor. Japon ise ona 'Kaplandan daha hızlı koşamam ama senden daha hızlı koşmam gerektiğini biliyorum' diyor. Gelin bir an önce hızlı balık olalım” şeklinde anlattığı fıkra gülüşmelere ve alkışlara neden oldu.
TİM BAŞKANI; “TÜRKİYE VE BREZİLYA BÖLGELERİNİN YILDIZI”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de toplantıda yaptığı konuşmada, Brezilya ve Türkiye'nin tüm ekonomi otoriteleri tarafından geleceğin iki yıldız ekonomisi olarak kabul edildiğini vurguladı. İki ülkenin ekonomik büyüklükleri hakkında bilgi veren Büyükekşi, 2008 yılında Türkiye'nin, Brezilya'ya ihracatının 318 milyon dolar, bu ülkeden ithalatının ise 1,4 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu rakamların devasa boyutta dış ticaret gerçekleştiren iki ülkenin potansiyelini yansıtmadığını belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:
“Hem Türkiye, hem de Brezilya bölgelerinin yıldızı. İşbirliği imkanlarının artması, Mercosur ile yapılacak anlaşma sonrası ortaya çıkacak geniş pazardan Türk iş adamları da yararlanacak. Bunlar açısından çifte vergilendirilmenin önlenmesi anlaşması çok önemli.”
Toplantının ardından Brezilya Sanayi Odaları Birliği (FIESP) Başkan Yardımcısı Elias Haddad, Bakan Çağlayan'a FIESP'nin merkez binasının maketini hediye ederken, Bakan Çağlayan, Haddad'a İznik çinisi verdi.
Toplantının çıkışında iki ülke iş adamlarının birbirleriyle ticari görüşmelere başladıkları görüldü. Brezilyalı bir ayakkabı üreticisinin toplantı salonunun çıkışındaki masanın üzerine ayakkabı örnekleri çıkararak, Türk ayakkabı ithalatçısına gösterdiği gözlendi.
Brezilya temaslarını tamamlayan Bakan Çağlayan ve beraberindeki Türk ticaret heyeti, yarın sabah TSİ 05.45'de Türkiye hareket edecek. Heyetin, yarın akşam saat 20.20'de İstanbul'da olması bekleniyor.