Güncelleme Tarihi:
Dünyada hızla yayılan hızlı yemek kültürüne karşı geleneksel, sağlıklı gıda üretimini destekleyen Slow Food hareketinin yıllık buluşmasına 150 ülkeden yerel gıda üreticileri, akademisyenler, sivil toplum gönüllüleri katılıyor.
PİLAV PİŞİRECEKLER
Biyoçeşitlilik Vakfı, Torino’daki toplantıda bu yıl Türkiye’den Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde üretilen siyez bulgurunun tanıtılmasına karar verdi. 2008’den bu yana siyez türünü canlandırmak, geleneksel yöntemlerle üretimini artırmak için çalışma yürüten İhsaniye Tarım Müdürlüğü, fuarda iki yerel üretici ve bir tarım mühendisiyle bulguru tanıtacak. İlçenin Koçcuğaz köyünden Salim Kabaca, Akkaya köyünden Ayhan Köse ve mühendis Ebru Göç fuar katılımcılarına siyezin yetiştirilmesi, bulgur üretimi ve yerel mutfaktaki yerini anlatacak. Bulgur pilavı pişirilip ikram edilecek.
HİTİT VE FRİGLERDEN MİRAS
Siyez, kavılca ile birlikte Anadolu’nun en eski buğday türlerinden. Hititlerin “siz” adını verdiği tür, genetik yapısı bozulmadan günümüze ulaştı. Siyez çölyak hastalarının kullanımına bile uygun. Tanelerinin koyuluğu, sertliği nedeniyle ticari değerini yitirdi. Kastamonu’da sınırlı sayıda çiftçi tarafından üretiliyor. İhsaniye Tarım Müdürlüğü’nün Slow Food hareketinin de desteğiyle başlattığı proje kapsamında yıllık ortalama 75 ton olan siyez bulguru üretimi bu yıl 175 tona yükseldi. İlçede 11 aile tarafından siyez bulguru üretiliyor.