Güncelleme Tarihi:
Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin BDDK kararını da değerlendiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, şöyle konuştu: "Bu kararın yorumlanacak bir tarafı yoktur, tamamen matematiksel değerlere tabidir. Kurallar konmuştur, 'rakamsal değerler şunun altına indiğinde sonuç şu olur' dendiği için rakamsal değerlerle ilgili tamamen teknik bir çalışmadır. Türkiye'deki bankacılık piyasasının kurallarının bir sonucudur, bunun yorumlanacak bir tarafı yoktur. Kim olursa olsun, yapılması gereken yapılmıştır. Türkiye'de en azından finansal piyasalar için de bir spekülasyon sonlandırılmış ve daha güvenli bir ortama geçilmiştir."
BDDK AK PARTİ DÖNEMİNDE KURULDU
AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay da Bank Asya konusuna ilişkin "AK parti döneminde BDDK kuruldu. Bütün hepsi bankalar hem iyi yürüsün hem de vatandaş mağdur olmasın diye yapıldı. Yani orada bir risk varsa bu tür tedbirler alınır. Bank Asya konusu yeni gündemde değil. Siyasi bir etkilenmeyle olsaydı çok önceleri olurdu. Bankaların kendi yürüyüşü değerlendirildi herhalde ve o risk aşamasına geldiği için oradaki mevduat sahiplerini korumak açısından bu yapılmıştır. Bu teknik bir konudur" şeklinde konuştu.
Konu ile ilgili konuşan MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise "Bu anlayış hastalıklı bir anlayış. Türkiye'nin bütün politikası paralelle mücadele üzerine kurulu. Cumhurbaşkanı, yurtdışındaki Türk okullarının nasıl kapatılacağını tartışıyor. Türkiye'nin ciddi sorunları var, geçim, istihdam, emeklilerin, çiftçilerin sorunları var ama Cumhurbaşkanı her gördüğü devlet adamına, 'beni bu paralelden kurtar' diyor" ifadelerini kullandı.
TMSF BAŞKAN YARDIMCISI BANK ASYA'NIN YÖNETİM KURULU BAŞKANI OLDU
Yeniçeri, "Yaşananlar 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun artçı sarsıntılarıdır. Gerçekte Bank Asya'ya el koyma girişimi 7 Ekim 2014'te başlamıştı. Cumhurbaşkanı, isim vermeden Bank Asya ile ilgili 'Bir bankanın batırılması için çalışılmıyor, o banka zaten batmış' demişti" diye konuştu. Yeniçeri, iktidarın bu girişimle banka müşterilerini tedirgin ederek paniğe sevk etmeyi ve paralarını çekmek için bankaya hücum etmelerini sağlamayı, sonra da bankayı tamamıyla TMSF'ye devretmeyi planladığını iddia etti.
'REEL KRİZE DOĞRU DÖNER'
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise konu ile ilgili yapıtığı açıklamada "İnsanlar oradan mevduatlarını çektiği zaman ekonomide döndürecek kaynak bulamazsınız. Finansal kriz ondan sonra da reel krize doğru döner. Bu güvenin sarsılması fark etmiyor, A bankası, B bankası. Bir şekilde bu, sistemin krizine dönüşür." dedi.
Günal, şunları söyledi: "Ekonomi de zaten kaynak yetersizliğiniz var. Bir taraftan da Merkez Bankası ile saçma sapan bir şeye girip, suçu oraya atıp, ekonomideki başarısızlığınıza günah keçisi bulmaya çalışıyorsunuz. Böyle olduğu zaman güvensizlik oluşur. Hem para politikaları hem sektör anlamında güvenliksiz oluşur. İnsanlar oradan mevduatlarını çektiği zaman ekonomide döndürecek kaynak bulamazsınız. Finansal kriz ondan sonra da reel krize doğru döner. Bir şekilde bu sistemin krizine dönüşür."